Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

Víkendová demonštrácia radikálnych moslimov v severonemeckom Hamburgu, pri ktorej účastníci požadovali zriadenie kalifátu, pobúrila politikov. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová na sieti X napísala, že kto žiada kalifát, je v Nemecku na zlej adrese. Poslanec opozičnej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Christoph Ploss vyzval na rýchle zakázanie radikálneho islamského zoskupenia Muslim Interaktiv, ku ktorému majú blízko organizátori hamburského protestu.

29.04.2024 10:15
debata (67)
Bagdádí Čítajte viac Islamský štát zmizol z očí. Čaká na ďalšiu príležitosť?

V Hamburgu sa v sobotu zišlo asi 1 100 ľudí, ktorí tvrdili, že Nemecko aj v súvislosti s izraelským zásahom v palestínskom Pásme Gazy vedie protiislamskú politiku a že moslimovia v krajine čelia mediálnej kampani. So sebou mali transparenty ako „Riešením je kalifát“ či „Nemecko = diktatúra hodnôt“. Dav opakovane na výzvu organizátorov skandoval alláhu akbar (arabsky boh je veľký).

Ako bojovať s teroristami z organizácie Islamský štát?
Video
Archívne video.

Faeserová v reakcii na udalosti v Hamburgu vyzvala na tvrdý postup proti podobným akciám. „Vidieť v našich uliciach takéto islamistické demonštrácie, to možno len ťažko strpieť,“ povedala denníku Tagesspiegel. Na sociálnej sieti X potom napísala, že v Nemecku majú ženy rovnaké práva a že v krajine platí demokracia a sloboda vyznania. „Proti islamistickej teroristickej propagande a nenávisti voči Židom tvrdo postupujeme. Kto chce kalifát, je v Nemecku na zlej adrese,“ dodala.

Ploss, ktorý v Spolkovom sneme zastupuje jeden z hamburských obvodov, chce, aby vláda sociálnodemokra­tického kancelára Olafa Scholza proti zoskupeniu Muslim Interaktiv zasiahla a zakázala ho. „Zákaz hnutia Muslim Interaktiv už tu mal byť dávno,“ napísal na X. Toto hnutie je v Nemecku v hľadáčiku tajných služieb, ktoré ho označujú za extrémistické.

Izrael Čítajte viac Nepriatelia Izraela videli, že krajina nie je v najlepšej kondícii. Hamas to skúsil a vyšlo mu to na sto percent

Protest v Hamburgu kritizujú v komentároch aj nemecké médiá. „Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie,“ napísal denník Bild. Najpredávanejší nemecký denník si tiež položil otázku, čo ministerka Faeserová plánuje urobiť, keď si islamisti v Nemecku robia, čo chcú.

Boris Pistorius Čítajte viac Nemecký minister obrany exkluzívne pre Pravdu: Putin chce obnoviť Sovietsky zväz v jeho hraniciach

Magazín Focus si potom všimol to, ako zahalené ženy na demonštrácii stáli od mužov oddelene a so značným odstupom. „Obzvlášť žalostný obrázok,“ poznamenal Focus.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Hamburg #radikálni moslimovia #kalifát