Párik militantov z ETA žije v spoločnej cele. Obete útokov sú „hlboké zdesené a rozhorčené“

Dvom väzneným bývalým militantom z ozbrojenej separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), ktorí majú romantický vzťah, dovolili mať spoločnú väzenskú celu v Španielsku. To rozhnevalo obete organizácie, píše agentúra AFP.

26.03.2024 21:33
debata

Asier Mardones a Josune Onaová „sú párom od roku 2006 a ich väzenská situácia im umožňuje žiť spolu“, uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti pre Baskicko. Dvojica je vo väznici v severnej baskickej provincii Álava.

„Nie je to prvýkrát, keď dvojica žije v jednej cele, už sa to stalo aj pri pároch osôb rovnakého pohlavia,“ dodala hovorkyňa.

Dvojica bola odsúdená na 25 rokov za útoky na policajtov a ich zranenia z roku 2003 a za ďalšia zločiny, uviedol baskický denník El Correo. Ako prvý v pondelok zverejnil správu, že niekdajší militanti majú spoločnú celu od minulého mesiaca.

ETA sa oficiálne rozpustila v roku 2018, čím sa skončili desaťročia teroristických útokov za nezávislosť Baskicka, pri ktorých bolo zabitých vyše 850 ľudí.

španielsko, ETA, baskicko Čítajte viac Teroristická organizácia ETA sa prihlásila aj k vražedným akciám z rokov 1974 a 1981

Mnoho Španielov je však presvedčených, že útoky zanechali otvorené rany a prístup k bývalým členom organizácie je stále veľmi citlivou záležitosťou. Európska únia a Spojené štáty ju označovali za teroristickú organizáciu.

Správy o spoločnej cele Mardonesa a Onaovej „vyvolali hlboké zdesenie a rozhorčenie medzi obeťami terorizmu“, napísalo v pondelok Združenie obetí terorizmu (AVT) v liste baskickým justičným úradom.

AVT žiada, aby sa potvrdili alebo vyvrátili správy, že dvojici povoľujú odísť z väzenia a navštevovať kurz v blízkom meste Vitoria-Gasteiz, metropole Baskicka.

Baskicko, ETA Čítajte viac ETA sa verejne kajá, obetiam sa ospravedlnila
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ETA #baskicko