Ak Slovensko príde o eurofondy, dejiny si budú pamätať Ficovu vládu ako vlastizradcov, uviedlo PS

Ak pre vládu Roberta Fica (Smer-SD) príde Slovensko o eurofondy, dejiny si ich budú pamätať ako vlastizradcov. Uviedol to predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka na dnešnej tlačovej besede.

15.04.2024 12:09
debata (39)
Europoslanec M. Hojsík: Eurofondy ohrozuje koalícia, nie opoziční poslanci v Bruseli
Video
Zdroj: TV Pravda

Predseda vlády Robert Fico namiesto toho, aby okamžite vyjednával s Európskou komisiou o záchrane financií z Plánu obnovy, ktoré sú ohrozené pre jeho novelu Trestného zákona, si natáča videá a obviňuje zo všetkého Progresívne Slovensko a jeho predsedu. Progresívci sú však pripravení poskytnúť slovenskej vláde všetku možnú súčinnosť, pokiaľ ide o záchranu spomínaných peňazí.

„Nevedia vládnuť, tak iba fňukajú a hľadajú vinníkov a je to hanba. Ak vláda a premiér nezaberú teraz, ak pre nich príde Slovensko o Plán obnovy, prípadne o eurofondy, tak si ich dejiny budú pamätať ako vlastizradcov. Vyhovárajú sa ako malé deti. Nevedia čerpať európske peniaze, nevedia opraviť naše školy a nemocnice, nevedia stavať diaľnice, nevedia udržiavať vzťahy s našimi zahraničnými partnermi. Zdá sa, že Slovensko dnes má iba videopremiéra," povedal Šimečka.

Fico Čítajte aj Je ohrozených 6 miliárd eur z plánu obnovy? PS: List z Bruselu potvrdzuje najhoršie obavy. Zbytočná politizácia, reaguje Kmec

Podpredseda PS a Európskeho parlamentu Martin Hojsík vidí masívne problémy pri implementácii Plánu obnovy. Dodal, že bez uskutočnenia míľnikov, Slovensku nebudú vyplatené ďalšie platby. Tvrdí, že situácia je najkritickejšia, aj podľa samotnej vlády, na ministerstve životného prostredia. „To je pod vedením Tomáša Tarabu (nom. SNS) najpomalšou vládnou inštitúciou pri napĺňaní Plánu obnovy. Nemá jedinú na čas splnenú úlohu. 80 percent, čiže 12 úloh je nesplnených v termíne a 20 percent, čo sú tri úlohy, dosiahli iba mierny pokrok. Celkovo ide o 15 úloh," uviedol Hojsík.

traktor protest poľnohospodári parlament Čítajte aj Slovensku hrozí veľký problém a prepadnutie stoviek miliónov eur z eurofondov, upozornil agrominister. Dajú sa zachrániť?

Ďalej pripomenul, že okrem presunutia časti prostriedkov z programu Obnov dom na pomoc ľuďom po zemetrasení sa prakticky nespravilo nič viac pre zlepšenie pomoci občanov Slovenska. Pri dotačnom programe Obnov dom podľa Hojsíka manažérsky zlyhal už bývalý šéf envirorezortu Ján Budaj. Program spája pomoc regiónom s ochranou životného prostredia a dodnes má rovnaké problémy, ktorými podľa podpredsedu PS sú pomalé vyhodnocovanie žiadostí, vyhlasovanie výzvy na krátky čas a nedostatočné prostriedky. Na Slovensku je aktuálne až 400-tisíc domov, ktoré treba obnoviť a znížiť ich energetickú náročnosť.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #Smer #Progresívne Slovensko #Michal Šimečka #Štvrtá Ficova vláda