Beblavý: Benkovičová by mala odísť, spolitizovala Štatistický úrad

Podpredseda Štatistického úradu Štefan Condík nevidí odborný ani politický dôvod, prečo by mala predsedníčka úradu Ľudmila Benkovičová odstúpiť. Tú vo štvrtok na odstúpenie vyzvali z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Benkovičová je na zasadnutí predsedov štatistických úradov krajín Európskej únie, vyjadrí sa po návrate. "Možno by odstúpila pre znechutenosť, no neradil by som jej to," povedal Condík.

01.10.2009 14:45
Benkovičová Foto:
Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová
debata

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť vyzýva predsedníčku Štatistického úradu Ľudmilu Benkovičovú, aby odstúpila zo svojej funkcie. Ako na tlačovej besede ďalej uviedol predseda správnej rady inštitútu Miroslav Beblavý, ak tak neurobí, mala by ju vláda odvolať.

„V práci úradu pod jej vedením dochádza k politizácii,“ uviedol. Štatistický úrad SR pod vedením Benkovičovej za posledný polrok zrušil podľa Beblavého prieskumy verejnej mienky po tom, čo začali ukazovať pokles preferencií strany Smer, zaokrúhlil čísla o miere chudoby pozitívnejšie pre vládu, skreslil vývoj inflácie a nesprávne vykázal údaje o zamestnanosti a nezamestnanosti na Slovensku.

„Predsedníčka Štatistického úradu na rozdiel od predchádzajúcich predsedov úradov nie je profesionálnym štatistikom, ale je odborníkom na verejnú mienku,“ upozornil Beblavý. Podľa neho pôsobila na Úrade vlády za premiérovania Vladimíra Mečiara ako odborníčka pre verejnú mienku a pôsobila aj ako poradkyňa premiéra Roberta Fica pre verejnú mienku. Preto podľa neho nie je prekvapujúce, že v práci Štatistického úradu SR dochádza k vážnych chybám a k politizácii jeho činnosti.

„Za posledných 15 rokov sme sa v práci Štatistického úradu SR nestretli s takou koncentráciou chýb a politických zásahov, ako je tomu v poslednom roku,“ povedal Beblavý. Okrem nahradenia šéfky Štatistického úradu SR profesionálom je podľa Beblavého potrebné zmeniť právny rámec tak, aby existoval nezávislý dozor nad činnosťou Štatistického úradu SR. V súčasnosti totiž podľa neho Štatistický úrad SR vedie Benkovičová monokraticky.

debata chyba