Na programe je totiž kurz rómskej kuchyne. Na piatich pracovných stoloch čaká päť receptov, ktoré majú navonok zložité názvy. Niektoré pôsobia celkom zdravo, iné najmä pre vegetariánov odstrašujúco. Zemiaková polievka, chumer s bukami – v preklade rezance s pečienkami, pašvare – pečené rebrá, džatky a tradičná gója.
„Džatky sú jednoduché a myslím, že ich dobre poznáte, len ich inak voláte. Je to ako fučka,“ vraví Mahajová. Zvládnuť zemiakovú kašu by nemalo byť problém. K uvareným roztlačeným zemiakom sa podľa jej receptu postupne pri varení pridá hladká i polohrubá múka, soľ, maslo a – ak je – tak trochu smotany. „Robievame ju často, na sladko aj na slano,“ hovorí rómska kuchárka. Tentoraz je k dispozícii cibuľa a oravská slanina, pre tých, čo majú chuť na sladké, je tvaroh s cukrom a mleté orechy.
Čerstvo opraženú cibuľu so slaninou si pochvaľuje šéfkuchár Michálek. „Tak mne by stačilo len toto, ani kašu netreba,“ smeje sa pri ochutnávaní. Z uvarenej zemiakovej kaše však predsa len s radosťou vykrajuje dvoma lyžicami priam výstavné kusy halušiek. Esteticky ich ukladá na tanier ako v reštaurácii, pridá opraženú cibuľu so slaninou a korunuje to čerstvým majoránom. „Tak to sú gadžovské džatky. Samozrejme, to vravím v dobrom,“ pochváli prácu majstra jeho kolegyňa. Sama pochádza z veľkej rodiny, vyrastala so štyrmi súrodencami. V detstve bol jej najobľúbenejším jedlom chlieb s čerešňami. „Viete, aké je to dobré?“ Dopriali si však aj slaninu. „Ľudia veľa pracovali a za prácu dostávali slaninu od gazdov,“ spomína. Pri spisovaní receptov rómskej kuchyne tiež vychádzala zo spomienok. Aj keď tradičné recepty sa stále zlepšujú a upravujú. „Do dusenej pečienky napríklad pridávame mrkvu, je potom chutnejšia a zdravšia. A pridávame tiež rôzne čerstvé bylinky alebo aj také, ktoré sa kedysi nepoužívali. Napríklad oregano,“ dodáva.
V rómskych kuchyniach však vo všeobecnosti stále platí zásada, že matka sa snaží rodine ponúknuť až prehnané množstvo jedla. Možno tak podvedome zaháňajú strach z hladu. Preto je vraj jedlo pre Rómov dôležitejšie ako to, aby sa obklopovali novými vecami. Väčšinou pritom v kuchyni používajú hlavne múku, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, vnútornosti a údeniny.
K typickým obľúbeným rómskym jedlám patrí gója, takmer vegetariánska jaternica. Bravčové črevá sa totiž plnia rôznymi plnkami podľa zvyklostí a finančných možností rodiny. Najčastejšie však zmesou surových zemiakov, cibule, rasce a soli.
Rómske jedlá budú počas druhého aprílového týždňa ponúkať viaceré bratislavské reštaurácie v rámci druhého ročníka Gipsy Food Festivalu. Výťažok z predaja aj tento rok pôjde mimovládnej organizácii Divé maky, ktorá cez štipendiá podporuje talentované rómske deti zo sociálne slabých rodín.