Krízová linka pomáha už 40 ženám

Niektoré skúšajú, či je linka pre ženy naozaj bezplatná a anonymná, či sa na nej ozve priateľský ženský hlas ochotný počúvať aj v nedeľu večer. Pre niektoré je však záchranným kolesom. Na bezplatnej nepretržitej linke pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212 zaznamenali od jej spustenia začiatkom februára takmer tisícku hovorov. Vyše stovka z nich bola o skutočnom hľadaní pomoci - so 40 ženami poradkyne na linke riešia vážne problémy, kde je vysoké riziko ohrozenia.

20.03.2015 13:00
richter, pietruchova, porubanova Foto: ,
O fungovaní bezplatnej linky na pomoc týraným ženám informovali vo štvrtok (zľava) minister práce Ján Richter, riaditeľka odboru rodovej rovnosti na ministerstve Oľga Pietruchová a Silvia Porubänová, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny.
debata (6)

„Výskyt násilia na ženách je veľmi vysoký, preto ma to až tak neprekvapilo,“ hovorí Oľga Pietruchová, riaditeľka odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Na linke pracujú výlučne ženy – sociálne pracovníčky, psychologičky alebo sociálne pedagogičky, ktoré sú špeciálne vyškolené. „Linka je bezplatná a nepretržitá. Volajúcej žene sa v žiadnom prípade neozve záznamník,“ hovorí Silvia Porubänová, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny, pod ktorý linka spadá. Hovor trvá priemerne 35 minút. Niektoré ženy volajú štvrť hodiny, čo majú vypočítaný čas, kým nepríde ich násilný manžel, niektoré aj viac hodín. (Čítajte viac v článku: Ženy majú právo plakať)

„V prvom rade sme bezpečným priestorom pre rozhovor, sme pripravené so ženou hovoriť, a to aj opakovane,“ hovorí Daša Malíková, ktorá linku vedie. Ako dodáva, majú veľa hovorov, v ktorých sa žena potrebuje s niekým porozprávať alebo si ujasniť, či to, čo zažíva, je násilie a je na začiatku dlhej cesty k vyslobodeniu sa z násilného vzťahu.

Odborníčky, ktoré na linke pracujú, sú zároveň pripravené hľadať riešenie v krízovej situácii ohrozenia života. V prípadoch akútneho ohrozenia života so súhlasom ženy môžu podľa Porubänovej kontaktovať políciu, záchrannú zdravotnú službu alebo inú inštitúciu, ktorá môže pomôcť. Bezplatnú linku na pomoc týraným ženám 0800 300 700 a špeciálnu emailovú adresu tyranie@genpro.gov.sk spustil tento týždeň aj generálny prokurátor.

Na linke, kde možno nahlásiť prípady týrania žien a detí, sa ozve záznamník. „Hlasové záznamy volajúcich osôb a emailové podania vyhodnocujú určení prokurátori. Oznámenia sú následne postúpené príslušnej krajskej prokuratúre,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter chce v tejto súvislosti hovoriť s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorého požiadal o spoluprácu a komunikáciu nielen v súvislosti s fungovaním liniek, ale aj pri chystaných legislatívnych opatreniach v záujme prevencie a pomoci týraným ženám. „Máme záujem komunikovať a koordinovať tieto veci, prokuratúra zohráva veľmi dôležitú rolu,“ povedal Richter.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #násilie na ženách #linka pomoci