Kalavská zopakovala, že tender na záchranky sa nedá zrušiť, pripravuje novelu

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) zopakovala, že súťaž na záchranky nie je právne zrušiteľná. Novela, na ktorej v súčasnosti pracuje, by mala priniesť ministerstvu kompetenciu na kontrolu. Uviedla to po utorkovej schôdzi parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

15.10.2019 11:25
Andrea Kalavská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.
debata (4)

Tender na záchranky sa podľa Kalavskej nedá zrušiť. „Máme skupinu právnikov, ktorí rozoberajú možnosti, ako by sme čo najlepšie a najefektívnejšie do tohto mohli zasiahnuť, aby sa nestávalo to, že niekto vyhrá súťaž a sú indície, že nevieme, či dokáže zabezpečiť danú starostlivosť,“ načrtla.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v polovici júna, týkalo sa 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE – Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmieta. Trvá na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou.

Ministerstvo zdravotníctva podalo v prípade podnet, ktorým sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. Haško sa po kauze výberového konania na licencie pre záchranky svojej funkcie vzdal. Odvolanie šéfa ÚDZS navrhla 4. októbra vláde Kalavská.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranky #Andrea Kalavská