Tóth vypovedal, že Bödör získal pre Kočnera lustrácie novinárov z najvyšších miest polície

Z výpovede bývalého člena SIS a novinára Petra Tótha vyplýva, že lustrácie novinárov pre obvineného podnikateľa Mariana Kočnera zabezpečil jeho známy Norbert Bödör cez najvyššie miesta polície.

15.10.2019 15:00
Peter Toth, Foto: ,
Na snímke Peter Tóth.
debata (86)

Informáciu priniesol Denník N na základe výpovede bývalého člena SIS z mája tohto roka.

Tóth bol Kočnerom poverený sledovať novinárov, ktorí mali voči obvinenému podnikateľovi kritický postoj. Vo svojej výpovedi však opisoval, ako Kočnera poprosil, aby najprv o novinároch zistil základné informácie, vrátane miesta bydliska a typu auta, aby mu tak sledovanie uľahčil.

„Opýtal som sa ho preto, či by takéto základné informácie vedel získať prostredníctvom svojho známeho Norberta Bödöra. Marian Kočner povedal, že to zabezpečí a začiatkom roka 2017 mi naozaj doručil bielu obálku vo formáte A4, v ktorej boli lustrácie 28 novinárov s vyhotovenými vzťahovými diagramami,“ povedal Tóth vo výpovedi.

Citlivé informácie

Podľa informácií denníka považoval Kočner získané informácie za veľmi citlivé. „Keď som sa ho opýtal, odkiaľ to má, tak mi povedal, že s tým mám zaobchádzať veľmi opatrne, lebo to zabezpečoval ‚ten najvyšší‘. Neviem uviesť, či tým myslel prezidenta PZ Tibora Gašpara, alebo riaditeľa NAKA Petra Hraška, alebo niekoho z riaditeľov jednotiek NAKA,“ dodal Tóth.

To, kto novinárov v polícii lustroval, preveruje Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Podľa medializovaných informácií však o lustrácie v roku 2017 požiadal vysoký policajný funkcionár Pavel Vorobjov. V tom čase bol riaditeľom odboru podpory riadenia v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). To, kto mu kázal preverovať novinárov, si podľa vlastnej výpovede už presne nepamätá. Spočiatku uviedol policajného prezidenta Tibora Gašpara, neskôr svoju výpoveď zmenil.

Nikoho nelustroval

V kauze už vypovedal aj Bödör, ktorý mal lustrácie Kočnerovi zabezpečiť. Tvrdí však, že cez svojich známych nikdy nikoho v polícii lustrovať nedal a sledovanie novinárov si nikdy nezaplatil.

Vyšetrovateľ sa na lustrácie pýtal aj Kočnera. Ten tvrdil že Vorobjova nepozná a s Tóthom mal kedysi priateľský vzťah, teraz ho opísal ako „ambivalentný.“

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Peter Tóth #Norbert Bödör #lustrácie