V Taliansku podľahlo nákaze za jediný deň skoro tisíc ľudí

Koronavírus sa ďalej šíri Európou. V Taliansku zaznamenali 919 nových úmrtí, čo predstavuje najvyšší denný nárast obetí za celé obdobie pandémie. Na koronavírus bol pozitívne testovaný aj britský premiér Boris Johnson. Poslanci Európskeho parlamentu schválili tri legislatívne návrhy, ktoré by mali pomôcť EÚ v boji proti pandémii koronavírusu. USA v počte infikovaných už predstihli Čínu aj Taliansko. Po celom svete je už nakazených vyše 550-tisíc ľudí. Dianie sledujeme online.

27.03.2020 05:00 , aktualizované: 23:10
debata (298)

Na Slovensku bolo k 26. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 269 osôb. Viac informácií o situácii na Slovensku nájdete TU.

23:10 Írsko zavádza od polnoci obmedzenie pohybu osôb v snahe zastaviť šírenie koronavírusu, oznámil v piatok večer írsky premiér Leo Varadkar. „Všetci musia zostať doma, a to za každých okolností,“ vyhlásil Varadkar o nových opatreniach, ktoré vstúpia do platnosti o polnoci z piatka na sobotu a potrvajú do 12. apríla, uviedla agentúra AFP.

22:40 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes pre šírenie nákazy vyzval obyvateľov Turecka, aby zostali v „dobrovoľnej karanténe“ a nechodili von, ak nemusia. Oznámil tiež, že jeho krajina zastaví medzinárodnú leteckú dopravu. Informovala agentúra Reuters. Turecko už v predchádzajúcich týždňoch prerušilo pre pandémiu letecké spojenie s desiatkami krajín.

22:18 Belgicko predĺži do 19. apríla platnosť opatrení na obmedzenie sociálnych kontaktov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Prísnejšie tiež budú trestané osoby, ktoré tieto nariadenia porušia. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie belgickej premiérky Sophie Wilmésovej o tom informovala agentúra Reuters.

21:47 Osoby, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohy v boji proti novému koronavírusu SARS-CoV-2, budú mať pri testovaní prioritu spolu s pacientmi, u ktorých sa prejavili vážne komplikácie. V reakcii na pozitívny test na nový koronavírus u britského premiéra Borisa Johnsona to v piatok vyhlásila zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová. Informovala o tom agentúra Reuters. Ako zdôrazňuje Reuters, Johnson bol na prítomnosť koronavírusu testovaný aj napriek tomu, že sa uňho prejavili len mierne symptómy ochorenia.

21:25 Osemnásťtisíc nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 345 úmrtí zaznamenali Spojené štáty za posledných 24 hodín. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Spojené štáty celkovo zaznamenali 97 028 prípadov nákazy a 1 475 ľudí na následky ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo.

21:11 V Českej republike pribudlo v piatok 217 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo je evidovaných už 2 279 nakazených. Informoval o portál Novinky.cz. Český premiér Andrej Babiš v piatok v tejto súvislosti povedal, že je treba predĺžiť núdzový stav. Ten v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní. Koronavírus si už v Česku, kde doteraz otestovali 31 127 ľudí, vyžiadal deväť životov. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa tam vyliečilo 11 osôb.

20:32 Ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus SARS-CoV-2, si v Rusku vyžiadalo už tretiu obeť. Nákaze podľahla 56-ročná žena, informovala v piatok agentúra TASS.

20:29 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom v nemocniciach za posledných 24 hodín ďalších 299 ľudí. Celkový počet obetí epidémie sa tak zvýšil na 1995 osôb, informoval v piatok večer generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Salomon konštatoval, že vo Francúzsku doteraz potvrdili koronavírus u 32.964 osôb. Dodal, že skutočný počet prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože testovanie je vyhradené pre vysoko rizikových pacientov.

19:30 Platnosť opatrení, ktoré v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 ešte minulý týždeň schválila francúzska vláda, bude predĺžená až do 15. apríla. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie francúzskeho premiéra Édouarda Philippa o tom informovala agentúra Reuters. „Po prvých desiatich dňoch obmedzení je zrejmé, že stojíme len na začiatku epidémie. Tá už zachvátila východné Francúzsko a teraz sa presúva do oblasti Paríža a na sever krajiny,“ vyhlásil Philippe.

19:05 Kanada doteraz zaznamenala 4 043 prípadov nákazy, 39 infikovaných zomrelo. Dnes o tom s odvolaním sa na vládnu bilanciu informovala agentúra Reuters. Najpostihnutejšia je provincia Québec, kde je vyše 1 600 nakazených. Jediným regiónom bez potvrdenej nákazy je severné a málo zaľudnené teritórium Nunavut.

19:00 V Škótsku zomrelo ďalších osem ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na 33, informovala v piatok podľa BBC škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Počet nakazených v Škótsku dosiahol 1059, čo je oproti štvrtku nárast o 165 prípadov. Sturgeonová dodala, že 72 nakazených pacientov je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

17:49 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od začiatku vypuknutia pandémie. Počet mŕtvych tak stúpol na 9 134, informovala v piatok večer spravodajská televízia Sky Tg24. (tasr)

17:06 Istý muž vo Veľkej Británii kúpil celej dedine, v ktorej žije, jedlo. Chce tak počas pandémie koronavírusu svoju komunitu viac zblížiť. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Nemenovaný darca z Denchworthu v grófstve Oxfordshire sa vo svojej misii spojil so Stephenom Davidsonom, ktorý tam vlastní hostinec The Fox Inn. V piatok tak všetci obyvatelia dostanú vyprážanú rybu s hranolkami a diať by sa tak malo podľa plánov aj v priebehu ďalších týždňov, pričom by sa pokrmy mali aj meniť.

„Bol pripravený zaplatiť donášku raz týždenne, každému členovi obce. Povedal, že by to tak chcel robiť minimálne 12 týždňov. V závislosti od toho, ako sa to bude vyvíjať, by to mohol zvýšiť na dve týždenne,“ vysvetlil Davidson.

17:03 Maďarská futbalová reprezentácia prispeje sumou 30 miliónov forintov (84 509 eur) na boj proti šíreniu koronavírusu. Oznámil to v piatok na Instagrame člen reprezentačného tímu Krisztián Németh.

Členovia maďarskej futbalovej reprezentácie podľa jeho slov poskytnú uvedené finančné prostriedky organizáciám, ktoré sa snažia o zastavenie šírenia nákazy alebo pracujú na zmiernení následkov škôd spôsobených pandémiou. (tasr)

17:01 Rakúsko kvôli šíreniu koronavírusu de facto zakázalo vstup žiadateľom o azyl. Do krajiny ich podľa ministerstva zdravotníctva vpustí iba vtedy, ak predložia zdravotné osvedčenie, napísala dnes agentúra APA.

16:55 V Španielsku potvrdili koronavírus už viac ako 64-tisíc osobám. Za posledných 24 hodín pribudlo vyše 7800 nových prípadov. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom dnes informoval denník El País. Relatívny nárast o 14 percent je najnižší za niekoľko posledných dní, čo podľa agentúry DPA predstavuje zárodok prvej konkrétnej nádeje.

Na chorobu Covid-19, ktorú vírus SARS-CoV-2 spôsobuje, však zomrelo od štvrtka ďalších 769 pacientov, čo je najväčší prírastok za 24 hodín od začiatku epidémie v krajine. Celková bilancia obetí sa vyšplhala na 4858.

16:50 Slovensko požiadalo Rozvojovú banku Rady Európy (RB RE) a Európsku investičnú banku (EIB) o zvýšenie úverových rámcov. Vyplýva to z návrhu dodatkov k rámcovým dohodám medzi SR a RB RE, respektíve medzi SR a EIB, ktoré v piatok na svojom rokovaní schválila vláda.

RB RE by mala Slovensku umožniť navýšenie čerpania rámcového úveru, a to o 300 miliónov eur, s termínom čerpania rámcového úveru do 31. decembra 2023. Celková výška úveru SR voči RB RE sa tak zvýši na 600 miliónov eur. (tasr)

16:45 Najbližšiu nedeľu ostanú potraviny, drogérie a ďalšie predajne na Slovensku, ktoré dostali výnimku zo zákazu prevádzky počas pandémie koronavírusu, zatvorené. V ich priestoroch vykonajú dezinfekciu a zamestnanci si budú môcť oddýchnuť. O opatrení, ktoré prijal Ústredný krízový štáb, rozhodla oficiálne v piatok vláda. (Viac sa dočítate tu)

16:38 Migranti, ktorí sa na niekoľko týždňov utáborili pri turecko-gréckej hranici a pokúšali sa dostať do EÚ, sa teraz s pomocou tureckých úradov sťahujú späť do utečeneckých zariadení vo vnútrozemí. Informovala o tom agentúra Anadolu. Kvôli epidémií koronavírusu sa migranti vzdali nádeje, že sa im podarí do Európy dostať, pretože dozor na hraniciach sa na gréckej strane ešte viac sprísnil. Teraz ich čaká v Turecku dvojtýždňová karanténa.

16:33 V Spojenom kráľovstve zaznamenali za 24 hodín 181 ďalších úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najväčší nárast za jeden deň, keď sa celkový počet obetí zvýšil z 578 na 759. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.

Podľa britského ministerstva zdravotníctva bolo na koronavírus už testovaných celkovo 113 777 ľudí, z nich 99 198 malo negatívne výsledky a 14 579 pozitív­ne. (tasr)

16:30 Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach­. (tasr)

16:20 Opatrenia zavedené v snahe zmierniť šírenie koronavírusu viedli k zlepšeniu kvality ovzdušia v Európe. Informovala o tom dnes Európska vesmírna agentúra (ESA), podľa ktorej nad európskymi metropolami a priemyselnými zónami poklesla koncentrácia oxidu dusičitého. Látku produkujú napríklad autá, továrne či elektrárne.

16:15 Celkom 9444 zdravotníckych pracovníkov je v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet zo všetkých krajín postihnutých pandémiou, oznámila v piatok organizácia Amnesty International (AI). Informovali o tom agentúra AP a internetové noviny Público.

Zdravotnícki pracovníci predstavujú takmer 15 percent všetkých prípadov nákazy v Španielsku. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, podľa ktorého je to „vysoký počet“ v porovnaní s ostatnými postihnutými krajinami. (tasr)

16:08 V Srbsku odsúdili v piatok na trojročné väzenie muža, ktorý nerešpektoval nariadenia a nezostal v domácej karanténe. Ide o vôbec prvý takýto rozsudok v súvislosti s pandémiou koronavírusu, pre ktorý srbská vláda vyhlásila 16. marca stav núdze, uviedol verejnoprávny telerozhlas RTS.

Súd s mužom prebiehal vo východosrbskom meste Dimitrovgrad prostredníctvom videokonferencie. Zatkli ho 20. marca v mestečku Pirot ležiacom zhruba 25 kilometrov severozápadne od Dimitrovgradu a odvtedy bol vo väzbe. Rozsudok ešte nie je právoplatný. (tasr)

15:50 Tempo, ktorým v Taliansku rastie počet nakazených, ešte nedosiahlo svoj vrchol. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil šéf miestneho Národného inštitútu pre zdravie Silvio Brusaferro.

„Vrchol sme nedosiahli a ani sme ho neprekonali,“ povedal Brusaferro. Poznamenal však, že v údajoch o novo nakazených možno vypozorovať „známky spomalenia“, čo podľa neho naznačuje, že vyvrcholenie epidémie nie je ďaleko.

15:26 Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72 200 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára.

Samotná výroba rúšok, ktoré boli vrátane ZVJS prerozdelené medzi približne 100 odberateľov, sa začala 5. marca najskôr v dvoch ústavoch – Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. Uviedla to hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. „Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort ministerstva spravodlivosti, a to samotné ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdnu radu a Centrum právnej pomoci,“ povedala hovorkyňa. (tasr)

15:24 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol vo Švajčiarsku v piatok 12 161. V krajine zaznamenali doteraz 206 úmrtí na ochorenie Covid-19, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG). Od štvrtka sa počet infikovaných zvýšil o 1390 a pribudlo aj 36 úmrtí. (tasr)

15:08 Ak v Amerike pandémia koronavírusu niečo nedokáže zničiť, potom sú to obchody s marihuanou, zhoduje sa niekoľko amerických serverov. Predaj tejto drogy, vo väčšine amerických štátov legálnej, trhá rekordy, v niektorých regiónoch sa zvýšil až o pätinu.

15:04 Štvrtkové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu ukázalo, ako rýchlo vie Európska únia v čase krízy pracovať. Zhodujú sa na tom slovenskí europoslanci Miriam Lexmann (KDH/EPP), Robert Hajšel (nom. Smer/S&D) a Michal Šimečka (PS/Renew). Podľa nich je už teraz na Slovensku, ako dokáže zúžitkovať uvoľnené prostriedky.

15:00 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili koronavírusom, stúpol v piatok o 1172 (16 percent) na 8603. Informovala o tom v piatok stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). Pribudlo aj 112 nových úmrtí na chorobu Covid-19 alebo komplikácie s ňou spojené, ktorú vírus spôsobuje. Mŕtvych je tak celkovo 546. (tasr)

14:58 Európska komisia (EK) v piatok navrhla uvoľniť z rozpočtu EÚ 75 miliónov eur na pomoc členským štátom EÚ, ktoré hľadajú spôsoby, ako dopraviť domov svojich štátnych príslušníkov z tretích krajín, v ktorých uviazli po vypuknutí pandémie koronavírusu. Komisia rovnako navrhla zvýšenie rozpočtu rezervy zdravotníckeho vybavenia rescEU. (tasr)

14:55 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v piatok oznámil, že ho testovali pozitívne na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak po tom, ako o svojom pozitívnom teste informoval aj premiér Boris Johnson, ktorý je v samoizolácii vo svojom úrade s miernymi príznakmi ochorenia.

Hancock má podľa vlastných slov tiež mierne príznaky, je v samoizolácii a pracuje z domu. „Je dôležité, aby sme dodržiavali odporúčania na ochranu nášho Národného zdravotníckeho systému (NHS) a chránili životy,“ dodal na Twitteri. (tasr)

Na archívnej snímke z 22. novembra 2019 britský... Foto: SITA/AP, Christopher Furlong
Británia koronavírus Hancock Johnson Na archívnej snímke z 22. novembra 2019 britský premiér Boris Johnson (vpravo) a britský minister zdravotníctva Matt Hancock

14:41 Britská kráľovná Alžbeta II. sa s premiérom Borisom Johnsonom, ktorého testovali pozitívne na prítomnosť koronavírusu, naposledy stretla 11. marca a zotrváva v dobrom zdravotnom stave. Informoval o tom v piatok Buckinghamský palác. „Kráľovná sa naposledy videla s premiérom 11. marca a dodržuje všetky príslušné odporúčania s ohľadom na svoje zdravie,“ uviedol hovorca paláca. (tasr)

14:37 Server Politico píše, že ak sú nemocnice v bohatom regióne Lombardska na severe Talianska kvôli súčasnej pandémii koronavírusu na pokraji kolapsu, pre juh krajiny to znamená, že tamojší zdravotnícky systém nemá šancu prípadný podobný scenár zvládnuť. (Politico: Pre juh Talianska je koronavírus časovaná bomba: Viac sa dočítate tu)

14:16 Slovenská polícia doteraz riešila vyše 1000 priestupkov voči zákonu o ochrane verejného zdravia v mimoriadnej situácii, ktorá súvisí s epidémiou koronavírusu. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Polícia avizuje, že od budúceho týždňa bude čísla zverejňovať pravidelne, s týždennou aktualizáciou­. (tasr)

14:06 Zdravotné sestry v hlavnom meste Kene a najmenej v dvoch ďalších mestách začali protestovať alebo odmietli poskytovať starostlivosť pacientom podozrivým na nákazu koronavírusom, pretože im vláda neposkytla dostatočné ochranné prostriedky alebo zaškolenie.

Ako pre agentúru Reuters uviedol Seth Panyako, generálny tajomník kenského združenia zdravotníckych pracovníkov, pokyny, ako sa chrániť pred koronavírusom, dostal len „zlomok z asi 100 000 zdravot­níkov“ v Keni. Keňa podľa piatkovej bilancie eviduje 28 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a jedno úmrtie. (tasr)

13:58 Izrael nasadí na kontrolu dodržiavania obmedzenia pohybu obyvateľov aj armádu, ktorá takto podporí už existujúce policajné hliadky. Oznámili to v piatok armádne zložky, ktorých citovala agentúra Reuters. Obmedzenia v pohybe zaviedla vláda v dôsledku súčasnej pandémie koronavírusu. (tas­r)

13:52 Zdravotný stav odsúdeného väzňa, u ktorého na začiatku tohto týždňa potvrdili ochorenie Covid-19, je stabilizovaný. „Zdravotný stav odsúdeného je stabilizovaný, s ľahkým priebehom ochorenia. Vzhľadom na vyskytujúce sa príznaky vírusového ochorenia boli testované ďalšie dve väznené osoby s negatívnym výsledkom,“ informovala v piatok hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. (tasr)

13:50 Prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdili v piatok v moskovskom Kremli. Informovala o tom americká stanica CNN na základe vyjadrenia hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova.

„Viem o jednom prípade, ktorý viem potvrdiť. Prijímajú sa všetky nevyhnutné epidemiologické opatrenia, aby sa vírus nešíril ďalej,“ povedal Peskov. Podľa hovorcu nebol prezident Vladimír Putin v kontakte s nakazenou osobou. (tasr)

13:45 Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici sú pre hrozbu šírenia koronavírusu v karanténe. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, krízový štáb dostal informáciu o porušení karantény zo strany občana, ktorý sa vrátil zo zahraničia, a preto nariadil karanténu pre celú lokalitu. Radnica pripomína, že uvedené osoba, ktorá prišla z Anglicka, nemá žiadne príznaky choroby Covid-19. (tasr)

13:36 V piatok zo Spojených štátov amerických priletelo na Slovensko v rámci repatriácie uskutočnenej Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, 278 pasažierov. Informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová. (tasr)

13:26 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok večer na mimoriadnom plenárnom zasadnutí hlasovaním na diaľku schválili tri legislatívne návrhy, ktoré by mali ako súčasť koordinovanej reakcie EÚ pomôcť v boji proti pandémii Covid-19 a jej následkom. Súčasťou schválených opatrení je:

  • Investičná iniciatíva v reakcii na koronavírus. Umožní urýchlené presmerovanie 37 miliárd eur z fondov EÚ k občanom, regiónom a krajinám, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou.
  • Rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ na krízové situácie v oblasti verejného zdravia. Toto opatrenie umožní členským štátom požiadať o finančnú pomoc z celkového balíka, ktorý na tento rok predstavuje sumu 800 miliónov eur.
  • Pozastavenie platnosti pravidla o strate letiskových prevádzkových intervalov (letecké sloty). Toto opatrenie počas pandémie umožní leteckým spoločnostiam zastaviť tzv. lety duchov, pri ktorých sú lietadlá takmer alebo úplne bez cestujúcich, a to bez hrozby straty ich prevádzkových intervalov v nasledujúcej sezóne. Ide o dočasné opatrenie od 29. marca do 24. októbra. (tasr)

13:22 Predseda komisie Africkej únie (AÚ) Moussa Faki Mahamat je v domácej izolácii, keďže jeden z členov jeho tímu bol pozitívne testovaný na chorobu Covid-19, ktorú vyvoláva koronavírus. S odvolaním sa na zdroje AÚ o tom v piatok informovala agentúra AFP. (tasr)

13:15 Lídra a speváka nemeckej hardrockovej skupiny Rammstein Tilla Lindemanna testovali pozitívne na prítomnosť koronavírusu a v súčasnosti leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovali o tom v piatok nemecké médiá. (Viac čítajte tu)

12:35 Francúzsky premiér Édouard Philippe v piatok priznal, že epidemiologická situácia v krajine je vážna a tak rýchlo sa nezlepší. „Bude treba vydržať,“ zdôraznil.

12:26 Britského premiéra Borisa Johnsona testovali pozitívne na prítomnosť koronavírusu. Má mierne príznaky ochorenia, informovala v piatok televízna stanica Sky News.

„Za posledných 24 hodín sa u mňa prejavili mierne príznaky a testovali ma pozitívne na koronavírus,“ uviedol Johnson na Twitteri. Napísal, že je v samoizolácii, ale bude aj naďalej viesť boj vlády s koronavírusom, a to prostredníctvom videokonferencií. „Spolu ho porazíme,“ dodal. (tasr)

12:15 Český pacient s ochorením COVID-19, ktorý dostáva experimentálny liek, už nepotrebuje mimotelový obeh. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Mariu Heřmánkovú. „Stav taxikára sa zlepšil natoľko, že mohol byť odpojený od prístroja ECMO," povedala s tým, že muž zostáva na pľúcnej ventilácii.

12:09 Väzenie hrozí v Singapure osobám, ktoré nedodržia dostatočnú vzdialenosť od iných. Toto opatrenie vstúpilo do platnosti v piatok v reakcii na zvýšené denné prírastky nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:57 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku za 24 hodín o 769. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo 4 858 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

11:51 Väčšina Nemcov je presvedčená, že opatrenia, ktoré prijíma vláda v čase šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, sú dostatočné. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre tlačovú agentúru DPA uskutočnila agentúra YouGov – dva mesiace po tom, ako krajina oznámila prvý prípad nákazy na svojom území.

11:46 Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny Agel SK, je pripravená čeliť pandémii koronavírusu. Pred nemocnicou bol postavený stan, ktorý je plne funkčný od piatka a slúži na prvotné zhodnotenie stavu pacientov. Informovala hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková s tým, že nemocnici ho zapožičal Okresný úrad, odbor krízového riadenia, Kežmarok na nevyhnutnú dobu.

11:34 Na Slovensku pribudlo počas štvrtka 43 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. V piatok o tom na tlačovom brífingu informoval premiér Igor Matovič.

11:24 Nemecká vláda zvažuje zriadenie záchranného fondu vo výške približne 500 miliárd eur pre podniky, ktoré zápasia o prežitie v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované zdroje.

11:18 Vietnam má za cieľ udržať počet prípadov nákazy koronavírusom v krajine pod 1 000. Vyhlásila to v piatok vláda, keď počet potvrdených prípadov v tomto štáte na juhovýchode Ázie stúpol nad 150. „Sme schopní dostať pod kontrolu epicentrá a dokonca potenciálne epicentrá… a sme odhodlaní udržať počet prípadov ochorenia COVID-19 pod 1 000,“ uviedol podpredseda vietnamskej vlády Vu Duc Dam.

11:06 Hongkong v piatok potvrdil 65 nových prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje zatiaľ najvyšší počet nakazených za jeden deň. Medzi nakazenými je 41 osôb s cestovateľskou anamnézou vrátane 14 študentov, ktorí sa vrátili zo zahraničia, informoval denník South China Morning Post.

10:54 U šestice všeobecných lekárov v Púchove nepotvrdili koronavírus. Zostali v karanténe po tom, ako ďalší z tamojších doktorov mal pozitívny nález na ochorenie COVID-19. Karanténu zdravotníkom RÚVZ nariadil do 31. marca.

10:52 Počet ľudí nakazených v Rusku koronavírusom v piatok prekročil hranicu 1 000 prípadov. Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej úrady za posledných 24 hodín nahlásili 196 nových prípadov, z toho 156 v Moskve. Počet ľudí pozitívne testovaných na koronavírus sa tým v Rusku zvýšil na 1 036, pričom väčšina z nich – viac ako 700 – pripadá na Moskvu.

10:28 Nepresné rýchlotesty na koronavírus, ktoré dostalo Španielsko, sa jeho čínsky výrobca rozhodol nahradiť. Súčasné testy na základe výterov z nosa majú totiž podľa Španielskej spoločnosti pre infekčné choroby a klinickú mikrobiológiu mieru presnosti menšiu ako 30 percent. Informoval o tom v piatok denník South China Morning Post.

10:16 Ozbrojeného muža plánujúceho bombový útok na nemocnicu v americkom štáte Kansas počas epidémie nového koronavírusu tento týždeň postrelili agenti FBI pri pokuse o zadržanie. Zraneniam neskôr v nemocnici podľahol, píše britský denník The Guardian s odvolaním sa na FBI.

10:08 V Českej republike bolo v piatok ráno potvrdených 2062 prípadov nákazy koronavírusom. Deväť ľudí nákaze COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo. Z nákazy sa doteraz vyliečilo desať ľudí. Vykonaných bolo 31 127 testov, za predchádzajúci deň 4 429. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

9:42 Juhoafrická republika (JAR) v piatok oznámila, že v krajine zomreli prví dvaja ľudia na ochorenie COVID-19. Celkovo zaznamenali už viac ako 1000 prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra Reuters. JAR eviduje najviac prípadov nákazy koronavírusom v Afrike, pričom v noci na piatok začal v krajine platiť trojtýždňový zákaz vychádzania. V uliciach sú vojaci, ktorí dohliadajú na dodržiavanie opatrení vrátane zákazu predaja alkoholu. Podľa agentúry AP panujú značné obavy, čo sa týka dodávok vody do preplnených a chudobných mestských častí.

9:19 Civilné lety zo všetkých slovenských letísk ostávajú aj naďalej zakázané. Ministerstvo dopravy a výstavby SR predĺžilo ich zákaz o ďalších štrnásť dní, a to od 27. marca minimálne do 10. apríla 2020. Informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

9:09 Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že pri práci z domu počas pandémie koronavírusu jej chýba osobný kontakt s kolegami. Ako pripomenula v piatok agentúra DPA, Merkelová (65) je v domácej karanténe od nedeľňajšieho večera. Reaguje tak na zistenie, že minulý piatok prišla do styku s lekárom, u ktorého testy následne potvrdili nakazenie novým koronavírusom. Išlo o lekára, ktorý kancelárku preventívne zaočkoval proti pneuomokokovej infekcii.

9:00 Maďarská vláda v rámci opatrení proti ďalšiemu šíreniu nákazy koronavírusom nariadila s platnosťou od soboty 28. marca do 11. apríla čiastočný zákaz vychádzania, oznámil premiér Viktor Orbán v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

8:45 Austrálčania, ktorí sa vrátia zo zahraničia, sa budú musieť podrobiť dvojtýždňovej karanténe v hoteli alebo v inom ubytovacom zariadení. Až po nej sa budú môcť vrátiť domov. Oznámil to v piatok premiér Scott Morrison. Cudzinci už majú do krajiny zákaz vstupu. Austrálčania, ktorí sa vrátili do vlasti zo zahraničia, tvoria až dve tretiny potvrdených prípadov koronavírusu, uviedol.

8:47 Ruský premiér Michail Mišustin nariadil regionálnym úradom v celej krajine, aby od 28. marca do 5. apríla pozastavili činnosť firiem v oblasti verejného stravovania. Výnimku dostali tie zariadenia, ktoré sú schopné zabezpečiť rozvoz jedál a nápojov. Ako informovala agentúra Interfax, Mišustin súčasne vydal nariadenie, že až do 1. júna zostanú uzavreté všetky rekreačné zariadenia, kúpeľné domy, sanatóriá a motely, ako aj detské tábory.

8:14 Čína a Spojené štáty by sa mali „spojiť v boji“ s pandémiou smrtiaceho koronavírusu, ktorá vyčíňa na celom svete. Vyhlásil to v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Obe krajiny mali v minulých týždňoch spory v súvislosti s týmto vírusom, ale Si Ťin-pching Trumpovi povedal, že Čína sa chce „aj naďalej deliť o informácie a skúsenosti s USA“, uviedla čínska štátna televízna stanica CCTV.

Prehľad počtu infikovaných v 154 krajinách sveta

7:47 V Nemecku sa za posledných 24 hodín potvrdilo ďalších 5780 prípadov nákazy koronavírusy. Celkovo tak krajina má už 42.228 infiko­vaných. Choroby COVID-19, ktorú vírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo 253 pacientov. Od štvrtkového rána tak pribudlo 55 mŕtvych. Bilanciu dnes na svojich zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI).Najviac nakazených má naďalej Bavorsko (9481), ktoré na východe susedí s Českom. Na druhom mieste zostáva Severné Porýnie-Vestfálsko (9235). Tretie Bádensko-Württembersko je dlhodobo na tretej priečke. K dnešnému ránu má potvrdené 8161 prípadov.

7:15 Poľský Sejm, dolná komora parlamentu, schválil vo štvrtok zmenu svojho štatútu, ktorá mu umožňuje zasadnutia a hlasovania elektronickou formou. Zmena súvisiaca s epidémiou koronavírusu prešla pomerom hlasov 250 k 104, pričom 14 poslancov sa hlasovania zdržalo.

7:08 Obyvatelia Británie tlieskali vo štvrtok večer zo svojich okien, balkónov či veránd pracovníkom Národnej zdravotnej služby, aby im takýmto spôsobom prejavili vďaku za prácu, ktorú odvádzajú v boji s koronavírusom.

6:15 Argentínsky prezident Alberto Fernández vo štvrtok v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 vyhlásil, že záchrana životov má prednosť pred ochranou ekonomiky. Je preto možné očakávať, že argentínska ekonomika sa tento rok prepadne do ešte hlbšej recesie, napísala agentúra Reuters.

Členovia zdravotníckeho personálu pricestujú na... Foto: SITA, Lee Young-hwan
Virus Outbreak South Korea Členovia zdravotníckeho personálu pricestujú na pracovnú zmenu do nemocnice Dongsan v Daegu v Južnej Kórei v piatok 27. marca 2020.

6:05 Južná Kórea potvrdila v piatok 91 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných v krajine stúpol na 9332. Počet úmrtí zároveň vzrástol o osem na celkovo 139, informovala agentúra Jonhap. Ochorenie zároveň potvrdili už u druhého príslušníka armády USA v Južnej Kórei. Z bilancie vyplýva, že počet nakazených sa 16 deň za sebou pohybuje v okolí hranice 100 alebo pod ňou.

5:35 Francúzsky prezident Emmanuel Macron ohlásil, že spolu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a predstaviteľmi ďalších krajín pripravuje „dôležitú iniciatívu“ týkajúcu sa dopadov pandémie. „Mal som veľmi dobrý rozhovor s Donaldom Trumpom. Tvárou tvár kríze spôsobenej chorobou COVID-19 chystáme spolu s ďalšími štátmi v najbližších dňoch novú dôležitú iniciatívu,“ napísal Macron.

5:33 Spojené štáty majú teraz najviac potvrdených prípadov nákazy koronavírusy na svete, uviedla to na svojom webe Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie monitoruje. Podľa údajov univerzity počet nakazených Američanov dosiahol 82 404, zatiaľ čo Čína má 81 782 nakazených obyvateľov a Talianska 80 589 prípadov. Počet mŕtvych je nad tisíc, údaje sa však líšia, koľko presne. Prezident Donald Trump na otázku ohľadom amerického prvenstva v rýchlo rastúcom počte infikovaných podľa agentúry AFP odpovedal, že to svedčí o amerických schopnostiach uskutočňovať testy a tiež, že to spochybňuje údaje poskytnuté Pekingom.

5:30 Čína ohlásila pokles nových prípadov nákazy koronavírusom zo stredajších 67 na 55 vo štvrtok. Až na jednu výnimku z provincie Če-ťiang na východe krajiny sa všetky nové prípady týkajú ľudí, ktorí pricestovali zo zahraničia.

5:25 Krajiny Európskej únie chcú proti koronavírusu bojovať spoločne a solidárne, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová, napísala agentúra DPA. Merkelová ako príklad spoločného ťaženia proti chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, spomenula spoločné obstarávanie ochranných pomôcok.

5:15 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa po šesťhodinovom videosummite úplne nezhodli na podobe podporných opatrení pre ekonomiky. Lídri dali ministrom financií ďalšie dva týždne na prípravu konkrétnych krokov. V prijatom spoločnom vyhlásení tiež vyzvali Európsku komisiu a ďalšie inštitúcie EÚ, aby pripravili akčný plán na dobu po pandémii. Politickí lídri sa v spoločnom vyhlásení rovnako zaviazali, že zabezpečia plynulú prevádzku na hraniciach, aby kontroly zavedené väčšinou štátov nenarušovali fungovanie jednotného únijného trhu. Štáty sa tiež postarajú o vytvorenie takzvaných zelených pruhov, ktoré majú zrýchliť cesty kamiónov prevážajúcich tovar. Taktiež umožnia pokračovať v práci cezhraničným a sezónnym pracovníkom.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

298 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus