Súd zatiaľ vypočul len jednu osobu zadržanú počas akcie Plevel

Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zatiaľ vypočul len jednu zo štyroch obvinených a zadržaných osôb v rámci policajnej akcie Plevel. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

16.09.2020 09:57 , aktualizované: 21:52
akcia plevel Polka sudca korupcia Foto: ,
Na snímke eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku na ŠTS v Banskej Bystrici v stredu 16. septembra 2020. 
debata (17)

Štyroch zadržaných v rámci policajnej akcie Plevel obvinili zo zločinu prijímania úplatku. V stredu poobede ich priviezli na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, ktorý rozhodoval o ich väzobnom stíhaní.

Jedným z obvinených je žilinský okresný sudca Daniel Béreš, ktorý má momentálne pozastavený výkon funkcie. Súhlas na jeho väzobné stíhanie dal v utorok večer Ústavný súd. Okrem neho čelia rovnakému obvineniu tiež bývalý krajský sudca Pavol Polka, advokát Ľuboš Mahdoň a Bérešov kamarát z detstva Juraj Filipovič.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na ich vzatie do väzby pre obavu z kolúzneho konania a dôvodu preventívnej väzby. Šéfku žilinského krajského súdu Evu Kyselovú, ktorú tiež v pondelok zadržali, už pustili na slobodu. Voči nej obvinenie nevzniesli.

Video: Na súd privážajú obvinených z akcie Plevel.

Video

Potreba reforiem v justícii

Zatknutie sudcov zo Žiliny považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) za potvrdenie toho, že reformy v justícii sú potrebné. Uviedla to v stredu počas rokovania vlády.

„Jedna vec je vyšetriť všetky podozrenia, ktoré súvisia s korupciou v justícii. A mať z nich čo najskôr výsledky, ktorým budeme rozumieť,“ povedala šéfka rezortu spravodlivosti. Ako ďalej tvrdí, na druhej strane tieto prípady nasvedčujú, že je na mieste urobiť aj niektoré systémové opatrenia.

„Tie, ktoré máme v pláne, súvisia aj s novou súdnou mapou. Nová súdna mapa bude znamenať v konečnom dôsledku zrýchlenie a skvalitnenie súdnych rozhodnutí,“ povedala Kolíková.

Vedľajším efektom má byť podľa jej slov „pretrhnutie korupčných väzieb“. „Ja si myslím, že práve teraz sa ukazuje, že takáto zmena je pre Slovensko nevyhnutná,“ uzavrela Kolíková.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #väzobné stíhanie #Akcia Plevel