Akcia Plevel: Sudcu Daniela Béreša môžu stíhať väzobne

Plénum ústavného súdu sa v utorok podvečer na neverejnom zasadnutí a tajnom hlasovaní rozhodlo, že dáva súhlas na vzatie do väzby Daniela Béreša, sudcu okresného súdu Žilina s dočasne pozastaveným výkonom funkcie sudcu.

15.09.2020 16:48 , aktualizované: 21:05
ús plevel ústavný súd sudca béreš Foto: ,
Na snímke zadržaný sudca Daniel Béreš v sprievode NAKA na nádvorí Ústavného súdu SR v Košiciach. 15.9.2020.
debata (25)

VIDEO: Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan po rozhodnutí pléna súdu o žilinskom sudcovi Danielovi Bérešov.

Video

„Ústavný súd nezistil také okolnosti, ktoré by odôvodňovali, že ide o zneužitie postupu orgánov činných v trestnom konaní proti súdnej moci alebo že by tu boli iné okolnosti v zmysle našej predchádzajúcej judikatúry, ktoré by takéto udelenie súhlasu znemožňovali,“ zdôvodnil rozhodnutie predseda ústavného súdu Ivan Fiačan.

Žiadosť o vzatie do väzby sudcu zaslala ústavnému súdu zastupujúca námestníčka generálnej prokuratúry v utorok o 14:15 hodine. Predseda Fiačan zvolal plénum na pol piatu popoludní. Sudcom spravodajcom bola sudkyňa Jana Laššáková. Samotný sudca Béreš sa pred plénom zdržal 17 minút a potom ho odviedli príslušníci národnej kriminálnej agentúry. Fiačan rozhodnutie pléna oznámil tesne po 20.hodine.

V rukách polície skončili v pondelok ďalší slovenskí sudcovia. V rámci akcie s názvom Plevel, ktorý súvisí s korupčnou trestnou činnosťou, zadržala Národná kriminálna agentúra šéfku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú, bývalého krajského sudcu Pavla Polka a žilinského okresného sudcu Daniela Béreša. Zadržaní boli aj advokát Ľuboš Mahdoň a priateľ Béreša Juraj Filipovič.

Predsedníčke Krajského súdu v Žiline Eve Kyselovej prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ani nevzniesol obvinenie a prepustili ju v utorok na slobodu. Policajti s tým, že vykonali tri domové prehliadky a doteraz v tejto veci obvinili jedenásť osôb.

Akcia Plevel má súvisieť s kupovaním a ovplyvňovaním rozsudkov, pričom výšky úplatkov sa mali pohybovať v sumách od 10– do 30-tisíc eur.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdnictvo #sudca #Ústavny súd #väzba #NAKA #polícia SR