Orava tri dni na testy, celé Slovensko dva. Štát zvyšuje tlak

Urobím všetko pre úspech testovania, ale keď raz vyjdú najavo okolnosti prípravy tejto „operácie“, nezostane kameň na kameni, napísal na sociálnej sieti Miroslav Kollár (Za ľudí), ktorý je zároveň primátorom Hlohovca. Testovanie považuje za viac politické ako odborné rozhodnutie.

27.10.2020 13:00 , aktualizované: 15:15
koronavírus, testovanie, Orava, certifikát,... Foto: ,
Certifikát, na ktorom si po testovaní nájde človek odpoveď, či je pozitívny alebo negatívny. Identifikačné údaje na fotografii reálneho certifikátu sú vymazané.
debata (137)

TK ministra obrany Jaroslava Naďa k celoplošnému testovaniu

Ústredný krízový štáb v pondelok rozhodol, že testovanie bude prebiehať nie tri dni, ako to bolo pri pilotnom projekte, ale iba dva dni, čo vyvíja značný tlak na ľudí, ktorý sa budú chcieť dať otestovať. Pravdepodobne budú musieť byť odberné miesta otvorené dlhšie, čo je zase tlak na ľudí, ktorí v nich odbery zabezpečujú a ďalší tlak vyvíja štát na samosprávy, aby toto testovanie pripravili.

Svoju frustráciu z prípravy a priebehu vyjadril poslanec strany Za ľudí a zároveň primátor mesta Hlohovec vo svojom statuse na sociálnej sieti.

"My to v samosprávach nakoniec nejako zvládneme. Napriek tomu, že sme sa až teraz večer dozvedeli, že je takmer všetko inak, že si máme v podstate všetko zabezpečiť sami atď. Úprimne, neočakávam už nič, len to, že v sobotu ráno príde vojak s testami a certifikátmi. A že si to tam celé odstojí a bude niesť zodpovednosť za dianie na každom odbernom mieste. Také odberné miesto, kde zodpovedná osoba z OS SR nebude, neotvorím.

SAMOSPRÁVA ALE NIE JE SLÚŽKA CENTRÁLNEJ VLÁDY. Treba si prečítať ústavu.

A keď raz vyjdú najavo okolnosti prípravy tejto „operácie“, nezostane kameň na kameni," napísal v pondelok Kollár.

Tlak zvyšujú aj zamestnávatelia. Kto sa nedá otestovať, môže čeliť sankciám aj z ich strany. Nedávno zverejnili zamestnanci firmy Prievidzské pekárne a cukrárne nariadenie, ktoré dostali od vedenia spoločnosti – ak sa nedajú otestovať, môže to viesť až k výpovediam (viac v článku Firma hrozila vyhadzovom ľuďom, ktorí sa vyhnú testom. Ospravedlnila sa). Firma po negatívnych ohlasoch ustúpila, povedala, že ju to mrzí a nariadenie označila za „výsledky veľkého stresu, ktorému sú už niekoľko mesiacov vedúci zamestnanci vystavení v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou.“

Na svojich zamestnancov tlačia aj niektoré samosprávy, ktoré svojim zamestnancom aj pracovníkom ich podriadených organizácií (to sú napríklad aj učitelia) naznačili, že ak nepôjdu na test, budú si musieť zobrať dovolenku, lebo náhradné voľno im neschvália. Prácu doma im zamestnávateľ tiež neschváli, odôvodňuje to tým, že by sa v prípade potreby nemohli bez negatívneho testu dostaviť na pracovisko. Kto nepríde na pracovisko, bude mať neospravedlnenú absenciu a ohlásia ho aj zo sociálnej a zdravotnej poisťovne.

Matovič volá ľudí pomôcť

Igor Matovič je spokojný s pilotným testovaním na Orave a v Bardejove a vyzýva ľudí, aby pomohli pri celoplošnom testovaní.

"Bude to najťažšia, najzložitejšia a najrýchlejšie zorganizovaná logistická operácia, akú kedy Slovensko realizovalo … a mne len pri pomyslení na ňu sa akosi ťažko dýcha a neustále myslím na dvoch ľudí – na ministra obrany a náčelníka Generálneho štábu, na Jara Naďa a generála Zmeka. Na dvoch ľudí, ktorým som najmä toto bremeno na plecia naložil. Na statočných a silných ľudí, ktorí však potrebujú našu akútnu pomoc.

Prosím, pomôžme im. Každý z nás na to má. Niekto priamo ako zdravotník, niekto ako dobrovoľník, niekto ako starosta či primátor. A niekto ako ten, kto starostovi či primátorovi len dohovorí, nech nevyplakáva, nehádže polená a radšej pomôže," uviedol Matovič na sociálnej sieti.

Orava testy zvládla, aj keď boli šité horúcou ihlou

Habovka v Tvrdošínskom okrese má 1 380 obyvateľov, na testovaní sa tam zúčastnilo zhruba tisíc ľudí. Pozitívnych zachytili 29, no deviati z nich boli z Nižnej, Ružomberka či zo Žiliny. Starosta Habovky Alojz Lajčin označil plošné testovanie za správny krok. „Sám som to u nás podstúpil ako prvý, aby som išiel ľuďom príkladom,“ hovorí.

Podľa neho sa objavili aj nedostatky, no pri takýchto veľkých akciách sa to dá predpokladať. „Nemali sme odberných pracovníkov, ale vyriešilo sa to,“ podotýka starosta. „Tím, ktorý to celé zabezpečoval, mal byť otestovaný už vo štvrtok. Niektorí zdravotníci, ktorí sa dobrovoľne nahlasovali, však neprišli a nebrali ani telefóny. Skrátka nereagovali. V noci na piatok ale armáda zohnala ďalších. No a keďže najskôr sa musel testovať tím, ktorý sme poskladali, ľudí z obce nezačali brať v piatok o ôsmej ráno, ale až o dvadsať minút neskôr,“ vysvetľuje.

Zmysel to podľa neho malo aj v tom, že pozitivita sa im potvrdila vo viacerých rodinách a domoch, v ktorých sa už predtým nachádzali infikovaní. „Z jedného domu nám takto zachytilo troch, v ďalšom dvoch ľudí. Zaujímavé je, že jeden chlapec bol v piatok pozitívny, no nedalo mu to a prišiel aj v nedeľu. Výsledok bol však rovnaký aj druhýkrát, takže sa mu to potvrdilo,“ spomína starosta „pikošku“.

Odhaduje, že z tisícky odberov nimi prešlo asi osemsto miestnych. „Napriek odporúčanému ohraničeniu nad 10 a do 65 rokov som tam videl rôzne vekové kategórie. Všimol som si, že chodili aj starší, ale tiež rodiny s menšími deťmi. Účasť bola veľmi dobrá,“ poznamenáva. Lajčin to pripisuje aj dobrej propagácii. „Ľudí som vyzýval tiež cez sociálne siete, aby sa išli otestovať a nech sa toho neboja. Zdá sa, že to zabralo,“ mieni.

Najviac Habovčanov prišlo na testovanie v sobotu, ale celkovo sa to obec snažila organizovať podľa ulíc. „V miestnom rozhlase sme informovali o harmonograme, podľa ktorého mali obyvatelia z jednotlivých lokalít chodiť na odber. Dali sme im to vedieť aj cez našu SMS-info, no zverejnili sme to tiež na stránke obce,“ vysvetľuje Lajčin. Vďaka tomu vraj nemali ani dlhé čakacie lehoty. „Mali sme výborný tím, ktorý to vykonával – policajti, vojaci, zdravotníci. Pochváliť musím aj našich hasičov a dobrovoľníkov, ktorí odviedli kus dobrej práce,“ povedal.

Tlačenica v prvý deň

Veličná v okrese Dolný Kubín má 1 220 obyvateľov. Jej starosta Daniel Laura vraví, že všetko bolo šité horúcou ihlou, pričom ešte vo štvrtok nemali zodpovedané mnohé otázky. Napriek tomu si myslí, že pilotné testovanie zvládli dobre.

„Nevedeli sme, ako to v rámci účasti naplánovať. Vláda avizovala, že kto to nepodstúpi už v piatok 23. októbra, nebude môcť vychádzať von – ani do práce či obchodu. Ľudia sa teda nahrnuli hneď v prvý deň a tvorili sa dlhé rady. Podobne to vyzeralo aj v sobotu ráno, potom to už bolo úplne voľné,“ komentuje.

Podľa neho sa to malo komunikovať tak, že v karanténe musia zostať tí, ktorí sa nepreukážu testom až po nedeľňajších odberoch. „Predišli by sme tým návalom a ľudia by si to lepšie rozložili do troch dní,“ poznamenáva. Vojaci to však podľa neho zvládli na výbornú, ich prístup a správanie si ľudia pochvaľovali.

„Naša obec to tiež dokázala utiahnuť bez problémov, dostavilo sa pomerne veľké množstvo obyvateľov. Prišlo ich zhruba 800, z nich sa ukázalo nejakých 13 pozitívnych. Ďalších 200 ľudí sa sem dostavilo z iných okresov, no počul som, že aj viacerí naši sa išli otestovať inde,“ objasňuje.

Samozrejme, našli sa aj takí, ktorí to vo Veličnej bojkotovali, lebo to vnímajú ako niečo z donútenia. „Osobne si myslím, že v rámci pilotného projektu na Orave to pokojne mohli urobiť na báze úplnej dobrovoľnosti, bez akýchkoľvek podmienok. Vtedy by sa ukázalo, či to naozaj ľudia chcú absolvovať a sú zodpovední, alebo prišli len preto, aby nemuseli ísť do karantény,“ podčiarkuje Laura. „Ak by sa to skončilo fiaskom, potom by mohli zvážiť tie ďalšie kroky,“ dopĺňa.

Vynikajúca vec

Hruštín v okrese Námestovo má takmer 3 200 obyvateľov. Starosta František Škapec uvádza, že cez víkend sa prišlo otestovať viac ako 80 percent z nich. „Zobrali to naozaj zodpovedne, sú uvedomelí. V piatok a sobotu sme tu mali nával, nedeľa už bola voľnejšia,“ uvádza s tým, že pozitivita sa zistila u troch percent z testovaných. Ďalší podľa neho pribudnú aj nasledujúci víkend.

„Inkubačná doba trvá niekoľko dní. Jeden človek z odberného tímu napríklad prešiel v piatok ráno s negatívnym výsledkom, no a v nedeľu večer už bol pozitívny. Takže aj tí, ktorí teraz odišli „čistí“, pri opakovanom odbere môžu dopadnúť podobne,“ poznamenáva. Oravcov vlastne čaká testovanie tri víkendy po sebe, no nervózni z toho podľa Škapca nebudú.

„Robia to v rámci vlastného zdravia. Nie je to žiadna zložitá vec, vatová tyčinka do nosa sa dá zniesť. No a kvôli premiestňovaniu do práce to absolvovať musia, lebo potrebujú čerstvý test. Ten čas tomu teda obetujú,“ myslí si. Sám všetkým odporúčal, aby prišli. „Veď je to vynikajúca vec,“ uzatvára.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR
137 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie