Kučerka, ktorého zadržali počas akcie Judáš, odmietol dohodu

Bývalý vyšetrovateľ Marián Kučerka mal prijať úplatky vo výške desiatok tisíc eur. Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici vyhlásil, že je nevinný. Vypovedať chce až po vypočutí kľúčových svedkov - Bernarda Slobodníka, Ľudovíta Makóa a Petra Petrova.

25.01.2022 10:27 , aktualizované: 16:34
kučerka Foto:
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka sa v utorok 25. januára 2022 postavil pred Špecializovaný trestný súd.
debata (10)

Kučerka prišiel na hlavné pojednávanie, ktoré sa začalo v utorok, v sprievode svojej advokátky. Expolicajt čelí obžalobe za prijatie úplatku 25-tisíc eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka za to, že pomôže synovcovi exministra hospodárstva Petra Žigu. Za vinu sa mu kladie aj to, že zobral úplatok 50-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

VIDEO: Kučerka sa cíti nevinný.
Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v úvode povedal, že Kučerku žaluje z dvoch skutkov – zo zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Samosudca Ján Hrubala sa opýtal, či strany nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. Prokurátor odvetil, že teraz síce nie sú splnené podmienky, no ak by sa obžalovaný priznal, je ochotný dohodnúť sa. „V tomto štádiu konania mu ponúkam dolnú hranicu sadzby, teda šesť rokov a osem mesiacov v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. K tomu trest prepadnutia majetku,“ povedal prokurátor.

Kučerka jeho návrh odmietol a vyhlásil, že sa cíti byť nevinný. Pokračoval, že chce vypovedať, no nie teraz. „Až po výsluchoch Slobodníka, Makóa a Petrova. Títo svedkovia určite prispôsobia výpoveď tomu, čo poviem teraz. To isté sa totiž stalo aj v prípravnom konaní,“ zdôvodnil.

Samosudca vysvetlil, že trestný poriadok sa musí dodržiavať chronologicky a on to musí rešpektovať. Kučerkove slová preto zhodnotil ako odmietnutie práva na výpoveď.

„Ale v neskoršom štádiu konania mu, samozrejme, nič nebráni vyjadriť sa ku každému vykonanému dôkazu,“ objasnil Hrubala, ktorý potom čítal predchádzajúce výpovede obžalovaného v prípravnom konaní. V nich Kučerka uviedol, že od svojho nadriadeného Bernarda Slobodníka dostal v obálke 20-tisíc a neskôr ďalších 50-tisíc eur v igelitke. Netušil vraj, za čo mu ich dal. Peniaze však minul.

Neskôr sa čítala výpoveď bývalého člena Slovenskej informačnej služby, už zosnulého, Františka Böhma. Kučerka poukázal na to, že je z nej zrejmá jeho nevina. Tento svedok podľa neho v prípravnom konaní jednoznačne uviedol, že finančné prostriedky, ktoré mali slúžiť ako úplatok, boli určené pre Slobodníka.

Po listinných dôkazoch Hrubala pojednávanie prerušil. Pokračovať má 16. februára, keď budú vypočutí svedkovia Slobodník, Bödör a Makó. O deň neskôr príde na výsluch Peter Petrov, tiež Štefan a Peter Žigovci.

Prokurátor krátko po prerušení priblížil, že 10. januára ho oslovila obhajkyňa obžalovaného, či sa nechce stretnúť. „V súvislosti s tým si myslím, že o dohodu bol záujem. Navrhol som zníženie trestu o jednu tretinu, ktorý je v tejto veci, v základnej sadzbe, 10 až 15 rokov odňatia slobody,“ ozrejmil prokurátor. Ďalšie veci, ktoré zazneli v súdnej sieni, nekomentoval.

Kučerkova advokátka Ingrid Zlochová reagovala, že prokurátora oslovila na základe požiadavky svojho klienta. „S tým, že sme chceli vedieť, aké by boli podmienky uzavretia dohody o vine a treste. Toto stretnutie sa ale neuskutočnilo. Prokurátor povedal, že sa vyjadrí až na hlavnom pojednávaní, kde prvýkrát uviedol, aký trest nám navrhuje,“ vysvetlila Zlochová. Vzápätí pripomenula, že na základe toho jej klient urobil vyhlásenie o svojej nevine. Podmienky na uzavretie dohody teda neboli možné. Ku Kučerkovým slovám z prípravného konania, kde hovoril o prijatí peňazí, ktoré potom minul, sa advokátka nevyjadrila.

Kučerku zadržali v rámci policajnej akcie Judáš. V rámci nej zadržali tiež policajného exprezidenta Milana Lučanského a ďalších funkcionárov. Bývalého vyšetrovateľa obvinili aj v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry pod názvom Očistec. Vo väzbe zostal Kučerka takmer rok, momentálne je na slobode.

kučerka Čítajte viac Expríslušník NAKA poprel nátlak prokurátorov a ospravedlnil sa im
10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #ŠTS #Marián Kučerka