Žilinka prerozdelil prokurátorov, Lipšic ide na legislatívny odbor

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. Informoval o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorého zaradili na legislatívny odbor GP SR. Pred jeho vyjadrením pre médiá na to upozornil Denník N.

18.03.2024 14:55 , aktualizované: 18:55
lipšic, žilinka Foto:
debata (85)

„Dekréty už boli pridelené, ešte jeden kolega, ktorý pojednáva v Banskej Bystrici, ten dekrét nemá, lebo si ho musí prevziať osobne, zrejme zajtra (19. 3.) ráno na Generálnej prokuratúre SR,“ povedal Lipšic.

Žilinka: Nepopisoval by som to ako vojnu v prokuratúre (archívne video)
Video

Priblížil, že napríklad prokurátori Ondrej Repa, Michal Šúrek či Ladislav Masár idú na referát väzenstva. „Berieme to na vedomie, každý si na to môže urobiť svoj názor. Aj na zaradenie, ale aj na spôsob, akým to bolo vykonané,“ podotkol Lipšic s tým, že prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš požiadali o preloženie na krajskú prokuratúru.

„Zatiaľ im nebolo vyhovené, čo je racionálne nepochopiteľné, pretože príslušnosť ÚŠP prechádza na krajské prokuratúry. Vedenie prokuratúry by malo mať záujem, aby čo najviac ľudí prešlo na krajské prokuratúry, ktoré budú mať našu agendu okrem vecí, ktoré sú rozpojednávané,“ dodal špeciálny prokurátor.

Ako doplnil, na GP SR vznikne aj oddelenie závažnej kriminality. Jeho súčasťou má byť osem prokurátorov, z nich šesť z končiacej špeciálnej prokuratúry. „Tým, že vzniká prvostupňové oddelenie, ukazuje sa ako nepravdivý ten argument, že je problém, ak má najvyšší stupeň prokuratúry prvostupňové veci,“ podotkol.

Prípady po podaní obžaloby by mali zostať súčasným prokurátorom ÚŠP. V zásade celá agenda prípravného konania prejde na krajské prokuratúry. Zákon však umožňuje, aby prípady, ktoré ešte nie sú v súdnom konaní, zostali na výnimku súčasným prokurátorom. „Čakali sme, že to bude systémovo riešené,“ dodal.

Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne 20. marca. V súčasnosti sú odtiaľ expedované spisy na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom. Administratíva na tom podľa Lipšica pracuje denne až do nočných hodín.

fico, susko Čítajte viac Lipšicova prokuratúra končí. Podľa odborníkov to nie je definitívne, Fico hovorí o splnení misie

Žilinka tvrdí, že zaradil prokurátorov tak, ako mu to káže zákon

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zaradil k 20. marcu všetkých prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) do organizačných zložiek Generálnej prokuratúry (GP) SR tak, ako mu to ukladá zákon, informovala hovorkyňa GP Zuzana Drobová. Dodala, že Žilinka postupoval tak, aby bolo zabezpečené riadne plnenie úloh prokuratúry.

„Generálny prokurátor rozhodol o zaradení prokurátorov ÚŠP do organizačných zložiek v prvý pracovný deň po nadobudnutí účinnosti zákonného ustanovenia upravujúceho túto kompetenciu generálneho prokurátora, čo bolo 15. marca 2024,“ priblížila Drobová. V deň nadobudnutia účinnosti ustanovenia bolo podľa jej slov vzhľadom pre plynulú nadväznosť potrebné prioritne vyriešiť zaradenie asistentov prokurátorov, štátnych a iných zamestnancov. Dodala, že tí na rozdiel od prokurátorov museli bezodkladne uzatvoriť dohody o zmene štátno-zamestnaneckého pomeru podľa osobitných predpisov.

GP zopakovala, že garantuje plnenie úloh prokuratúry aj po zrušení ÚŠP. Verejnosť bude podľa Žilinku o komplexných opatreniach v tejto súvislosti informovaná. Na implementácii zmien sa podieľala pracovná skupina. Výsledkom má byť prijatie opatrení. Zároveň platí skoršie stanovisko Žilinku, že v prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori ÚŠP, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody.

Rovnaký princíp uplatní generálny prokurátor aj v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania a ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Úrad špeciálnej prokuratúry #ÚŠP