PS vyzvalo Žilinku, aby informoval o kritériách prerozdelenia prokurátorov ÚŠP

Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby informoval o kritériách prerozdelenia prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na oddeleniach Generálnej prokuratúry (GP) SR. Pýta sa, prečo elitní prokurátori so skúsenosťami v závažných trestných kauzách končia na iných oddeleniach, ktoré s ich praxou majú len málo spoločné. Hnutie zároveň žiada garanciu, že zmeny nespôsobia prieťahy v konaniach.

19.03.2024 12:50 , aktualizované: 13:15
debata (11)

„Presne takto vláda Roberta Fica funguje. Nejde im o občanov, ide im o nich samotných, ide im o pomstu, o beztrestnosť,“ uviedol líder PS Michal Šimečka v súvislosti so zmenami vo fungovaní prokuratúry a zrušením ÚŠP. Tvrdí, že vláda postupuje podľa autokratického manuálu, poukázal na zmeny v trestnom práve, kultúre a ďalších inštitúciách.

lipšic, žilinka Čítajte viac Žilinka prerozdelil prokurátorov, Lipšic ide na legislatívny odbor

Branislav Vančo z PS skonštatoval, že Žilinka posadil na úradnícke pozície elitných prokurátorov schopných dozorovať a stíhať závažné trestné kauzy. Takto podľa neho nebudú môcť využívať svoje schopnosti a skúsenosti z praxe. Tvrdí, že naďalej nevieme, čo bude so spismi zo špeciálnej prokuratúry. Hovorí aj o chaose, keďže zamestnanci ÚŠP do posledných dní nevedeli, čo s nimi bude. Prístup vedenia prokuratúry považuje za nedôstojný a za snahu dotlačiť niektorých ľudí k výpovediam.

ÚŠP zanikne 20. marca. Prokurátori ÚŠP si v pondelok (18. 3.) prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia GP, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry.

fico, susko Čítajte viac Lipšicova prokuratúra končí. Podľa odborníkov to nie je definitívne, Fico hovorí o splnení misie

GP informovala, že generálny prokurátor zaradil k 20. marcu všetkých prokurátorov ÚŠP do organizačných zložiek GP tak, ako mu to ukladá zákon. GP trvá na tom, že Žilinka postupoval tak, aby bolo zabezpečené riadne plnenie úloh prokuratúry.

Hovorkyňa GP Zuzana Drobová pre TASR uviedla, že prokuratúra nebude reagovať na vyhlásenia politických strán. Deklarovala, že komplexné informácie o implementácii zákonov súvisiacich so zrušením ÚŠP poskytne GP v najbližších dňoch. Zopakovala, že Žilinka rozhodol o zaradení prokurátorov ÚŠP do organizačných zložiek v prvý pracovný deň po nadobudnutí účinnosti zmien.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Úrad špeciálnej prokuratúry #Progresívne Slovensko #ÚŠP