Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát. Valášek: Vláda za mesiace ničí to, čo sme roky budovali

Premiér Robert Fico (Smer) odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament. Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

16.04.2024 11:59 , aktualizované: 17:18
debata (116)
Fico: Budem nabádať poslancov koalície, aby nesúhlasili s paktom o migrácii
Video

„Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, že každá krajina má mať možnosť sa sama rozhodnúť, ako pomôže,“ povedal Fico k schválenej úprave. Prirovnal ju k skoršej myšlienke zavedenia kvót na povinné prerozdeľovanie migrantov medzi členské krajiny európskeho bloku.

Migrácia Čítajte viac Prijme Slovensko utečencov? Kto migračný pakt nedodrží, môže čeliť pokutám, no Ficova vláda je proti

Podľa Fica vládne strany v parlamente zrejme nepodporia opatrenia z migračného paktu. „S vysokou pravdepodobnosťou celá vládna koalícia nebude súhlasiť na pôde parlamentu s týmto legislatívnym balíkom,“ povedal premiér po stretnutí so šéfom diplomacie Jurajom Blanárom.

Fico: Podporujeme ambíciu EÚ, aby bola Ukrajina členským štátom, nebudeme však ratifikovať jej vstup do NATO
Video

Fico zopakoval, že jeho terajšia vláda, ktorá nastúpila do úradu zhruba pred pol rokom, plánuje presadzovať „suverénnu zahraničnú politiku“ orientovanú na všetky štyri svetové strany. „Naši partneri boli zvyknutí na servilné správanie predchádzajúcich vlád a na to, že o čokoľvek Slovensko požiadali, tak to dostali. My sme suverénna krajina,“ vyhlásil Fico. Informoval tiež napríklad o pripravovanej návšteve Číny.

Na susedovi nám záleží, odkazuje Ficova vláda Ukrajine
Video

Súčasná Ficova vláda okrem iného zastavila vojenskú pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej invázii, ktorú Slovensko poskytovalo zo svojich štátnych zásob. Fico predtým opakovane tvrdil, že ukrajinsko-ruský konflikt nemá vojenské riešenie, a kritizoval protiruské sankcie. Podobné názory ohľadom Ukrajiny má Maďarsko.

taraba zelenskyj pavel Čítajte viac Taraba sa stretol so Zelenským, českého prezidenta Pavla pozval na návštevu

Fico na tlačovej konferencii s Blanárom, ktorú po svojom príhovore opustil, bez bližších podrobností tvrdil, že v Prahe bol pripravovaný rozpad V4, ktorá združuje Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Februárová schôdzka premiérov V4 v Prahe ukázala, že tieto krajiny sa líšia v názoroch na príčiny ruskej agresie na Ukrajine i na formy pomoci, ktoré sú ochotné napadnutej krajine poskytovať.

„Pán premiér hovoril o úvodnom stretnutí, ktoré bolo ešte pred oficiálnym plenárnym stretnutím za účasti všetkých delegácií, kde prebehla veľmi ostrá výmena. Nakoniec sa zhodli, že v drvivej väčšine sa zhodujeme na rovnakých témach, čo sa týka Ukrajiny. Azda iný názor máme názor v tom, ako dosiahnuť mier,“ doplnil Blanár.

Dzurinda: Ficova vláda dostala od Česka facku
Video

Blanár novinárom povedal, že Slovensko má záujem o nadštandardné vzťahy s Českou republikou. Marcový krok českej vlády, ktorá prerušila medzivládne konzultácie s Bratislavou pre rozdielne názory na kľúčové zahraničné témy, označil slovenský minister zahraničia za zbytočný.

„Zrušiť spoločné rokovanie vlád, ktoré prebiehalo od 2012 len na základe toho, že máme odlišný názor, ako dosiahnuť mier na Ukrajine, bolo zbytočné gesto. Čakáme na pozvanie Českej republiky, teraz je na ťahu česká vláda,“ povedal Blanár.

PS: premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet

Premiér Robert Fico (Smer) podľa Progresívneho Slovenska (PS) hovorí a koná ako geopolitický analfabet. „Chce sa orientovať na všetky štyri svetové strany, čiže napríklad aj na Rusko, s ktorým si jeho minister nedávno triasol rukami. A zároveň byť pevnou súčasťou EÚ a NATO,“ uviedol podpredseda hnutia a podpredseda zahraničného parlamentného výboru Tomáš Valášek v reakcii na kontrolný deň premiéra v rezorte diplomacie.

„Takto sa to nedá, pán premiér. Zvyšok EÚ a NATO má jasno v tom, že Rusko nie je kamarátom, ale hrozbou pre Európu. Napadlo susednú Ukrajinu a aj nám na Slovensku sa snaží diktovať podmienky, kedy, s kým a ako sa môžeme brániť pred bezpečnostnými hrozbami,“ vyhlásil.

PS upozornilo, že Slovensko rýchlo prichádza o spojencov, ktorí ho vylučujú z citlivých konverzácií o témach ako Rusko či pomoc Ukrajine. „Ficova vláda za mesiace ničí to, čo sme budovali desaťročia. Slovenské záujmy poškodzujú z výsostne sebeckých dôvodov. Na Slovensku už ovládajú všetky mocenské pozície, a tak sa snažia hľadať nepriateľov aj v zahraničí. Z nepochopiteľných dôvodov si však vyberajú tých, ktorí sú nám najbližšie,“ skonštatovala Ľubica Karvašová z hnutia. „V normálnej vláde by toto bolo možno už aj na uterák pre ministra zahraničných vecí,“ dodal Valášek.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Juraj Blanár #migračný pakt