Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

Mnohé európske štáty vrátane Francúzska nie sú príliš ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny svojich najmodernejších prostriedkov protivzdušnej obrany, tvrdí francúzsky denník Le Monde. Niektoré členské krajiny Európskej únie sa nechcú zriecť svojich systémov Patriot, Francúzsko zase váha ohľadom dodávky ďalšieho systému SAMP-T, napísal francúzsky denník.

23.04.2024 21:45
debata (99)
Pozrite si Patrioty v akcii
Video
Pozrite si Patrioty na videu US Army.

Summit EÚ sa síce minulý týždeň zhodol, že je potrebné poskytnúť Ukrajine prostriedky protivzdušnej obrany, šéfovia vlád jednotlivých krajín si však dávali dobrý pozor, aby v tomto ohľade neurobili žiadny konkrétny sľub, napísal Le Monde. Pripomenul, že k dodávkam systémov vyzýval na okraj summitu tiež generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyhlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného priestoru je väčšou prioritou ako dodržanie interných štandardov Severoatlantickej aliancie ohľadom vybavenia.

ATACMS, Ukrajina Čítajte viac ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

Nemecko už Ukrajine v súčinnosti s Holandskom poskytlo dva zo svojich 12 systémov Patriot a prisľúbilo dodanie tretieho. „Ďalšie krajiny sa s nimi (Patriotmi) však odmietajú rozlúčiť,“ povedal denníku nemenovaný diplomat. Z členských krajín EÚ majú tieto americké systémy k dispozícii okrem dvoch menovaných aj Španielsko, Grécko, Poľsko alebo Rumunsko. Posledné dva menované štáty susedia s Ukrajinou a Poľsko tiež s Bieloruskom, o to väčšie sú ich obavy zo zabezpečenia vlastnej obrany.

Mambe ciele neujdú
Video
Taliansky taktický systém SAMP/T Mamba. Viac o ňom vo videu NATO.

Francúzsko je podľa denníka pod tlakom, aby poskytlo ďalší komplex SAMP-T, ktorému sa tiež hovorí Mamba a ktorý je európskou obdobou Patriota. K jeho poskytnutiu vyzval minulý týždeň na summite G7 francúzskeho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjourného jeho ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba. Lenže Paríž a Rím sa len neochotne lúčili aj s prvým systémom, ktorý už na Ukrajinu spoločne dodali. V najbližšom čase sa pokrok ohľadom ďalšej dodávky nečaká, uviedol Le Monde. „Pracujeme na tom v rámci francúzskej správy, ako aj s naším talianskym partnerom, ale rýchlu reakciu nečakáme,“ povedal denníku jeho nemenovaný zdroj.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Lotyšský analytik: Rok 2024 môže byť pre Ukrajinu najhorší, ale nie je to koniec

Na poskytnutie prostriedkov protivzdušnej obrany Ukrajine vyzýva opakovane členské krajiny aj koordinátor zahraničnej a obrannej politiky EÚ Josep Borrell. Ten v nedávnom rozhovore s francúzskym denníkom na štáty dvadsaťsedmičky apeloval, aby systémy pre Ukrajinu nakúpili, ak ich nemajú. Poznamenal, že takéto riešenie vyjde lacnejšie, ako sa podieľať na obnove zničenej infraštruktúry počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Od začiatku ruskej invázie dostala Ukrajina okrem iného tri batérie systémov Patriot od Nemecka, Holandska a USA, 12 systémov Iris-T od Nemecka a 12 komplexov NASAMS od Washingtonu, zhrnul Le Monde. Podľa neho sú však tieto zbrane stále nedostatočné na to, aby Ukrajina dokázala ochrániť celé svoje územie.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine