Za RTVS si diváci priplatia

Dostaneme za vyššie koncesionárske poplatky primeranú protihodnotu? Rezort kultúry aj verejnoprávna televízia a rozhlas tvrdia, že áno. Časť verejnosti má opačný názor a navrhnuté zvýšenie poplatkov zo súčasných 4,64 eura na 7 eur sa im zdá privysoké. Za veľký skok ho považuje aj ekonomický analytik.

26.05.2016 12:00
tv, televízor, ľudia, obývačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (147)

„Ministerstvo kultúry považuje navrhované zvýšenie úhrady, ktorá sa mimochodom nemenila 13 rokov a je pre fyzické osoby na Slovensku jedna z najnižších v Európe, za primerané,“ argumentoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Tento krok by mal podľa neho umožniť Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od nej vyžaduje zákon a očakáva verejnosť.

Tvrdí to aj Dominika Šulková, hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska. „Financovanie RTVS bolo na jednej strane dlhodobo poddimenzované, na druhej strane máme ambíciu rozšíriť svoje pôsobenie pre našich divákov a poslucháčov. Okrem zlepšenia technických parametrov vysielania vrátane HD chceme mať viac vlastnej výroby, pôvodnej tvorby, detskej tvorby, kinematografie a regionálneho vysielania v rozhlase,“ uviedla.

Ako protihodnotu musí verejnoprávna televízia zriadiť aj tretí kanál. Šulková zdôrazňuje, že nepôjde o typický športový okruh, ako sa najskôr hovorilo. Zároveň musí byť dlhodobo udržateľný. „Bude to plnoformátový kanál s výrazným zastúpením športu a spravodajstva, ale aj ostatných formátov vrátane prevzatých a akvizičných programov,“ spresnila.

Tretí kanál – športovú trojku už raz verejnoprávna televízia mala, pred piatimi rokmi však skončila fiaskom. Podľa Šulkovej tentoraz bude nový okruh neporovnateľný s niekdajšou Trojkou, a to rozsahom aj štruktúrou vysielania.

Ekonomický analytik Pavol Kárász považuje zmenu koncesionárskych poplatkov za príliš prudkú. „Pre mnohých ľudí je veľa aj tých 4,64 eura. Skok je príliš veľký a protihodnota bude veľmi otázna. Je tu dosť privátnych televízií a neviem, či verejnoprávna televízia poskytuje skutočne to, čo by mala,“ povedal Kárász.

Aj reakcie verejnosti nie sú príliš pozitívne. „Ako učiteľka sa sama starám o šesťročného syna. Žiadať odo mňa pár eur navyše za športový kanál sa mi zdá, slušne povedané, choré,“ uviedla Ivana Ondrášová z Košíc.

„Pri dôchodku 330 eur za mesiac je pre mňa dôležitý každý cent. Poviem rovno, ak by som si mohol vybrať medzi neplatením koncesionárskych poplatkov a sledovaním RTVS, vyberiem neplatenie poplatkov. Nemám nič proti zvyšovaniu kvality verejnoprávnych médií, ale nemalo by to byť na úkor chudoby,“ povedal dôchodca Peter Jankovič z Bratislavy.

Kto má byť oslobodený od poplatkov (návrh od roku 2017)

  • Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím
  • Osoby, ktoré žijú v domácnosti s osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré majú na adrese odberného miesta tohto platiteľa trvalý pobyt
  • Osoby, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi
  • Osoby, ktoré sú spoločne posudzované s poberateľom dávky v hmotnej núdzi
  • Dôchodcovia, ktorí nemajú príjem z pracovnej činnosti, budú platiť polovicu zo 7 eur, teda 3,50 eura

Hoci sa suma navrhovaného zvyšovania nemusí zdať každému horibilná, niektorým môže aj sedem eur mesačne, čo je 84 eur ročne, spôsobovať problémy. V roku 2015 bolo na Slovensku rizikom chudoby ohrozených až 640-tisíc ľudí. Takí ľudia šetria každé jedno euro na zaplatenie bežných výdavkov a získanie sľubovaného tretieho verejnoprávneho televízneho kanála je pre nich zbytočný luxus.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že popri zvyšovaní koncesionárskych poplatkov nezabudlo ani na sociálny rozmer a po novom ich nebudú musieť vôbec platiť osoby poberajúce dávky v hmotnej núdzi. Aj naďalej ostanú od platenia koncesionárskych poplatkov oslobodení ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Pre penzistov aj naďalej ostanú zachované 50-percentné zľavy. „Navyše zákon prináša v prípade jeho schválenia pre všetky tieto osoby aj administratívne úľavy, aby nemuseli preukazovať, že majú na takéto oslobodenie nárok,“ reagoval Jozef Bednár. Dnes musia napríklad dôchodcovia posielať RTVS kópiu výmeru penzie od Sociálnej poisťovne. Ďalej majú povinnosť priložiť čestné vyhlásenie o tom, že nemajú žiadny iný príjem a až následne získajú 50-percentnú zľavu z koncesionárskeho poplatku.

Verejnoprávne médium dnes vyberie od ľudí každý rok približne 63,9 milióna eur a ďalších 8,8 milióna eur si priplatia podnikatelia. RTVS aj tak tvrdí, že spolu 72,7 milióna eur jej na fungovanie nestačí. Po zvýšení poplatkov pôjde do kasy média každý rok viac o 36,7 milióna eur, z toho 28,5 milióna zaplatia pracujúci, viac ako 4,5 milióna firmy. Pri zachovaní 50-percentnej zľavy 3,9 milióna eur dodajú dôchodcovia.

Predseda Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky chápe ekonomické dôvody zvyšovania poplatkov. Nepáči sa mu však, že by peniaze mali ísť na tretí kanál. „Nemám však celkom jasno, ohľadom špekulácií s tretím kanálom, keby dali viac peňazí na súčasné dva, na skvalitnenie vlastnej tvorby, tak by to bolo lepšie,“ konštatoval Lipiansky.

Ako ďalej uviedol, športové podujatia sú už dostatočne pokryté najmä na druhom kanáli, takže do popredia by mala ísť vlastná tvorba. V tomto ohľade uviedol ako príklad českú verejnoprávnu televíziu, ktorá pravidelne vysiela české filmy a inscenácie. Zachovanie výhod pre seniorov si Jednota dôchodcov plánuje odsledovať. „Koncesionárske poplatky pre osamelého seniora, prípadne dvojicu, by mohli mať ešte väčšiu ako 50-percentnú zľavu, lebo títo ľudia majú nízke príjmy,“ doplnil Lipiansky.

Sociologička Zuzana Kusá pripomína, že ľudia vo všeobecnosti nikdy nereagujú nadšením na dvíhanie cien. Bolo by podľa nej veľmi zvláštne, keby si uvedomovali dôležitosť práve týchto opatrení. Otázka podľa nej je, či dokážu politici aj samotná RTVS dobre objasniť význam verejnoprávneho média aj pre tých, ktorí nie sú jeho divákmi a poslucháčmi.

„Ľudia, ktorí neradi dávajú viac peňazí z vrecka, majú pocit, že nedostanú nič navyše. Takže to nedokážu oceniť. A čo sa týka nového kanála, tí, čo majú káblovú televíziu, majú v ponuke niekoľko športových kanálov, to je presvedčivé iba pre malú časť,“ dodala Kusá.

Koncesionárske poplatky (v eurách)

Platca Návrh poplatku od roku 2017 Súčasný poplatok
Fyzické osoby, ktoré sú odberateľom elektrickej energie 7 4,64
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 3 do 9 7 4,64
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 10 do 49 28 18,58
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 50 do 249 120 79,66
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 250 do 999 299 199,16
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov 1 000 a viac 697 464,71

Podľa výročnej správy ukončila RTVS rok 2014 s prebytkom viac ako 15 miliónov eur. Stalo sa tak napriek tomu, že reálne výdavky dosiahli viac ako 105,7 milióna eur, čo je takmer o 34,6 milióna eur vyššia suma ako príjmy z koncesionárskych poplatkov. V roku 2014 bola totiž vo veľkom financovaná z eurofondov. „Celkové poskytnuté granty a transfery predstavovali v roku 2014 sumu 28 864 065 eur,“ píše sa vo výročnej správe.

V spomínanom roku minula na mzdy 1362 interných zamestnancov takmer 18,7 milióna eur. K tejto sume treba pripočítať aj odvodové náklady vo výške 6,6 milióna. Priemerná mesačná mzda bez započítania manažmentu bola 1142,79 eura v hrubom. Koncesionárske poplatky sa vyberajú na základe odberu elektrického prúdu a v praxi si za verejnoprávne médium platia aj ľudia bez televízora a rozhlasu. Na druhej strane, ľudia s viacerými bytmi zaplatia len jeden koncesionársky poplatok.

Z príjmov v roku 2016 podľa samotnej RTVS išlo 58,6 percenta na tvorbu, 25,7 percenta tvorili mzdové náklady a iba 3,8 percenta externé honoráre.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #RTVS #diváci #koncesionárske poplatky