Maďarič: Keď neprejde zvýšenie poplatkov za RTVS, zvážim demisiu

Minister kultúry Marek Maďarič trvá na zvýšení koncesionárskych poplatkov a nesúhlasí s rozhodnutím Koaličnej rady z piatka minulého týždňa o odsunutí príslušnej novely.

06.06.2016 11:50 , aktualizované: 20:00
Marek Maďarič Foto: ,
Minister kultúry Marek Maďarič.
debata (282)

Presadenie tzv. koncesionárskych poplatkov je pre neho kľúčovým cieľom, a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. „Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje,“ poznamenal.

Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom Slovenská národná strana (SNS) oznámila, že návrh nepodporí. SNS v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že „v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie“. Návrh novely zákona strana podporí až vtedy, keď „budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“. Podľa Maďariča to je neštandardné. Zvýšenie koncesií totiž minister považuje za zvýšenie nezávislosti.

Koaličná rada rokovala bez Maďariča

Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR, preto ministra kultúry „nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť“. Ak sa podľa Maďariča takéto opatrenie neurobí na začiatku volebného obdobia, neschváli sa to vôbec. Zároveň nerozumie tomu, že Koaličná rada rokovala v piatok 3. júna o koncesiách bez neho.

„Zúžili mi priestor a možnosť akceptovať rozhodnutie,“ poznamenal s tým, že návrh novely zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a nemieni ho stiahnuť. Na rokovanie vlády ho predloží aj s rozpormi. Ak prídu podľa neho konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, je ochotný ich zohľadniť. Potrebné však podľa neho je, aby bol do tvorby kompromisu zahrnutý aj konkrétny minister.

RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. „Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič,“ povedal.

SNS trvá na svojich doterajších vyjadreniach a zároveň hovorí, že program vlády je pre ňu záväzný. „Podľa nášho názoru nedošlo k porušeniu programového vyhlásenia. Situáciu, ktorá vznikla, budeme riešiť vnútri a jednak s koaličnými partnermi,“ povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Aj šéf koaličného Mostu-Híd Béla Bugár zdôraznil, že všetko, čo je v programovom vyhlásení, sa musí splniť. „Inak by bola ohrozená ďalšia spolupráca koalície. Nemyslím si, že pán minister musí takto rozmýšľať,“ reagoval Bugár na vyjadrenia Maďariča. Podľa Bugára otázkou je len výška poplatkov a ich načasovanie. Prvý podpredseda koaličnej Siete Andrej Hrnčiar uviedol, že strana podporí zvýšenie poplatkov. „Ale chceme tiež vedieť, čo konkrétne RTVS s týmito finančnými prostriedkami urobí. Som presvedčený, že keď vedenie televízie spracuje takýto materiál, tak dôjde k dohode partnerov,“ dodal Hrnčiar.

Napriek silnej kritike Maďariča premiér Robert Fico zaujal v pondelok zdržanlivý postoj. Podľa hovorkyne premiéra Beatrice Szabóovej vládna koalícia sa koncesiami v piatok zaoberala len rámcovo a koaličné strany potvrdili, že rešpektujú záväzky z vládneho programu o optimalizácii, teda zvýšení poplatkov za služby poskytované RTVS. „Partneri sa dohodli, že o výške tejto optimalizácie a dátume účinnosti príslušného zákona musí prebehnúť ešte odborná diskusia,“ povedala Szabóová.

Nepopulárne, ale potrebné

V programovom vyhlásení vlády sa podľa Maďariča nehovorí o podmienkach, len o zabezpečení financovania úloh RTVS a o rozšírení vysielania o nový vysielací okruh. „Viem, že zvyšovanie koncesií je nepopulárne, no považujem to za potrebné v prípade verejnoprávnych médií,“ povedal. Ide podľa neho o „verejnú službu prospešnú pre spoločnosť, a to bez ohľadu na to, či poplatník je alebo nie je divákom a poslucháčom RTVS.

RTVS podľa Maďariča v rokoch 2012 až 2016 hospodárila bez straty a nepotrebovala žiadnu štátnu dotáciu. Vysvetlil, že má takmer o polovicu vyššiu sledovanosť, v Slovenskom rozhlase sa zvýšil objem dramatickej tvorby, v STV sa vysielanie pre deti dostalo z Večerníčka na úroveň dvoch hodín vysielania pre deti denne, či bolo vyrobených 220 dokumentárnych diel, pričom veľká časť z nich bola venovaná národnej kultúre. „Len na základe týchto výsledkov som sa odvážil zvýšiť koncesie,“ dodal na záver minister kultúry.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nebude komentovať politické vyhlásenia k úhradám za služby RTVS, tzv. koncesionárskym poplatkom. Ako vyplýva zo stanoviska RTVS k tlačovej besede ministra kultúry, ktoré poskytla manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková, RTVS zachováva princípy nezávislosti a nestrannosti a keďže téma možného zvýšenia koncesií je spojená s fungovaním RTVS, nebude RTVS komentovať politické vyhlásenia.

„RTVS si naďalej plní svoje zákonné úlohy a uplatňuje aj mandát daný Radou RTVS na potrebu zmeny financovania. Preto podporuje úsilie ministra kultúry Mareka Maďariča o zmenu financovania verejnoprávnych médií a považuje ju za strategickú a nevyhnutnú pre zachovanie nezávislého fungovania médií verejnej služby,“ uvádza sa vo vyhlásení. Verejnoprávna rádiotelevízia dodáva, že podľa politického rozhodnutia o zmene jej financovania v budúcnosti prispôsobí svoje fungovanie finančným možnostiam a bude naďalej napĺňať podmienku vyrovnaného hospodárenia.

Spor o koncesie v koalícii je podľa analytika nešťastný

Spor o koncesionárske poplatky v koalícii považuje analytik Ján Baránek za nešťastný. Ako povedal Baránek, namiesto toho, aby sa hovorilo o opodstatnenosti verejnoprávnych médií, hovorí sa len o zvyšovaní poplatkov. „V minulosti malo byť verejnoprávne médium zárukou nestranných informácií. V dnešnej dobe sa to dá nahradiť rôznymi kanálmi. Podpora domácej tvorby nie je dôvod na zvýšenie koncesií,“ upozornil Baránek s tým, že koncesie sú povinné a preto sa mu nepozdáva, aby bol návrh na ich zvýšenie predložený bez zmysluplnej diskusie.

Víťazom by bol v tomto koaličnom spore podľa Baránka zdravý rozum. „Marek Maďarič to zbytočne stavia na hranu. Dá sa nájsť kompromis. Je možné o tom diskutovať s verejnosťou. Ľudí sa nikto na to nepýtal. Dostali len príkaz, že si to budú platiť,“ zdôraznil analytik. V dnešnej podobe verejnoprávne médium podľa neho divák nepotrebuje. „Potrebné informácie si vie nájsť inde. RTVS nereflektuje dnešnú dobu,“ dodal.

Podľa politológa Michala Horského by bolo tragikomické, keby pre niekoľko desiatok centov odišiel jeden z významných ministrov. „Rovnako je však tragikomické, že ani po sto dňoch vlády si predstavitelia SNS nepamätajú elementárnu zásadu, čo je vo vládnom programe napísané, to je posvätné a plniť sa musí. SNS si zrejme neuvedomila, že naháňanie bodov u voličov v povolebnom období je mimo rámca politickej kultúry v zastupiteľskej demokracii,“ uviedol Horský. Podľa neho by táto udalosť mala byť do budúcnosti vážnym mementom pre všetkých koaličných partnerov.

Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017 a jej návrh sa dá pripomienkovať do 10. júna.

Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový, tretí vysielací okruh. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur.

© Autorské práva vyhradené

282 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #koncesionárske poplatky #Koaličná rada