Minister financií Osborne: Británia odchod z EÚ zvládne

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie nepochybne dopadne na hospodárstvo krajiny, ekonomika Británie je ale dostatočne silná, aby túto výzvu zvládla. V pondelok to na tlačovej konferencii vyhlásil britský minister financií George Osborne, ktorý prvýkrát od štvrtkového referenda verejne vystúpil.

27.06.2016 11:48
debata

Obavy o ďalší vývoj ale neskrývajú niekdajší minister financií Alistair Darling či mnohé spoločnosti. Niektoré chcú kvôli brexitu pozastaviť najímanie nových pracovných síl.

„Naše hospodárstvo je také silné, ako len môže byť, aby dokázalo čeliť tomu, pred čím naša krajina teraz stojí,“ povedal Osborne. „Pripravili sme sa na nepredvídateľné,“ uviedol s tým, že vláda má nachystané núdzové plány, ak by to vývoj vyžadoval.

Naopak, Osborneov labouristický predchodca Alistair Darling obavy z nadchádzajúceho vývoja neskrýva. „Nemáme žiadnu vládu, žiadnu opozíciu a tí, ktorí nás do týchto problémov dostali, utiekli,“ povedal Darling s tým, že sa teraz obáva viac ako počas hospodárskej krízy v roku 2008. Terajšia neistota podľa neho pravdepodobne krajine veľmi poškodí.

„Ako sme sa mohli takto rozhodnúť a nemať žiadny plán pre budúcnosť?“ pozastavil sa Darling. Kritizoval tiež niekdajšieho starostu Londýna a hlasného zástancu brexitu Borisa Johnsona, že k referendu o EÚ pristupoval ako k hre.

Obavy majú aj spoločnosti. Inštitút riaditeľov (Iod), ktorý združuje šéfov britských podnikov, v pondelok oznámil, že vykonal prieskum medzi tisíckou svojich členov a že štvrtina z nich sa chystá zastaviť prijímanie nových zamestnancov.

„Manažéri majú veľmi veľké obavy. Takmer polovica z nich očakáva, že ostatné členské štáty Britániu potrestajú,“ povedal generálny riaditeľ Iod Simon Walker. Dodal, že voliči si určite neuvedomili, že hlasovali za ústavný i ekonomický chaos.

Osborne ale v prejave opakovane uistil o tom, že vláda je pevne rozhodnutá ekonomiku ochrániť a udržať fiškálnu stabilitu. Pripomenul, že centrálna banka je pripravená vynaložiť na podporu finančných trhov viac ako 250 miliárd libier. Takisto povedal, že od piatku minulého týždňa, keď bol oznámený výsledok referenda, v ktorom sa 52 percent Britov rozhodlo pre vystúpenie z EÚ, v úzkom kontakte s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneyom. Dodal, že je v spojení aj s guvernérmi ďalších centrálnych bánk, predstaviteľmi Medzinárodného menového fondu a európskymi ministrami financií.

Premiér David Cameron teraz podľa Osbornea poskytol Británii dostatok času na to, aby sa rozhodla, aké vzťahy chce s Európskou úniou po odchode z bloku mať. Aktiváciu článku 50 únijné zmluvy, ktorá vystúpenie z EÚ umožňuje, je preto podľa ministra financií možné očakávať až po tom, keď bude mať Londýn jasnú predstavu o budúcich vzťahoch s EÚ. Cameron, ktorý chce skončiť v kresle ministerského predsedu do októbra, po referende vyhlásil, že o vystúpení z únie by mal požiadať až nový premiér.

O Osborneovi, ktorý spolu s Cameronom viedol kampaň za zachovanie britského členstva, sa od piatku špekuluje ako o ďalšej možnej politickej obeti brexitu.

„Svoju úlohu oznámim v najbližších dňoch,“ odpovedal na otázku k svojej ďalšej budúcnosti v Konzervatívnej strane a k možnosti, či sa nebude uchádzať o kreslo straníckeho šéfa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit