Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené. Preto padlo rozhodnutie, že stroje minimálne dočasne stiahne z bojiska. Podľa agentúry AP mali tanky problém s dronmi ruského nepriateľa a len s námahou sa vyhýbali tomu, aby ich odhalili a napadli.

28.04.2024 06:00
Abrams, Ukrajina Foto:
Tanky Abrams M1A1.
debata (74)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Politický problém

Nad nedostatočnou funkčnosťou Abramsov, hoci starších, sa musia Spojené štáty zamyslieť. Vraví to Matthew Ford zo Švédskej univerzity obrany. "Z politického hľadiska je to nepríjemné, ak predstavitelia Kongresu v USA sledujú ničenie amerických tankov na bojiskách Ukrajiny. Naznačuje to, že nie sú vhodné na daný účel,“ povedal Ford pre britský spravodajský portál Inews.

Novému americkému tanku nájde ciele umelá inteligencia
Video
Americká firma General Dynamics Land System v roku 2022 ukázala, ako by mohol vyzerat nový tank AbramsX.

Podľa odborníka sú drony pre tanky na oboch stranách smrteľným nepriateľom, no nie sú k dispozícii údaje, ako boli zničené Abramsy. Napríklad jeden malý a lacný bezpilotný stroj s výbušninou sám tank nezlikviduje.

Abrams, Ukrajina Čítajte viac Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

„Na bojisku je nasadenej veľa palebnej sily a tá môže byť ešte efektívnejšia ako drony. Máme tendenciu sústreďovať sa na bezpilotné stroje a zabúdať na všetko ostatné, čo sa deje. Vidíme, že drony sú za určitých okolností účinné, ale nie vždy. Bezpilotné lietadlá môžu zaútočiť zhora a môžu sa pokúsiť navádzať útoky, ale sú veľmi zraniteľné voči systémom elektronického boja, ktoré blokujú ich signál. Na zadnej časti tankov sa objavujú zariadenia na elektronický boj,“ pripomenul pre Inews Ford.

Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Korytnačie tanky

Otázkou je, či, kedy a ako sa Abramsy vrátia na bojisko. Tanky je možné lepšie vybaviť spomenutými systémami elektronického boja a na obrnence sa tiež nasadzujú rôzne klietky.

S kurióznym riešením, ktoré však, zdá sa, aspoň do istej miery funguje, prišli Rusi. Začiatkom apríla na bojisku pri Krasnohorivke v Doneckej oblasti spozorovali čudne upravený tank, ktorý všetci hneď začali nazývať korytnačka. Na stroji bol nasadený veľký pancier ako ochrana pred dronmi.

Odvtedy sa už v bojoch objavili viaceré takéto obrnence. Hoci ich dodatočný pancier neuchráni pred delostreleckou paľbou a tanky nemôžu točiť vežou, niektorí odborníci tvrdia, že takáto ochrana má aspoň do istej miery zmysel. Platí to najmä v situácii, keď Ukrajinci nemajú dostatok delostreleckej munície a výrazne sa spoliehajú na bezpilotné systémy.

"Viem, že sa z toho ľudia smejú, ale nemyslím si, že je to šialená úprava,“ reagoval na sociálnej sieti Twitter (X) Rob Lee, vojenský analytik, ktorý pôsobí v americkom Inštitúte pre výskum zahraničnej politiky a na univerzite King's College v Londýne. „Rusi sa prispôsobujú konkrétnym podmienkam bojiska, na ktorom má Ukrajina veľa FPV dronov, ktoré zobrazujú operátorovi dianie z kamery stroja, ale málo protitankových striel, protitankových mín a delostrelectva. Takže dáva zmysel obetovať pozorovacie možnosti a schopnosť otáčať vežou na jednom tanku na čatu, keď stroj naraz dokáže zablokovať veľa frekvencií FPV dronov. Prioritou je dostať útočné skupiny pechoty cez otvorené polia do budov alebo obranných pozícií protivníka,“ vysvetlil účel korytnačích tankov Lee.

Nejde teda prioritne len o obranu tanku, ale o to, že na takto upravenom stroji je možné nasadiť systémy elektronického boja, prípadne odmínovacie doplnky.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna