Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

Od mája sa začína úvodná fáza pokračujúcich reformných procesov v polícii. V rámci nej vznikne nová pozícia viceprezidenta Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Podľa polície vychádza z potreby kvalifikovaného riadenia prípravy reorganizácie. Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu, potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

01.05.2024 09:40
Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia / Foto: ,
Vpravo minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
debata (7)

„Viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť bude odborným garantom funkčného a vyváženého nastavenia regionálnych organizačných štruktúr Policajného zboru. V podmienkach krajských a okresných riaditeľstiev Policajného zboru a na jednotlivých typoch základných útvarov bude zodpovedný za nastavenie kritérií pre určenie optimálneho počtu policajných miest v závislosti od charakteru a špecifík územných obvodov,“ načrtol hovorca.

Mali policajti zobrať Dankovi vodičák? Policajného prezidenta otázka zaskočila
Video

Rozdelením úloh medzi dvoch viceprezidentov sa podľa polície výrazne zvýši akcieschopnosť na základe operatívne získaných informácií o vývoji bezpečnostnej situácie na Slovensku a v zahraničí, pripravenosť služieb na adekvátnu promptnú reakciu prostredníctvom účinných bezpečnostných opatrení a vysoký stupeň nasadenia pri zisťovaní a odhaľovaní najzávažnejších foriem kriminality, vrátane zachytávania signálov o prípadných teroristických a extrémistických hrozbách.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň Čítajte viac Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenami

„Nemenej dôležitou agendou bude aj priebežné vyhodnocovanie aktuálneho vývoja v oblasti legálnej a nelegálnej migrácie, s ňou spojených rizík a iniciovanie vhodných komplexných opatrení. Prioritou aj naďalej zostáva zabezpečenie bezpečnosti obyvateľov, ochrana života, zdravia a majetku občanov,“ dodal Slivka.

Plánované zmeny v polícii sú podľa hovorcu zamerané na stabilizáciu, respektíve posilnenie útvarov, ktoré v súčasnosti bojujú s nedostatočným obsadením miest.

„Cieľom celkovej reorganizácie Policajného zboru je účelné a efektívne rozloženie síl a prostriedkov,“ skonštatoval Slivka. Najmä základné útvary, pozície na okresných a krajských riaditeľstvách, ktoré sú dlhodobo neúnosne preťažené, majú byť vďaka reorganizácii posilnené o ďalších policajtov.

Naopak, neprimerane veľké personálne obsadenie a neprehľadnú agendu majú podľa polície Národná kriminálna agentúra a Národná centrála osobitných druhov kriminality.

Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico, ministerstvo vnútra Čítajte viac Po vojakoch štát dá 500-eurové odmeny aj policajtom či hasičom. Vnútro: Ale vyplatené budú až po voľbách

Personálne stavy týchto útvarov by chceli efektívnejšie využiť. Prezidiálne útvary sa majú venovať len najzávažnejšej trestnej činnosti, kriminalite s medzinárodným presahom a tak, ako doposiaľ prípadom, kde je dôvod uplatnenia ich výberovej príslušnosti.

Polícia deklaruje, že k reorganizácii pristupuje veľmi citlivo aj s ohľadom na finančné prostriedky poskytnuté z plánu obnovy.

SR Bratislava Šport Futbal FL 22. kolo Slovan Trnava BAX Čítajte viac Na polícii vieme ušetriť štvrť miliardy eur. Aké zmeny odporúčajú analytici?
7 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #reforma #Policajný zbor