Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

Ruskí vojaci vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké jednotky, uviedol v piatok vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. Tento krok prišiel po rozhodnutí nigerskej junty o odchode jednotiek USA z krajiny.

03.05.2024 09:07
Niger / Rusko / Foto:
Ruskí vojenskí inštruktori hovoria pre miestne médiá po príchode do nigerského hlavného mesta Niamey, apríl 2024
debata (245)

Ruské sily neprichádzali do kontaktu s americkými, ale využívali samostatný hangár na leteckej základni 101, ktorá sa nachádza pri medzinárodnom letisku v hlavnom meste Niamey, povedal americký predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Vynárajú sa tiež otázky o osude amerického zariadenia v krajine po stiahnutí vojsk. Americký minister obrany Lloyd Austin sa snažil rozptýliť obavy z rizika pre americké jednotky alebo možnosti, že by sa ruské jednotky mohli dostať do blízkosti americkej vojenskej techniky.

Demonštranti s ruskou vlajkou na pochode v...
Demonštranti v meste Niamey podporujúci...
+17Nigerská polícia hliadkuje v uliciach hlavného...

„Rusi sú v oddelenom komplexe a nemajú prístup k americkým silám ani k nášmu vybaveniu,“ povedal Austin. Nigerské a ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Tento krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

Niger vyzval Spojené štáty, aby stiahli svojich takmer 1000 vojakov z krajiny, ktorá bola až do minuloročného prevratu kľúčovým partnerom Washingtonu v boji proti povstalcom. Tí zabili tisíce ľudí a ďalšie milióny vyhnali z domovov.

USA a ich spojenci už museli stiahnuť svojich vojakov z viacerých afrických krajín po tamojších štátnych prevratoch. Tie dostali k moci skupiny, ktoré sa chcú dištancovať od západných vlád. Okrem nadchádzajúceho odchodu z Nigeru americké jednotky opúšťajú aj Čad, zatiaľ čo francúzske jednotky vyzvali na odchod predstavitelia z Mali a Burkiny Faso.

US Africa Command Niger camel Čítajte viac Spojené štáty v Afrike prehrávajú. Vytláča ich Rusko a Francúzsko

Rusko sa medzičasom snaží posilniť vzťahy s africkými krajinami a prezentovať sa ako priateľská krajina bez koloniálnej záťaže na tomto kontinente.

Niger bol dlho strategickou základňou USA a Francúzska v boji proti džihádistom v západnej Afrike. USA vybudovali v krajine púštnu základňu pre bezpilotné lietadlá za približne 100 miliónov dolárov. Od vlaňajšieho prevratu však fungovala len v obmedzenom režime. Washington odvtedy tiež pozastavil niektoré programy pomoci nigerskej vláde.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken navštívil Niger v marci 2023 v snahe preukázať podporu prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi, kľúčovému spojencovi Západu. Nigerská armáda však o štyri mesiace neskôr zosadila Bazouma a čoskoro vyhostila z krajiny vojakov bývalej koloniálnej mocnosti Francúzska.

Niger / Prevrat / Niamey / Čítajte viac Bol tam, keď armáda zorganizovala prevrat. Puč v Nigeri nebol podľa experta proruský
245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Niger