USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

V Bezpečnostnej rade má právo veta jej päť stálych členov - USA, Rusko, Čína, Británia a Francúzsko.

19.04.2024 10:38
debata (3)

Politika USA „predstavuje hrubú agresiu proti medzinárodnému právu a podporu pokračovania genocídnej vojny proti nášmu ľudu, ktorá posúva región stále viac na okraj priepasti“, uviedol vo vyhlásení úrad palestínskeho lídra Mahmúda Abbása.

Zabitie veliteľa Hizballáhu izraelským dronom
Video
Vojenské zábery izraelskej armády, ktorá tvrdí, že pri zásahu osobného auta na juhu Libanonu zabila veliteľa elitnej jednotky hnutia Hizballáh. / Zdroj: Times of Israel

Veto v Bezpečnostnej rade OSN „odhaľuje rozpory americkej politiky“, ktorá tvrdí, že podporuje dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ale zároveň „bráni realizácii tohto riešenia“, dodáva sa vo vyhlásení.

Tank Čítajte aj Rusko a Čína zamietli v Bezpečnostnej rade OSN návrh USA žiadajúci prímerie v Gaze

„Svet je jednotný v hodnotách pravdy, spravodlivosti, slobody a mieru, ktoré palestínska vec predstavuje,“ uviedla Palestínska samospráva, ktorá sídli v Ramalláhu v okupovanom Predjordánsku.

Návrh rezolúcie, ktorý predložilo Alžírsko a ktorý „odporúča Valnému zhromaždeniu, aby bol štát Palestína prijatý za člena OSN“, získal 12 hlasov za, jeden bol proti a dve krajiny – Británia a Švajčiarsko – sa zdržali hlasovania.

Tento krok USA ako kľúčového spojenca Izraela sa všeobecne očakával. Hlasovanie sa uskutočnilo po viac ako šiestich mesiacoch izraelskej vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy, obliehanom palestínskom území, ktorá je odvetou za smrtiaci útok militantov hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra 2023.

Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
+15Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...

Palestínčania majú od roku 2012 v OSN na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia štatút „nečlenského pozorovateľského štátu“ a usilujú sa o získanie plného členstva, čo by znamenalo uznanie palestínskej štátnosti.

Každá žiadosť o členstvo v OSN musí najprv získať odporúčanie 15-člennej Bezpečnostnej rady – čo znamená najmenej deväť kladných hlasov z 15 a žiadne veto – a následne ju musí dvojtretinovou väčšinou hlasov schváliť Valné zhromaždenie.

Irán, armáda Čítajte aj V Iráne sa v noci ozvali explózie, podľa NYT útočil Izrael na leteckú základňu. USA o útoku vedeli vopred, zaznelo na G7

Spojené štáty v minulosti neváhali použiť právo veta na ochranu Izraela a pred štvrtkovým hlasovaním neskrývali odpor voči palestínskemu členstvu v OSN, zatiaľ čo arabské štáty naliehali na Radu, aby plné členstvo Palestínčanov odporučila.

V Bezpečnostnej rade má právo veta jej päť stálych členov – USA, Rusko, Čína, Británia a Francúzsko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #OSN #útok na Izrael