Rusko a Čína zamietli v Bezpečnostnej rade OSN návrh USA žiadajúci prímerie v Gaze

Bezpečnostná rada OSN opäť neprijala rezolúciu volajúcu po prerušení bojov v Pásme Gazy. S návrhom tentoraz prišli Spojené štáty, ktoré predtým podobné texty vetovali, proti sa ale postavili Rusko a Čína, teda ďalší dvaja stáli členovia rady s právom veta. Šéf ruskej misie pri OSN pred hlasovaním uviedol, že Spojenými štátmi navrhnutý text nezachádza dostatočne ďaleko.

22.03.2024 14:56 , aktualizované: 15:11
Tank Foto: ,
Izraelský tank na hraniciach s Pásmom Gazy, marec 2024
debata (33)

Americký návrh by označil „okamžité a trvalé prímerie“ za „nevyhnutne nutné“ pre ochranu palestínskych civilistov a pre posilnenie prísunu humanitárnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy, ktorých šiestym mesiacom sužuje vojna Izraela proti radikálnemu hnutiu Hamas.

Návrh rezolúcie spájal prerušenie bojov s dohodou o prepustení rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava od svojho teroristického útoku na Izrael 7. októbra minulého roku.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Američania dlho výzvy na prerušenie bojov nepodporovali a skutočnosť, že teraz sami podobnú výzvu predložili, je chápaná ako ďalší dôkaz silnejúcej nespokojnosti Washingtonu s prístupom izraelského vedenia k vojne a súvisiacej humanitárnej kríze.

Joe Biden, kampaň 2024 Čítajte viac Biden: Netanjahu svojím prístupom k vojne Izraelu viac škodí, než mu pomáha. Ten kritiku odmietol

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová však navrhnutú rezolúciu pred hlasovaním prezentovala ako spôsob, ako vyvinúť tlak na Hamas, aby pristúpil na kompromis ohľadom prepustenia rukojemníkov.

Proti americkému návrhu však hlasovali traja členovia Bezpečnostnej rady, zatiaľ čo 11 ju podporilo a jedna krajina sa zdržala. USA v uplynulých mesiacoch vetovali tri návrhy požadujúce zastavenie bojov, ktoré zdevastovali husto zaľudnené palestínske územie a zabili tisíce civilistov.

Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia pred hlasovaním americkú rezolúciu označil za spolitizovanú a nedostatočne tvrdú voči Izraelu. USA podľa neho klamú medzinárodné spoločenstvo a v skutočnosti sa prímeria nedožadujú.

gaza Čítajte viac Izrael poprel, že by jeho vojaci strieľali do davu čakajúceho na pomoc
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Čína #Rusko #USA #Hamas #Pásmo Gazy