Izrael poprel, že by jeho vojaci strieľali do davu čakajúceho na pomoc

Izraelská armáda v piatok poprela, že by jej vojaci spustili paľbu do ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc na severe Pásma Gazy. Palestínske ministerstvo zdravotníctva kontrolované Hamasom predtým vyhlásilo, že v dôsledku izraelskej paľby do davu zahynulo 20 ľudí a 155 utrpelo zranenia. Informuje o tom agentúra AFP.

15.03.2024 06:50
gaza Foto:
Palestínčania nakupujú jedlo na miestnom trhu vedľa obytnej budovy zničenej izraelskými náletmi počas moslimského svätého mesiaca ramadán v Rafahu v pásme Gazy, štvrtok 14. marca 2024.
debata

„Medializované správy, že izraelské sily zaútočili na desiatky Gazanov na mieste, kde sa distribuovala pomoc, sú mylné,“ uvádza sa v krátkom vyhlásení izraelskej armády, ktorá uviedla, že celú udalosť „so všetkou vážnosťou analyzuje“.

Podľa vyhlásenia ministerstva zverejneného v noci na piatok sa obyvatelia zhromaždili na kruhovom objazde v meste Gaza, kde čakali na kamión naložený potravinami, pričom na nich začali strieľať príslušníci izraelských síl.

Spravodajca agentúry AFP potvrdil, že videl na mieste niekoľko tiel a ľudí so strelnými zraneniami.

Koncom februára si izraelská streľba do davu Palestínčanov na kruhovom objazde v Gaze údajne vyžiadala až vyše 100 mŕtvych a 750 zranených. Niekoľkotisícový dav sa vtedy rozbehol za kamiónmi s pomocou a dostal sa tak príliš blízko k izraelským tankom, ktorých posádky to vyhodnotili ako bezprostrednú hrozbu. Streľbu vtedy potvrdili aj izraelskí predstavitelia.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

OSN a humanitárne organizácie zintenzívnili v ostatnom čase svoje varovania pred katastrofálnou situáciou a hladomorom hroziacim najmä na severe Pásma Gazy zničenom bojmi, kam prúdi len málo pomoci. Izrael tento týždeň prisľúbil, že „zaplaví“ Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi.

Izraelská armáda pokračuje v ofenzíve zameranej na likvidáciu vojenských kapacít Hamasu, aby toto militantné hnutie nemohlo opäť ohroziť územie židovského štátu. EÚ aj USA zaraďujú Hamas medzi teroristické organizácie.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy