Gašparovič blahoželá Kiskovi, vyzdvihuje potrebu stability

Súčasný prezident SR Ivan Gašparovič blahoželá svojmu nástupcovi Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v prezidentských voľbách.

30.03.2014 11:52 , aktualizované: 11:55
debata (38)

„Dúfam, že nová hlava štátu bude svoju funkciu vykonávať s pocitom zodpovednosti za pokojnú budúcnosť Slovenskej republiky a jej občanov a že prispeje k zachovaniu kontinuity v zahraničnej politike štátu,“ uviedol Gašparovič.

Slovensko v súčasnosti podľa neho potrebuje stabilnú politickú klímu a zachovanie sociálneho zmieru.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb sa stal Andrej Kiska, ktorého volilo 59,38 percenta ľudí. Jeho protikandidát Robert Fico získal podporu 40,61 percenta voličov.

Novozvolenej slovenskom hlave štátu už gratuloval aj český premiér Bohuslav Sobotka, prezident Európskej únie Herman Van Rompuy a šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. Van Rompuy v liste, ktorý zverejnil jeho tlačový odbor, ocenil Gašparovičovu desaťročnú prácu v prezidentskom úrade. Český prezident Miloš Zeman, ktorý tak ako aj Gašparovič podpořil v predvolebnej kampani Fica, oznámil, že výsledok rešpektuje a Kiskovi pošle blahoželanie.

Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska sa chce stretnúť s hlavou štátu Ivanom Gašparovičom ešte pred skončením jeho mandátu. „Pokladám za normálne a prirodzené, aby som sa s pánom Gašparovičom potom stretol, aby sme spolu prešli v kľude prechod prezidentského úradu,“ povedal dnes Kiska.

vyhláseniu strany SaS, ktorá vyzýva súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ponechal všetky závažné akty na novú hlavu štátu, sa zatiaľ Kiska nepridáva. „Voľby skončili len pred pár hodinami, ja by som potreboval v pokoji si nechať uložiť veci a ku všetkým ostatným záležitostiam spravím tlačovku, nerád by som teraz zaujímal stanovisko,“ odpovedal Kiska na otázku, či súhlasí s tým, aby menovanie členov súdnej rady, sudcov, veľvyslancov, rektorov a vedúcich orgánov štátnej správy ponechal Gašparovič na nového prezidenta.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Andrej Kiska