Matovič: Kampaň v prezidentských voľbách nie je férová

Kampaň v rámci nadchádzajúcich prezidentských volieb nie je férová. Povedal to v predvolebnej debate v televízii Markíza kandidát a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Ten mal pôvodne diskutovať so Štefanom Harabinom, ktorý však napokon do debaty neprišiel.

18.03.2024 18:01 , aktualizované: 18:55
debata (22)
Prezidentskí kandidáti: Igor Matovič
Video

Podľa Matoviča je celá predvolebná kampaň manipulovaná a kandidáti v skutočnosti nemajú rovnosť šancí. „Od začiatku po koniec, podmienky súťaže nie sú demokraticky nastavené," povedal Matovič. V tejto súvislosti napríklad kritizoval, že debata, na ktorej sa zúčastnil, sa vysiela o 17:00, teda v čase, keď ľudia idú domov z práce a nikto ju nepozerá. „Teraz sa tvárime, že ľudia tu majú možnosť niečo rozhodnúť, ale dopredu je určený ten finálny výber, z koho si nakoniec vybrať budeme musieť," skonštatoval Matovič.

Danko sa oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR v prospech Harabina
Video

Na Slovensku podľa Matoviča momentálne nežijeme v demokracii, ale v médiokracii. „Kde pár bohatých ľudí v pozadí médií manipuluje aj s predvolebnými kampaňami. Každý súdny človek si urobí o tom obraz," povedal Matovič. Niektorí kandidáti majú podľa neho priestor „v dedinskom kulturáku" a iní na „veľkom futbalovom štadióne". „Niekomu sa dá priestor, kedy to nikto nepozerá a niekomu sa dá lukratívny večerný priestor," doplnil Matovič.

Peter Pellegrini, Ivan Korčok Čítajte viac Pellegrini aj Korčok sú z jedného mesta. Ľudí v Banskej Bystrici sme sa pýtali, akí boli kedysi a koho z nich chcú v prezidentskom paláci

Matovič sa vyjadril aj k téme amnestií. Povedal, že prezident by mal robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií.

„Ak by všetko fungovalo normálne, teda aj prvostupňový súd, odvolací súd a máme zabezpečené to spravodlivé súdnictvo, tak nepotrebuje nikto dávať milosti. A toto by malo byť prioritou prezidenta, nie sa potom individuálne zaliečať alebo odvďačiť sa,“ doplnil Matovič. Nemyslí si, že keby navrhol zrušenie udeľovania amnestií prezidentom, našla by sa podpora ústavnej väčšiny.

prezidentský palác Čítajte viac Transparentnosť kampane očami politológa a marketéra: Najnudnejšia kampaň, ktorá vypovedá o charaktere kandidátov

Matovič sa obáva, že posielanie vojakov európskych štátov na územie Ukrajiny by bolo eskaláciou konfliktu. Takéto rozhodnutie iného štátu by ako prezident kritizoval. Na druhú stranu podotkol, že ak by sa tak nejaká krajina rozhodla, je to jej rozhodnutie, ktoré môže len komentovať, ale nezmení ho. Rovnako si nemyslí, že by mali na Ukrajine bojovať Slováci. „Slováci nemajú čo robiť na Ukrajine, máme im maximálne pomáhať,“ povedal s tým, že s dostatočnou pomocou od Európskej únie sa Ukrajina ubráni aj sama.

Pellegrini, Korčok Čítajte viac Veľká anketa Pravdy: Koho chcú čitatelia za prezidenta? Súboj bude tesný. Karty mieša Matovič, Danko a Harabin

Matovič zopakoval, že jeho cieľom bolo klásť protikandidátom vážne otázky. Matovič zároveň vyzval ľudí, aby v prvom kole volili srdcom a v druhom kole rozumom.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #prezidentské voľby 2024