Chránené Parížske močiare skrývajú riziko

Na prírodný unikát Parížske močiare sa pozerajú ľudia v okolitých obciach s obavami. Tečie tadiaľ Parížsky potok, ktorý sa roky neudržiaval, zarástol a v čase povodní ohrozoval domy v Gbelciach a Novej Vieske. Územie je však Národnou prírodnou rezerváciou, a tak je spevnenie hrádze neľahká úloha.

10.10.2010 17:37
Gabriel Mihalik Foto:
Závoru, pri ktorej stojí starosta Gabriel Mihalik, nebolo počas povodne vidno.
debata (1)

Starosta obce Gbelce Gabriel Mihalik hovorí o dileme. „Čo je dôležitejšie? Ochrana prírody alebo ochrana ľudí a majetku? Potok v močiari sa neudržiaval dlho, rezervácia zostala nedotknutá. Všetko to však zarástlo, zanieslo sa dno a voda tadiaľ nemôže pri návalových dažďoch rýchlo pretekať a vylieva sa na dedinu.“

Časť hrádze pri susednej obci Nová Vieska sa pred niekoľkými mesiacmi dokonca narušila.

Doprostred hrádze sa pre hustý porast podľa starostu nedostanú nákladiaky s pieskom. „Ak by sa hrádza pretrhla aj tu, v nedostupnom teréne, len v Gbelciach by zaplavilo štyri ulice,“ dodal Mihalik. Podľa vodohospodárov bol na potoku tento rok po každej väčšej búrke vyhlásený druhý až tretí stupeň povodňovej aktivity.

Obec sa preto dohodla s Vodohospodárskym podnikom a Obvodným úradom životného prostredia v Nových Zámkoch na dvoch zásahoch v Parížskych močiaroch. „Do konca tohto roka sa spevní hrádza s lomovým kameňom tak, aby po nej mohli v prípade núdze prechádzať autá. Do decembra 2011 sa potok prečistí od trstiny a nánosov,“ naznačil Mihalik. Všetko sa to však bude musieť robiť pod dohľadom ochranárov, keďže sa do úprav zapojí aj špeciálna technika.

Správca a ochranca močiara Jozef Medveď to víta. Tým, že močiar zarástol, sa totiž ohrozili vzácne živočíšne druhy, pre ktoré je chránený. „Kvôli trstine sa výrazne zmenšili voľné vodné plochy, a preto napríklad ubudlo vtáctva. Keď sa tie lagúny prečistia a otvoria, mohli by sa vrátiť.“

Parížske močiare majú rozlohu vyše 180 hektárov. Ukrývajú sa tu niektoré druhy zvierat, ktoré inde na Slovensku neboli pozorované alebo patria do Červenej knihy ohrozených a vzácnych druhov. Často tu oddychujú sťahovavé vtáky. Býva tu tiež korytnačka močiarna a možno tu nájsť aj vydru riečnu. Žiaľ, niekedy aj vydru zastrelenú, ako dodal správca Medveď.

1 debata chyba