V ambulanciách chýbajú stovky lekárov. Do Šenkvíc prilákal doktorku motivačný program

Mladá lekárka začala ordinovať v obci neďaleko Pezinka, kde už druhý rok nemali obvodného lekára, aj vďaka sľúbenej finančnej injekcii ministerstva zdravotníctva. Štát dúfa, že takto inšpiruje aj ďalších lekárov, najmä začínajúcich.

24.03.2023 07:25
Zuzana Štefinová, lekárka, Šenkvice Foto:
Lekárka Zuzana Štefinová otvorila ambulanciu v Šenkviciach začiatkom marca.
debata (5)

Katastrofálnu situáciu v ambulantnom sektore, kde chýba zhruba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a viac ako 200 pediatrov, sa rezort zdravotníctva rozhodol riešiť špeciálnym programom. Ten spustil pred pár mesiacmi, pričom má podporiť vznik 153 nových ambulancií.

Pomôžu s nedostatkom pediatrov ukrajinské lekárky? Vypočujte si podcast k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Toto číslo by ministerstvo chcelo docieliť do konca roka 2025. Finančný príspevok 50-tisíc eur poskytne tým, ktorí si otvoria ordináciu v regióne s nedostatkom všeobecných lekárov. V prvej fáze už majú s rezortom podpísané zmluvy siedmi doktori – dve lekárky pôsobia v Banskej Bystrici, ďalší sú v Šenkviciach či v Nitrianskom Rud­ne.

nahrada-nakladov-lekar-doktor-liecba-clanok Čítajte aj Ambulancie nedostali to, čo žiadali. S niektorými sa štát dohodol len na mesiac

Ľahší štart

Zdravotné stredisko v obci Šenkvice v Pezinskom okrese má novootvorenú ambulanciu, v ktorej ordinuje lekárka Zuzana Štefinová. Mladá doktorka podpísala zmluvu s ministerstvom na poskytnutie finančného príspevku 50-tisíc eur v polovici februára. To, že sa do programu zapojila, bola v podstate náhoda.

„Chcela som mať svoju vlastnú ambulanciu. Obzerala som sa po rôznych voľných obvodoch, ktoré je možné získať,“ hovorí Štefinová. „Kontaktovala som bratislavského krajského lekára Tomáša Szalaya. Ten ma upozornil, že sa plánuje niečo takéto. Keďže z obce mi ponúkli priestor, počkala som si na túto výzvu, a keď vyšla, ako nový lekár som sa aj zapojila,“ priblížila.

V Šenkviciach je v podnájme, ktorý jej ponúkla tamojšia samospráva. Ide o priestor, kde predtým ordinoval „obvoďák“, ale pred rokom a pol odtiaľ odišiel.

„Pacientov si so sebou zobral, žiadnych som po ňom neprevzala. Teraz pôsobí v Pezinku a tiež v susednej obci. Ja som teda začala v úplne prázdnej ambulancii,“ vysvetlila.

Od začiatku marca sa k nej zatiaľ nahlásilo zhruba dvesto pacientov. V zmluve má však podmienky, ktoré sa týkajú aj kapacitných záležitostí. „Keďže dotácia je rozdelená na štyri časti, každé tri mesiace musím ministerstvu posielať množstvo svojich kapitovaných (poistených, pozn. red.) pacientov. Je tam presne stanovené, aký počet nesmiem prekročiť, aby som tú ďalšiu dotáciu mohla dostať,“ povedala.

zväčšiť Lekárka Zuzana Štefinová otvorila ambulanciu v... Foto: archív Zuzana Štefinová
Zuzana Štefinová, lekárka, Šenkvice Lekárka Zuzana Štefinová otvorila ambulanciu v Šenkviciach začiatkom marca.

Peniaze zatiaľ nedostala

Doktorka objasnila, že predtým nemala žiadne pôsobisko. Do súčasného nastúpila po tom, čo sa v júni atestovala.

„No a hneď som sa začala zaujímať, kde by som mohla pracovať ako všeobecný lekár. Takto ma vlastne naviedla, čo a ako mám robiť, župa,“ ozrejmila. Finančný príspevok napriek podpísanej zmluve zatiaľ nedostala.

„Prvá časť dotácie, 20-tisíc eur, by mi mala prísť na účet v najbližších týždňoch. Použijem to na prístrojové vybavenie ambulancie a nábytok. Je tam veľa vecí, ktoré žiadajú, aby ordinácia obsahovala,“ podotkla. V ďalších etapách by jej malo prísť postupne 15-, 10– a 5-tisíc eur.

Na svojom pracovisku je spokojná, pacienti sú podľa nej milí. „Naozaj sú veľmi radi, že som sem prišla. Väčšinou prijímam starších, ktorí majú problém niekam cestovať. Museli by si zadovážiť odvoz, takže takto im to vyhovuje viac,“ mieni Štefinová.

„Práca s ľuďmi ma baví, snažím sa im vyhovieť. Lekárske povolanie som si možno trošku vybrala aj pre tie negatíva, jednoducho chcem pomôcť. Niektorí kolegovia reagovali, že sa hrabem, kam som asi nemala. Nechcem, aby to tak vnímali, lebo ja nie som súťaživý typ,“ tvrdí.

Stretla sa však už aj s pozitívnymi ohlasmi. „Od ďalších kolegov počúvam, že som dobre urobila, lebo naozaj je to potrebné,“ doplnila.

zväčšiť Lekárka Zuzana Štefinová otvorila ambulanciu v... Foto: archív Zuzana Štefinová
ambulancia, Šenkvice Lekárka Zuzana Štefinová otvorila ambulanciu v Šenkviciach začiatkom marca.

Nemalo by to byť živelné

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová prízvukuje, že spájať sily je nutné. Motivačné stimuly podľa nej musia ísť „ruka v ruke“ z vyšších územných celkov, miest, obcí a ministerstva zdravotníctva.

„Za pacientov vítame každý krok, ktorý môže prispieť k stabilizácii lekárov a zdravotníkov v odľahlejších regiónoch. Tie pravidlá však treba nastavovať spoločne aj pri kreovaní sietí a ich nedostatku. Každá obec či mesto majú iné možnosti, ktoré by sa mali využívať,“ mieni Lévyová.

V tejto veci poukázala tiež na potrebu dlhodobého plánovania. „Nemalo by to byť živelné,“ podčiarkla. Pripomenula, že najlepšie do tejto problematiky vidia vždy práve župy.

„Vedia, akú majú vekovú štruktúru lekárov, sestier, zdravotníkov a kde hrozí, že doktor odíde o päť rokov do dôchodku. Stimuly, ktoré sú naozaj všade individuálne, si treba pripravovať už v takýchto štádiách. Na základe toho treba prijímať študentov na vysoké alebo stredné zdravotnícke školy,“ zhodnotila.

Podľa Lévyovej netreba čakať, že do nedostatkových oblastí sa pohrnie absolvent, ktorý sa už medzitým niekde zamestnal. „Hoci by rád žil v kraji, kde sa narodil, ale neskôr ho to tam už neťahá. Obáva sa totiž, že pôjde do neistoty. Ak by to všetko bolo systematické a plánované, dnes sme nemuseli riešiť takéto problémy,“ poznamenala. Finančné krytie spomínaného programu podľa nej nie je dostatočné.

„Chýba tam napríklad motivácia pre lekárov, ktorí už sú v systéme. Istým spôsobom sú znevýhodňovaní voči novým kolegom,“ pokračovala Lévyová.

„Určite by k tomu mali čo povedať odborníci z praxe. Aby sa potom nevytvorila taká konkurencia, že príde niekto mladší a dostane stabilizačné príspevky, za ktoré si kúpi, v rámci boja o pacienta, napríklad ultrazvuky, lebo bude mať z čoho. Aj to sa môže stať,“ upozornila na hroziaci nerovný boj.

„Lekár, ktorý funguje v systéme roky a je rád, že prežíva, tú možnosť nebude mať. Starších to možno znechutí a povedia si, že radšej odídu,“ hovorí. Dodala, že je vecou regulátora a ministerstva, aby si stratégiu pripravili v dlhodobom horizonte tak, aby to bolo cielené a vyvážené.

Nemocnica Poprad Čítajte aj Súkromní lekári: Ambulantný sektor je potrebné dofinancovať

Pomôžu aj cudzinci?

Na nedostatok lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov dlhodobo upozorňuje aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Jej hovorkyňa Miriam Filová zdôraznila, že tento nelichotivý stav sa týka celého zdravotníctva – nielen nemocníc a ich oddelení, ale aj špecialistov, všeobecných a detských ambulancií či pohotovostí.

„Neriešením problému dochádza k živelnej stratifikácii a obmedzovaniu rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktoré je niekedy prezentované aj ako rekonštrukcia alebo maľovanie oddelení. Je smutné, že v personálnej oblasti iné riešenie ako postupné zatváranie ambulancií či oddelení v súčasnosti a ani do budúcnosti neexistuje,“ uviedla.

Spomenula pritom často opakované slová, že ak je na celom Slovensku nedostatok lekárov a sestier, tak chýbajúcich jednoducho nie je kým nahradiť.

„Vyvolali sme viacero stretnutí na úrovni rezortov školstva, zdravotníctva, hospodárskej a sociálnej Rady vlády a iné. So zásadnými opatreniami sa ešte ani nezačalo, okrem prísľubov sa situácia naďalej, žiaľ, nerieši,“ tvrdí Filová.

Ak sa vraj chceme dočkať pozitívnej zmeny, z krátkodobého pohľadu štyroch až šiestich rokov, treba zjednodušiť vstup zahraničných zdravotníckych pracovníkov, najmä z Ukrajiny.

„Z dlhodobého hľadiska je potrebné takmer zdvojnásobiť počty študentov lekárskych fakúlt, ošetrovateľstva a stredných zdravotných škôl,“ uzavrela Filová.

Jasne definované podmienky

Rezort zdravotníctva pripomína, že problém s nedostatkom ambulantných lekárov, všeobecných aj pediatrov, prehĺbila pandémia. V snahe stabilizovať sieť a pomôcť vytvoriť nové ambulancie preto vyčlenil z Plánu obnovy a odolnosti 10 miliónov eur. Zároveň potvrdil, že bez podpory a praktického pohľadu samosprávnych krajov by výzva nemohla byť úspešná.

„V aktuálnej výzve, ktorá sa uzavrie v lete, zatiaľ eviduje ministerstvo 21 úspešných uchádzačov z 25 záujemcov. Celkovo má už podpísanú zmluvu sedem poskytovateľov a ďalších šesť je v procese jej podpisu. V tomto roku plánuje rezort podporiť spolu 30 poskytovateľov,“ priblížilo tlačové oddelenie. Cieľom je zafinancovať takto do konca roka 2025 vznik 153 nových ambulancií všeobecných lekárov.

Podmienky, ktoré musí záujemca splniť, sú jasne definované. Lekár podá žiadosť s piatimi prílohami – diplom o získanom vzdelaní, dekrét o pridelení kódu, výpis z registra trestov, podpis vzorového čestného vyhlásenia a vyplnený test štátnej pomoci (povinná legislatíva).

„V aktuálnom období samosprávne kraje slobodne a samostatne vybrali konkrétne obce v nedostatkových okresoch, ktoré akútne potrebujú nových všeobecných lekárov,“ dodáva ministerstvo s tým, že túto výzvu na spoluprácu ponúklo v záujme čo najadresnejšej podpory všetkým župám.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #lekári #Bratislavský kraj #ambulancie