Banskobystrická župa usporila na energiách milión eur. Ako sú na tom ostatné?

Vo svojich úradoch a inštitúciách menej kúrili či svietili, teraz žnú úspech. To, že zaviesť sadu opatrení sa oplatilo, oznámil Banskobystrický samosprávny kraj s už vyčíslenou úsporou za ostatné mesiace. Ušetrené peniaze župa prerozdelí v dotačnej schéme. Zisťovali sme, ako sú na tom ostatné vyššie územné celky, no vyjadriť sa k tomu nevedeli.

01.04.2023 17:49
Ondrej Lunter, predseda BBSK Foto: ,
Župan Ondrej Lunter oznámil, že sa im podarilo ušetriť milión eur.
debata (1)

Od októbra do konca februára ušetril Banskobystrický samosprávny kraj na energiách v priemere takmer 21 percent. Vďaka tomu vyčlení, zo svojho rozpočtu, na dotácie 1,1 milióna eur. Ich prerozdelenie už schválili župní poslanci.

Kraj túto sumu uvoľní do šiestich oblastí. Najviac pôjde na všeobecno-prospešné služby a to až 610-tisíc eur. Do tejto skupiny sú zahrnuté aj občianske združenia či kultúra. Nasledujú šport (150-tisíc), zdravotníctvo a regionálny cestovný ruch (po 100-tisíc), sociálne služby pre seniorov či detské tábory pre deti zo sociálne slabších rodín (po 70-tisíc). Do konca apríla zasadnú komisie, ktoré rozhodnú o rozdelení peňazí medzi jednotlivé projekty.

Video
Ambulantný sektor je v troskách, tvrdí banskobystrický župan Ondrej Lunter. S krajskými poslancami vyzýva, aby ministerstvo zdravotníctva urýchlene konalo.

Pre dobro veci

„Tomuto kroku sa asi najviac potešia niektoré samosprávy a ľudia na viacerých miestach kraja, ktorí o dotácie požiadali,“ povedal banskobystrický župan Ondrej Lunter. Keď totiž schvaľovali rozpočet koncom minulého roka, museli oznámiť, že forma takejto pomoci obciam a mestám na rozvoj sociálnych služieb, cestovného ruchu či športovej infraštruktúry nie je možná. Nevyčlenili na to nič, čiže skončili na nule.

„Čelili sme vysokým cenám energií a zásahom vlády na našich rozpočtoch,“ zdôvodnil Lunter. „Zároveň sme sľúbili, že na konci prvého štvrťroku sa k tomu vrátime a podľa vývoja situácie to prehodnotíme. Uvoľniť prostriedky sa nám podarilo, zjednodušene povedané, vďaka šetreniu na energiách,“ hovorí. Na priamu otázku, či spomínanú sumu usporili týmto spôsobom, odpovedal kladne. Zásluhu na tom podľa neho majú zamestnanci úradu a všetkých krajských inštitúcií, ktorí mali na pracovisku znížený komfort.

„Ale bolo to pre dobro veci,“ podotkol župan. „Počas zimy boli naozaj zodpovední a namiesto plánovaných 15 sme ušetrili až 21 percent, čo je vynikajúci výsledok“ podčiarkol. Objasnil, že to dosiahli znížením teploty na pracoviskách, ale aj ďalšími opatreniami. „Pre jednotlivé organizácie sme vytvorili manuály. Napríklad ktoré spotrebiče môžu používať a ako ich vypínať. Prípadne ak niektoré časti budov neboli využívané, jednoducho ich treba uzavrieť,“ vysvetlil. Vzápätí sa vrátil k dotáciám.

„Máme viac ako 1 300 žiadateľov. Či a koľko dostanú, sa dozvedia v máji. Samozrejme, rozdeliť môžeme menej prostriedkov, ako to bolo minulý rok. Vtedy sme mali v dotačných schémach viac ako 2,6 milióna eur. Tých súčasných 1,1 milióna je však aspoň niečo a verím, že v nasledujúcom roku to bude lepšie,“ dodal.

Úrad BBSK, Banskobystrická župa Čítajte aj Vládne opatrenia okrádajú kraje. Banskobystrický príde o 32 miliónov eur

Na hodnotenie je skoro

Na situáciu s energiami a prípadnú úsporu súvisiacou s nimi sme sa pýtali aj ďalších samosprávnych krajov. Trnavský a Žilinský na naše otázky nereagovali. Ostatné sa k tomu jasne vyjadriť nevedeli. „K číslam úspor za energie sa budeme vedieť zodpovedne vyjadriť na konci tohto roka, keďže až vtedy sa prejavia skutočné spotreby. Akékoľvek čísla dnes použité by boli veľmi nepresné, až zavádzajúce,“ tvrdí Daša Jeleňová z Prešovského samosprávneho kra­ja.

Podobne je na tom aj Trenčianska župa. „Takto narýchlo nedokážeme poskytnúť komplexné informácie za náš úrad a organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ktorých je spolu osemdesiat,“ uviedla hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Barbora Jánošková.

„K príprave rozpočtu na rok 2023 vychádzal Bratislavský samosprávny kraj z prognóz cien energií, ktoré boli známe na konci minulého roka. Na tomto základe tvoril kraj rezervy na tento rok na dofinancovanie energií,“ uviedla hovorkyňa župy Lucia Forman.

„Keďže ich vývoj, najmä v oblasti plynu, je v tomto roku priaznivejší než sa očakávalo, a zároveň boli spustené schémy pomoci na dofinancovanie energií zo strany štátu, umožnilo nám to čiastočne navrátiť do platnosti dotačné schémy, ktoré budú spustené od apríla,“ doplnila Forman.

Nitriansky samosprávny kraj vynaložil na energie, v rámci svojho úradu a 110 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti, za rok 2021 prostriedky v celkovej výške 5 821 eur. Podľa hovorkyne župy Henriety Prokopovej boli vlani tieto výdavky čerpané vo výške 8 487 eur.

„V medziročnom porovnaní ide o absolútny nárast výdavkov kraja na energie o 2 666 eur, čo predstavuje nárast o 45,8 percent. Ten je spôsobený nárastom cien jednotlivých komodít,“ podotkla. Vysvetlila, že realizáciou úsporných opatrení v zriaďovateľskej pôsobnosti župy dosiahli medziročnú úsporu energií 7 percent.

„Kraj koncom roka 2021 zabezpečil verejným obstarávaním pre časť organizácií výhodné ceny energií na roky 2022 a 2023, čím sa aktuálne dosahuje významné šetrenie,“ upozornila hovorkyňa. Doplnila, že v rozpočte majú na tento rok vyčlenené prostriedky na dotácie poskytované v celkovej výške 1 377 550 eur.

Komu odklepli najväčší balík?

Keďže vlani rozdala Banskobystrická župa ešte viac peňazí, ako má v pláne teraz, zaujímalo nás, komu minulý rok dali najviac. V tomto rebríčku suverénne vedie obec Dúbravy v Detvianskom okrese, ktorej „odklepli“, na rozvoj sociálnych služieb, až 100 848 eur. Konkrétne išlo o dotáciu na výdavky súvisiace s krátením finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v Zariadení pre seniorov Dúbravy. Starostka obce Elena Grňová potvrdila, že im to veľmi pomohlo.

„Samozrejme, potrebovali by sme ešte viac, lebo potom parlament schválil odmeny 500 eur pre zamestnancov pracujúcich v sociálnych službách. Keďže my sme s týmto zariadením len začínali, bol to pre nás problém,“ povedala. Vysvetlila, že z prostriedkov získaných od župy museli dať veľkú sumu práve na spomínané odmeny. Štart bol pre nich o to náročnejší.

„Kým sme v prvom roku fungovania naplnili celé zariadenie, trvalo to tri mesiace. Nemali sme teda nič ušetrené,“ podotkla starostka. Spresnila, že momentálne tam už majú štyridsať klientov z celého kraja. Opätovne vraj o peniaze pre domov seniorov žiadať nemôžu.

„Táto dotácia sa poskytuje len začínajúcim zariadeniam. Zákon o sociálnych službách to umožňuje iba novovzniknutým, ktoré dostanú financie na klientov so stupňom odkázanosti 4,“ objasnila starostka. Peniaze, ktoré im chýbajú, vraj zháňajú rôznym spôsobom. Nejaké dotácie získali napríklad zamestnaním ľudí cez úrad práce, no museli zvýšiť aj poplatky klientom. „Tam sa ale tiež nedá ísť do veľkej sumy, keďže vieme, aká je situácia starobných dôchodkov na Slovensku. Nie je to jednoduché, keďže všetko išlo hore,“ dodala.

V rámci zdravotníctva sa vlani, tiež jednorazovo, najviac „ušlo“ na podporu zubných ambulancií. Na vznik novej putovalo zo župy 50-tisíc eur spoločnosti Milvus Dent vo Veľkom Krtíši. Na podobný účel dostali, po 25-tisíc eur, tornaľská firma pH-dent a spoločnosť KK-Dental z Čierneho Balogu.

V dotačnej schéme uspela aj obec Halič, ktorá získala, v rámci podpory športu, 20-tisíc eur na rekonštrukciu veľkej a malej telocvične Základnej školy Hany Ponickej. Starosta Alexander Udvardy zhodnotil, že všetko išlo „hladko“ a peniaze im na to, čo potrebovali, stačili. „Viac menej sme ich použili už len na dokončenie tej telocvične. Tento rok žiadame peniaze napríklad na dofinancovanie futbalovej tribúny. Opäť sme uviedli sumu 20-tisíc eur, no predpokladám, že ak nám to aj schvália, nie v takej výške,“ mieni.

Rozdelenie dotácií v Banskobystrickom kraji

  • všeobecno-prospešné služby 610 000 eur
  • detské tábory 70 000 eur
  • podpora športu 150 000 eur
  • regionálny rozvoj a cestovný ruch 100 000 eur
  • rozvoj sociálnych služieb pre seniorov 70 000 eur
  • rozvoj a podpora zdravotníctva 100 000 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj #úspora