Progresívci žiadajú od Žilinku vysvetlenie rozdelenia prokurátorov z ÚŠP

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) žiada od generálneho prokurátora Maroša Žilinku vysvetlenie rozdelenia prokurátorov z nedávno zaniknutého Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanec Národnej rady SR za PS Branislav Vančo v infožiadosti prokuratúru vyzval na vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP, na Žilinku sa obrátil i otvoreným listom.

25.03.2024 14:43 , aktualizované: 15:20
debata (30)
Fico o rozhodnutí ústavného súdu, víta Lipšicov koniec
Video

Vančo tvrdí, že hoci Žilinka prisľúbil transparentnosť a otvorenosť svojich rozhodnutí, nič z toho sa nedeje. „Vyzývam generálneho prokurátora, aby oboznámil verejnosť so všetkými organizačnými zmenami na prokuratúre v súvislosti so zánikom ÚŠP. Z akých dôvodov boli prokurátori, ktorí dozorovali tie najzávažnejšie kauzy, preradení na v podstate úradnícke pozície? Prečo bolo také nevyhnutné posilniť referát väzenstva, a čo sa stane s asi tisíc spismi, ktoré špeciálni prokurátori dozorovali?," pýta sa poslanec a dodáva, že Žilinka nevysvetlil i ďalšie záležitosti.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a ďalší prokurátori ÚŠP. Čítajte viac Fico si splnil cieľ, Lipšicov úrad aj spisy sú preč. Pred záverečnou obvinili Haščáka aj košického župana fico, susko Čítajte viac Lipšicova prokuratúra končí. Podľa odborníkov to nie je definitívne, Fico hovorí o splnení misie

V tomto smere Vančo poukázal na použitie paragrafu 363 v prípade kauzy Rozuzlenie, pri ktorom sa ale generálny prokurátor podľa neho „vyhovoril" na svojho námestníka Jozefa Kanderu. „Maroš Žilinka sa tvári, že ak deleguje svoje právomoci, tak nenesie zodpovednosť. On si predsa vyberá svojho námestníka, a vyberá si aj veci, ktoré naňho bude delegovať. Ani on, ani pán Kandera nevysvetlili, z akých dôvodov bol použitý paragraf 363. Je úplne nemysliteľné, aby verejnosť netušila, prečo bolo vyšetrovanie takejto citlivej politickej kauzy prakticky zmarené,” uzavrel poslanec.

Generálna prokuratúra avizovala, že sa ku komplexným opatreniam vyjadrí v najbližších dňoch. „Zároveň sa generálna prokuratúra, tak ako vždy, nebude vyjadrovať k stanoviskám či výzvam politických strán. Každá infožiadosť je vybavovaná plne v súlade so zákonom,“ uviedla v reakcii hovorkyňa GP Zuzana Drobová.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Progresívne Slovensko #ÚŠP