Ukrajinský premiér obvinil Putina zo sabotáže volieb na Ukrajine

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že sa snaží sabotovať ukrajinské prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia 25. mája. Moskva je podľa neho tiež zodpovedná za úmrtia, ku ktorým došlo počas nedávnych stretov na východe krajiny.

17.04.2014 15:40 , aktualizované: 19:30
Arsenij Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Petrovyč Jaceňuk.
debata (36)

„Rusko hrá len jednu hru: ide mu o ďalšie zhoršenie situácie, ďalšie provokácie, pretože cieľom, ktorý Putin vo štvrtok oficiálne oznámil, je zničiť prezidentské voľby 25. mája,“ uviedol podľa agentúry Reuters Jaceňuk v reakcii na slová ruského prezidenta, ktoré vyslovil počas štvrtkovej debaty s občanmi.

Vladimír Putin v rozhovore konanie predčasných prezidentských volieb na Ukrajine spochybnil. Tvrdí, že zosadený prezident Viktor Janukovyč je stále hlavou štátu. A podľa ukrajinskej ústavy, pokiaľ nebude zmenená, sa nové voľby konať nemôžu, ak krajina funkčného prezidenta má.

Ruský vodca tiež poprel, že by na Ukrajine operovali ruskí vojaci. Za svoje požiadavky tam podľa Putina vystupujú len obyčajní miestni ľudia.

„Existuje len jediná osoba na svete, ktorá verí tomu, že na východe Ukrajiny nie sú ruskí vojaci. Meno tej osoby znie Vladimir Vladimirovič Putin,“ vyhlásil ukrajinský premiér.

„Znovu rozprával tú rozprávku o tom, že to nie sú jeho agenti, ktorých tam poslal a ktorí na Ukrajine vytvárajú teroristickú sieť. My o tom ale máme nezvratné dôkazy,“ dodal Jaceňuk. Ukrajinská tajná služba (SBU) už skôr oznámila, že v krajine odhalila asi 40 ruských agentov.

Jaceňuk komentoval schôdzu v Ženeve

Jaceňuk sa vyjadril aj k štvrtkovej ženevskej schôdzke o ukrajinskej kríze, na ktorej sa zišli zástupcovia EÚ, USA, Ukrajiny a Ruska. „Nemám prehnané očakávania z jedného prostého dôvodu – ruskej strane totiž neverím,“ povedal. „Nič, čo hovoria, nezodpovedá realite, a všetko, čo ukazujú v televízii, sú propaganda a lži,“ dodal.

Ako vo štvrtok oznámil Medzinárodný trestný súd (ICC), ukrajinské úrady ho pozvali, aby vyšetril zločiny údajne spáchané v krajine v posledných mesiacoch. Ide hlavne o útoky ostreľovačov počas protestov na kyjevskom Námestí Nezávislosti.

Pozvanie má formu deklarácie, ktorou Ukrajina prijíma jurisdikciu súdu pre obdobie od 21. novembra do 22. februára. O vyšetrenie ruského obsadenia polostrova Krym, ktoré sa začalo 28. februára, však Ukrajinci nežiadajú.

Prečítajte si všetko, čo ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore povedal.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #kríza na Ukrajine