Proruskí separatisti prenikli do budovy letiska v Donecku

Proruskí separatisti prenikli do budovy medzinárodného letiska v Donecku na východe Ukrajiny. Miesto sa však nepokúsili obsadiť, nepadol jediný výstrel a po určitom čase sa z budovy stiahli, informovali ukrajinské médiá. Jeden z vodcov separatistov agentúre Reuters tvrdil, že z budov, ktorú obsadili, neodídu, kým nebude vyprázdnený aj tábor na Námestí nezávislosti v Kyjeve, kde sa konali protesty proti režimu Viktora Janukovyča.

17.04.2014 18:00 , aktualizované: 20:54
Ukrajina, vojaci, zbrane, Kramatorsk Foto:
Ozbrojenci na Ukrajine.
debata (22)

Stúpenci Ruska už predtým niekoľkokrát povedali, že činnosť letiska treba zablokovať, aby sa do mesta nemohli dostať pravicoví radikáli z hnutia Pravý sektor, uviedla ukrajinská agentúra Unian.

„Áno, máme hostí. Sú vnútri terminálu. Zatiaľ nič nepodnikajú, letisko pracuje normálne,“ potvrdili predstavitelia doneckého letiska. V okolí budovy sa údajne pohybujú aj automobily s ďalšími desiatkami proruských separatistov a niektorí smerujú k letisku pešo a v rukách nesú vlajky nimi nedávno vyhlásenej Doneckej republiky. Podľa reportérov priamo na mieste to nevyzerá, že by títo ľudia mali zbrane.

Proruskí ozbrojenci vybavení samopalmi prevzali v stredu kontrolu nad radnicou v Donecku. Okolo budovy navŕšili barikády a požadujú, aby sa v meste konalo referendum, ktoré oblasti zabezpečí väčšiu autonómiu. Už skôr separatisti obsadili aj miestnu policajnú stanicu a sídlo gubernátora.

Separatisti reagujú na schôdzu v Ženeve

Účastníci štvrtkovej schôdzky o ukrajinskej kríze v Ženeve vyzvali všetky nelegálne ozbrojené skupiny na Ukrajine, aby zložili zbrane, aby sa budovy obsadené ozbrojenci vrátili svojim pôvodným vlastníkom a aby sa skončila okupácia priestranstiev.

Maskovaní proruskí protestanti stoja za... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukraina, Doneck Maskovaní proruskí protestanti stoja za barikádami pred mariupolskou radnicou, na ktorej vejú vlajky Doneckej republiky.

Alexandr Zacharčenko, jeden z vodcov separatistov v Donecku, ktorý stál za obsadením sídla miestnej vlády, v reakcii na to uviedol, že najskôr je potrebné vypratať aj kyjevské Námestie nezávislosti. „Ak to znamená, že všetky námestia a všetky verejné budovy, myslím, že by sa malo začať s Majdanom v Kyjeve. Uvidíme, čo tam urobia, a potom sa rozhodneme, aká bude naša reakcia,“ povedal Zacharčenko.

V Donecku sa vo štvrtok konala demonštrácia priaznivcov druhej strany – stúpencov jednotnej Ukrajiny, ktorí kroky separatistov odmietajú. V centre mesta sa zhromaždili tisíce ľudí, ktorí mali ukrajinské vlajky. Na ich bezpečnosť dohliadala viac ako tisícka policajtov, napísal denník Novosti Donbass.

K stretom dochádza aj v Kramatorsku a Slaviansku

Podobný protest sa uskutočnil aj v Kramatorsku asi 100 kilometrov severne od Donecka. Podľa televíznej stanice Espreso TV sa tam proruskí separatisti snažili s bejzbalovými pálkami a ďalšími zbraňami v ruke demonštráciu narušiť. Polícii sa ich ale podarilo odraziť.

Ukrajinská armáda blokujúca Kramatorsk. Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Ukrajina, Kramatorsk, vojaci, ikona, Ukrajinská armáda blokujúca Kramatorsk.

V neďalekom Slaviansku kontrolujú ozbrojení separatisti mnoho úradných budov. Vo štvrtok sa im navyše podarilo prevziať kontrolu nad televíznym vysielačom, kde odpojili všetky ukrajinské kanály a umožnili miestnym obyvateľom sledovať len ruské programy. Vysielač zaisťuje televízne pokrytie aj pre mestá Kramatorsk či Horlivka.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #separatisti