Holandsko pozastavilo pátranie po obetiach zostreleného lietadla

Holandský premiér Mark Rutte dal pokyn na pozastavenie pátrania po zostávajúcich pozostatkoch obetí havarovaného malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Rutte podľa agentúry AP povedal, že pokračovanie v hľadaní je príliš nebezpečné. V blízkosti trosiek lietadla totiž pokračujú boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami.

06.08.2014 20:45
Mark Rutte, Holandsko, Najib Razak, Malajzia,... Foto: ,
Holandský premiér Mark Rutte a malajzijský predseda vlády Najib Razak.
debata (85)

Holandský ministerský predseda na tlačovej konferencii v Haagu ocenil doterajšie úsilie záchranárov a sľúbil rodinám obetí, že hľadanie bude pokračovať niekedy v budúcnosti, keď bude situácia stabilnejšia. „Bezpečnostná situácia na východnej Ukrajine a v mieste dopadu letu MH17 sa každým dňom zhoršuje,“ vyhlásil Rutte. Experti tak podľa neho nemôžu robiť svoju prácu a pokračovanie operácie za takýchto podmienok nemá zmysel.

Malajzijský boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa 17. júla zrútil pri obci Hrabovo v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Zomrelo všetkých 298 ľudí na palube, z toho 196 Holanďanov. Rakvy s pozostatkami veľkej väčšiny z nich už dorazili do Holandska.

Z údajného zostrelenia stroja sa navzájom obviňujú ukrajinské úrady a proruskí separatisti. V oblasti dopadu lietadla pracovalo v uplynulých dňoch okolo 70 expertov z Holandska, Austrálie a Malajzie. Ich úlohou bolo zhromaždiť zvyšné telá obetí. Tím už ale veľa pozostatkov ľudských tiel nenašiel a podľa Rutteho v tomto ohľade miestne tímy, vrátane 800 dobrovoľníkov, v dňoch po katastrofe odviedli lepšiu prácu, než sa doteraz predpokladalo.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Holandsko #Ukrajina #Mark Rutte #zostrelené malajzijské lietadlo