Turecko samo nepodnikne pozemnú operáciu proti islamistom

Turci nemajú v pláne sami podniknúť pozemnú operáciu na záchranu severosýrskeho mesta Kobani obývaného prevažne Kurdmi. Oznámil to vo štvrtok turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu na spoločnej tlačovej konferencii s novým šéfom NATO Jensom Stoltenbergom.

09.10.2014 12:26
Jens Stoltenberg, NATO Foto: ,
Nový šéf NATO Jens Stoltenberg rokuje v Ankare prakticky s celým tureckým vedením o situácii v Sýrii.
debata (11)

O dobytie mesta Kobani ležiaceho neďaleko tureckých hraníc sa už viac ako tri týždne snažia ozbrojenci z hnutia Islamský štát. Teraz vraj kontrolujú už viac ako tretinu mesta.

„Nie je realistické očakávať, že Turecko podnikne samo pozemnú operáciu. Vedieme rozhovory. Hneď ako bude k dispozícii spoločné rozhodnutie, Turecko sa nebude zdráhať a bude hrať svoju rolu,“ vyhlásil Cavusoglu.

Stoltenberg zdôraznil, že NATO ochráni svoju členskú krajinu Turecko v prípade akéhokoľvek útoku súvisiaceho s bojmi v susednej Sýrii. Aliancia je vraj pripravená rozmiestniť v krajine rakety Patriot, aby bola posilnená turecká vzdušná obrana, a pomôcť aj s ochranou hraníc, aj keď o to Ankara zatiaľ oficiálne nepožiadala.

Pokiaľ ide o prípadné vytvorenie bezletovej zóny alebo určitej bezpečnej zóny (nárazníkového pásma) vnútri Sýrie, čo sú turecké návrhy, NATO vraj o ničom takom nerokuje, dodal Stoltenberg. „Myslím, že neexistuje jednoduchý a jasný spôsob, ako vyriešiť problémy, ktorých sme svedkami,“ dodal.

Generálny tajomník NATO sa má počas dvojdňovej návštevy Ankary zísť prakticky s celým tureckým vedením vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a premiéra Ahmeta Davutoglua.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Kurdi #Islamský štát