Boko Haram sa prihlásilo k masakre v Baga. Násilie sa nekončí, varuje jeho šéf

Veliteľ radikálnych islamských milícií Boko Haram Abubakar Shekau sa na najnovšie zverejnenom videu prihlásil k zodpovednosti za útok na mesto Baga na severovýchode Nigérie, ku ktorému došlo začiatkom tohto mesiaca. Uviedol tiež, že násilie na severe tejto najľudnatejšej africkej krajiny bude pokračovať.

21.01.2015 11:19
Boko Haram Foto:
Šéf islamistického radikálneho hnutia Boko Haram Abubakar Shekau sa prihlásil k hroznej masakre v nigérijskom meste Baga, pri ktorej podľa zdrojov Amnesty International zahynulo 2-tisíc ľudí. Stovky žien a detí odviedli do zajatia.
debata (2)

Pri prepade islamistov na mesto Baga, v ktorom sa nachádzala aj medzinárodná vojenská základňa, zahynulo podľa nigérijských úradov okolo 150 ľudí. Organizácia Amnesty International však hovoria až o 2-tisíc mŕtvych. Islamisti zajali niekoľko stoviek žien a detí, zničili vyše 3 700 domov a obchodov. Oblasť aj naďalej zostáva v rukách Boko Haram. (Viac v článku Strašný masaker v Nigérii: Boko Haram za pár dní vymazalo z mapy celé mesto)

Podľa muža, ktorý hovorí na 35-minútovej nahrávke, zabili radikáli ľudí v meste Baga tak, „ako nám to prikázal Pán“. Vysmial sa tiež plánom Nigérie a susedných štátov na vznik spoločných jednotiek pre boj s Boko Haram, o ktorom zástupcovia krajín rokovali v utorok v nigérijskej metropole Niamey. Na videu vidieť aj zbrane, ktoré radikáli pravdepodobne ukoristili na základni v Doron Baga, ktorú pri prepade tiež obsadili.

Žalobkyňa Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Fatou Bensoudaová v utorok uviedla, že prešetruje podozrenie zo spáchania vojnových zločinov na severe Nigérie.

Islamisti z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti nigériskej centrálnej vláde a žiadajú zriadenie chalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šariá. Vlani spáchala táto organizácia asi sto teroristických útokov, pri ktorých zahynulo vyše 3-tisíc ľudí. Pri násilnostiach priposovaných Boko Haram za päť rokov prišlo o život už okolo 13-tisíc ľudí a podľa štatistík OSN pre nimi utieklo 1,5 milióna ľudí, ktorí boli takto donútení opustiť svoje domovy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #Baga #masakra