Zomrela Ludmila Brožová-Polednová, prokurátorka v procese s Horákovou

Vo veku 93 rokov zomrela Ludmila Brožová-Polednová. Na začiatku 50. rokov pôsobila ako prokurátorka vo vykonštruovanom procese s Miladou Horákovou.

24.01.2015 14:08
Ludmila Brožová - Polednová Foto:
Bývalá komunsitická prokurátorka z čias vykonštruovaných procesov v 50. rokoch Ludmila Brožová-Polednová sa rozpráva s novinármi po tom, čo opustila brány väznice.
debata (112)

Bývalá prokurátorka bola v roku 2008 odsúdená za proces zinscenovaný komunsitickým režimoom s demokratickou političkou Miladou Horákovou na šesť rokov, vtedajší prezient Václav Klaus jej však v roku 2010 udelil milosť.

Ludmila Brožová-Polednová zomrela už 15. januára, informujú české médiá, vedela o tom však len jej rodina a verejnosť vtedy neinformovala.

Bývalá robotnícka prokurátorka bola jedinou odsúdenou aktívnou účastníčkou vykonštruovaných procesov z 50. rokov. K procesom sa dostala po absolvovaní dvojročnej právnickej školy pracujúcich, keď ju dostadili na miesto prokurátora. Z tejto pozície sa po roku 1948 stala kľúčovovou osobou pri riadení, inscenácii a manipulácii súdnych procesov. V prípade Horákovej sa dokonca angažovala aj pri tom, aby prezident odsúdenej na smrť neudelil milosť.

Vinu za vraždu Horákovej si nikdy nepripúšťala

Brožová-Polednová si vinu nepripúšťala ani po odchode z väzenia po tom, čo jej Václav Klaus udelil milosť. Ten si týmto aktom rozhneval proti sebe politikov i českú verejnosť.

„Počúvajte. Keď vám niekto predloží spis, v ktorom sa píše o zbraniach a ja neviem o čom všetkom ešte… Bola som novicka a hrôzou som bola celá bez seba z toho, čo je to za trestnú činnosť. Pritom Milada horáková bola právnička a mohli ste hádam počuť z toho procesu, čo hovorila. Keby som bola na jej mieste, tak by som predovšetkým povedala, že to, z čoho je obvinená, nie je pravda. Ona sa priznávala,“ pripomenul jej slová po opustení brán väznice portál iDnes.cz.

Právnička a demokratická politička Milada Horáková bola v roku 1949 zatknutá a v júni 1950 odsúdená na trest smrti. Podľa vtedajšej obžaloby pripravovala ako hlava spikleneckého centra návrat ku kapitalizmu, spolupracovala s ďalšími „zradcami režimu“ a nepriateľským agentom odovzdávala dôležité informácie. Spolu s Horákovou bolo v procese odsúdených ďalších 12 ľudí, traja z nich na trest smrti.

Reč zanietenej prokurátorky v procese s Miladou Horákovou.
112 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #proces #Milada Horáková #Ludmila Brožová-Polednová