Vrahovia Litvinenka mohli poškodiť zdravie stovkám Londýnčanov

Vrahovia bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka možno poškodili zdravie stovkám obyvateľov Londýna, keď prenášali rádioaktívne polónium po meste. Uviedol to právnik Richard Horwell, ktorý pracuje pre londýnsku políciu a podieľa sa na vyšetrovaní smrti Litvinenka, ktorého otrávili na jeseň 2006 v Londýne.

30.07.2015 15:46
debata (32)

„Nikdy sa nedozvieme, akému nebezpečenstvu boli ľudia vystavení a aké dlhodobé následky to pre nich môže mať,“ povedal Horwell. Scotland Yard si podľa neho želá, aby Veľká Británia mohla postaviť pred súd dvoch Rusov, ktorých viní z Litvinenkovej vraždy.

Podľa britských úradov existujú dôkazy, že bývalí ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremľa izotopom rádioaktívneho polónia 210. Látku mu mali primiešať do čaju počas schôdzky na jeseň roku 2006 v jednom londýnskom hoteli.

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr však začal kritizovať vedenie svojej krajiny i pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl vo Veľkej Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6.

Umierajúci Litvinenko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ho dal zabiť. Kremeľ vždy popieral, že by bol do prípadu zapletený, rovnako ako Lugovoj a Kovtun, ktorých Rusko odmietlo vydať.

Litvinenkov prípad viedol k diplomatickej roztržke medzi Londýnom a Moskvou a vzťahy oboch krajín komplikuje dodnes, napriek tomu, že prvé vyšetrovanie Rusko priamo neobvinilo. Tento rok v januári sa však začalo nové a dôkladnejšie vyšetrovanie, ktoré vraj na zapojenie Moskvy jasne ukazuje. Vyšetrovanie vedie britský sudca Robert Owen, ktorý má zverejniť jeho závery do konca roka.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #otrava #polónium #Alexander Litvinenko