Do Kanady prileteli prví očakávaní sýrski utečenci

Prvé lietadlo so sýrskymi utečencami z utečeneckých táborov na Blízkom východe priletelo v noci na piatok do Kanady. Migrantov na letisku v Toronte privítal kanadský premiér Justin Trudeau. Už skôr oznámil, že ďalšie lietadlo so Sýrčanmi očakávajú v sobotu.

11.12.2015 08:00
Kanada, utečenci, Justin Truedau, Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau víta sýrskych utečencov po ich príchode do Toronta.
debata (21)

„Tento deň si budeme všetci pamätať,“ vyhlásil Trudeau krátko predtým, ako začal zdraviť sýrske rodiny, často matky s deťmi. Vojenské lietadlo ich priviezlo z Bejrútu okolo 23:30 miestneho času (5:30 SEČ). Lietadlo malo technické medzipristátie v Nemecku.

Kanada chce do konca roka prijať 10-tisíc Sýrčanov, ďalších 15-tisíc potom do konca februára nadchádzajúce­ho roka.

Kanadská vláda zaplatí presídlenie 15-tisíc utečencov a sústrediť sa bude na rodiny a zraniteľné ženy. Dospelí muži sa budú môcť do vládneho programu dostať len v prípade, že sú homosexuáli, bisexuáli či transgenderové osoby, alebo ak prídu v sprievode svojich rodičov ako súčasť prijímanej rodiny.

O zvyšných 10-tisíc z plánovaného počtu 25-tisíc utečencov sa postarajú súkromní sponzori, ktorí budú môcť do krajiny presídliť aj dospelých mužov bez rodín, a to bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu.

Kanadskí predstavitelia uviedli, že preprava lietadlami bude takmer výhradne platená zo súkromných zdrojov.

Zo Sýrie utiekli pred vojnou, ktorá začala v roku 2011, viac ako štyri milióny ľudí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #sýrski utečenci