Obama a európski politici sú za pokračovanie sankcií proti Rusku

Americký prezident Barack Obama, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predstavitelia Francúzska, Británie, Talianska a Španielska sa v piatok v Berlíne zhodli na potrebe pokračovania spolupráce v rámci NATO. Vyslovili sa tiež pre pokračovanie protiruských sankcií, kým Moskva nenaplní Minské dohody, a vyzvali Sýriu, Irán a Rusko, aby okamžite prestali s útokmi na sýrske mesto Halab.

18.11.2016 15:12
Barack Obama, Angela Merkel, Merkelová, Foto: ,
Barack Obama spolu s Angelou Merkelovou opäť odsúdili anexiu Krymu a podporili predĺženie protiruských sankcií.
debata (1)

O spolupráci v rámci Severoatlantickej aliancie sa diskutovalo okrem iného kvôli vyjadreniam budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré vyzneli tak, že by Spojené štáty nemuseli prísť na pomoc v prípade napadnutia niektorej z členských krajín.

Práve víťazstvo republikánskeho kandidáta v amerických prezidentských voľbách rad európskych politikov zneistilo. Od stretnutia s Obamom, ktorý už s Trumpom rokoval, si preto sľubovali cenné postrehy o ďalšom smerovaní Spojených štátov.

Piatková debata s Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, talianskym premiérom Matteom Renzim, britskou premiérkou Theresou Mayovou a španielskym premiérom Marianom Rajoyom sa zamerala aj na vzťah k Rusku. Politici sa pritom zhodli na tom, že je nutné v sankčnom tlaku na Moskvu pokračovať.

„Znovu sme odsúdili protiprávnu anexiu Krymu,“ uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní Rajoy, ktorý zdôraznil nutnosť prímeria na východe Ukrajiny. „Zatiaľ sú pokroky v minskom procese neviditeľné,“ podotkla zasa Merkelová.

Šestica politikov debatovala aj o migrácii alebo boji proti Islamskému štátu. Zhodla sa na potrebe prímeria v Sýrii a zaistenia humanitárnej pomoci v oblastiach postihnutých dlhoročnými bojmi. „O Sýrii sme hovorili veľmi podrobne a predovšetkým sme povedali, že sa musí zlepšiť humanitárna situácia v Halabe,“ uviedla nemecká kancelárka.

Ako očakávali nemecké médiá, časť stretnutia bola rozlúčkou s odchádzajúcim americkým prezidentom. Od Merkelovej dostal Obama ako darček drevenú vianočnú pyramídu. Z poslednej oficiálnej návštevy na európskom kontinente odletel Obama pred 13:00 do Peru, kde sa zúčastní na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Sýria #Barack Obama #Angela Merkelová #Francois Hollande #kríza na Ukrajine #anexia Krymu #Theresa Mayová