Dovolenkári na Lesbose objavili mŕtvych migrantov, Atény vinia Ankaru

Dve mŕtvoly objavili dovolenkári kúpajúci sa v mori na jednej z pláží gréckeho ostrova Lesbos. V oboch prípadoch išlo o migrantov, uviedli grécke médiá, informuje agentúra DPA.

27.06.2022 13:00 , aktualizované: 28.06.2022 12:50
migranti Foto: ,
Migranti sedia na palube plavidla pobrežnej stráže po príchode do prístavu Mytilini na severovýchodnom ostrove Lesbos v Egejskom mori v Grécku, v stredu 22. júna 2022.
debata (2)

Prípad, ku ktorému došlo ešte v nedeľu, potvrdila aj grécka pobrežná stráž. Obaja muži pravdepodobne prišli o život, keď sa pokúsili dostať cez prieliv medzi západotureckým pobrežím a ostrovom Lesbos.

Presnejší dátum, kedy k úmrtiu migrantov došlo, určí až pitva, píše DPA. Počas uplynulých týždňov však miestne úrady zaznamenali nárast počtu migrantov, ktorí sa pokúšali dostať z Turecka do Grécka, či z gréckych vôd priamo do Talianska.

Atény ukazujú na Ankaru

Grécko následne dnes obvinilo Turecko z toho, že sa na jeho ostrovy v Egejskom mori pokúsilo za posledné tri dni poslať viac ako 1 130 utečencov. Grécke prístavy si loďou včas všimli a vrátili ich späť, informovala agentúra AFP.

„Grécka pobrežná stráž lokalizovala a odrazila 24 prípadov tureckých pašeráckych lodí,“ uviedol Yannis Plakiotakis, grécky minister obchodnej flotily a ostrovnej politiky. Člny pašerákov sa pokúšali vplávať do gréckych vôd a priblížiť sa k gréckym ostrovom Lesbos, Chios, Samos, Kos a Rhodos, uviedla grécka pobrežná stráž vo svojom vyhlásení. Šestnásť z 24 lodí s migrantmi sa snažilo zamieriť na juh k ostrovu Lesbos, ktorý je pre migrantov a utečencov z Turecka hlavnou bránou do Európy.

Žiadnemu z týchto člnov sa nepodarilo vplávať do gréckych vôd a všetkých cudzincov následne zachránili turecké úrady.

Pri Kréte zachránili 220 migrantov

V utorok zase Grécka pobrežná stráž a prechádzajúca nákladná loď zachránili približne 220 migrantov, ktorí sa plavili na rybárskej lodi. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie štátne médiá.

Skupina migrantov vyrazila z Libanonu s cieľom dostať sa do Talianska, informoval grécky rozhlas s odvolaním sa na prvotné informácie pobrežnej stráže. V dôsledku poruchy motora loď začalo unášať more juhovýchodne od gréckeho ostrova Kréta.

CO2-shutterstock 600482648 Čítajte viac Klimatická zmena môže do roku 2050 vysídliť až 200 miliónov ľudí

Migranti by mali byť aktuálne ubytovaní v tábore na neďalekom ostrove Kos. V pondelok úrady na Cypre zaznamenali ďalšiu loď s približne 100 ľuďmi na palube, ako smeruje ku Kréte, dodáva DPA.

Ako taký pirátsky štát

Zatiaľ čo mimovládne organizácie a médiá v posledných rokoch obviňujú Atény z nelegálneho navracania utečencov, grécka pobrežná stráž opakuje, že koná v súlade so štátnymi nariadeniami proti migračnému tlaku.

„Turecko sa naďalej správa ako pirátsky štát, ktorý porušuje medzinárodné právo a ohrozuje životy nešťastných ľudí,“ povedal v pondelok Yannis Plakiotakis a znovu obvinil Ankaru z toho, že podporuje pašerácke siete.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno oznámil, že sa už nebude zúčastňovať dvojstranných stretnutí s gréckymi predstaviteľmi, ktoré sa pravidelne konali od uzavretia dohody medzi oboma krajinami v roku 2010. Turecké úrady tiež obvinili Grécko z rozmiestnenia vojakov na ostrovoch v Egejskom mori, ktoré obe krajiny oddeľuje, čo je v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne.

Grécka pobrežná stráž sa pokúša pokusom o preplávanie zabrániť. Humanitárne organizácie kritizujú, že pritom ide o nelegálne zatláčanie migrantov (pushback), čo však Atény odmietajú.

Grécka vláda naopak od Ankary požaduje, aby odchodom zabránila, ako predvída dohoda medzi Tureckom a EÚ o utečencoch z roku 2016.

migranti, more, čln, loď Čítajte viac Na španielske územie v Melille sa pokúšalo dostať až 2000 migrantov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migrácia #migranti #lesbos