Borexit: Johnson odstúpil z pozície lídra britskej Konzervatívnej strany

Britský premiér Boris Johnson odstupuje z pozície lídra Konzervatívnej strany. Naplno tak začína proces výberu nového lídra konzervatívcov, a teda aj budúceho ministerského predsedu. Johnson pred sídlom britských premiérov v Downing Street povedal, že zostane vo funkcii predsedu vlády dovtedy, kým nebude vybraný nový líder konzervatívcov. Johnson oznámil odchod po bezprecedentnej vlne rezignácií vo vláde.

07.07.2022 10:30 , aktualizované: 13:40
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (130)

Časový harmonogram výberu nového lídra konzervatívcov bude podľa Johnsona oznámený v priebehu budúceho týždňa, pričom sám chce ostať na čele strany, kým si nezvolí nového šéfa.

„Vedzte, že (post britského premiéra) považujem za najlepšiu prácu na svete a vzdávam sa jej so smútkom,“ povedal.

Ešte dopoludnia BBC informovala, že Johnson v úrade skončí. Napísal to jej jej reportér Chris Mason na sociálnej sieti Twitter.

Premiér už niekoľko mesiacov čelil kritike za to, že počas koronavírusových lockdownov v jeho sídle na Downing Street 10 viac ráz porušili protipandemické opatrenia. Na niektorých večierkoch, ktoré sa konali v rezidencii predsedu vlády, sa zúčastnil aj samotný Johnson.

Britský premiér Boris Johnson
Figurína britského premiéra Borisa Johnsona v...
+16Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...

K tejto kritike teraz pribudlo ďalšie explozívne obvinenie. Johnson vedel o problémoch Chrisa Pinchera, ktorý v rokoch 2019 až 2022 zastával rôzne vládne funkcie. Koncom júna rezignoval na post zástupcu whipa, čo je pozícia, v ktorej mal na starosti dohľad na parlamentným dianím. Pincher sa priznal, že extrémne opitý sexuálne obťažoval dvoch mužov v súkromnom klube pre členov Konzervatívnej strany v Londýne.

V posledných dňoch odišlo z Johnsonovej vlády mnoho ľudí. Na rezignáciu vyzval lídra konzervatívcov aj minister financií Nadhim Zahawi, ktorého premiér do funkcie menoval len pred dvoma dňami.

johnson partygate Čítajte viac Johnsonovi dochádzajú politické životy. Položí ho sexuálny škandál?

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson #britská politika