Vo voľbách v Lotyšsku uspeli centristi, ruskojazyčné strany prepadli

Prozápadná centristická strana Nová jednota (JV) úradujúceho lotyšského premiéra Krišjánisa Karinša sa stala so ziskom 18,9 percenta hlasov víťazom sobotňajších parlamentných volieb. Vyplýva to z konečných výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia, informuje agentúra DPA.

02.10.2022 18:32
Lotyšsko, parlametné voľby, Krišjánis Karinš Foto: ,
Lotyšský premiér Krišjánis Karinš sa usmieva počas čakania na výsledky parlamentných volieb v Lotyšsku 1. októbra 2022 v Rige.
debata (9)

Na druhom mieste skončila opozičná Únia zelených a farmárov (ZZS), ktorá dostala 12,5 percenta hlasov. Zisk 10,9 percenta hlasov posunul na tretie miesto novovzniknutú volebnú alianciu Zjednotená kandidátka (AS).

Do nového parlamentu (Saeima) sa dostali len dvaja z troch koaličných partnerov Karinša — národno-konzervatívna Národná aliancia (NA), ktorú volilo 9,3 percenta voličov, a liberálna strana Za rozvoj/Za! (6,8 percenta). Strana Konzervatívci v parlamente tentoraz zastúpená nebude.

Lotyšsko / Parlametné voľby / Čítajte viac V parlamentných voľbách v Lotyšsku boli úspešní centristi premiéra Karinša

Opozičná strana Harmónia, ktorá má zvyčajne silnú podporu veľkej ruskojazyčnej menšiny, tentoraz úplne prepadla. Víťaz volieb v roku 2018 získal len 4,8 percenta hlasov, takže zostal mimo parlamentu.

Rusky hovoriacu menšinu tak bude zastupovať euroskeptická a centristická strana Za stabilitu!, ktorá vznikla vo februári 2021 a dostala 6,8 percenta hlasov.

Strana Harmónia odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, avšak menej sa vyjadrovala k obvineniam, že ruské sily páchajú zverstvá v oblasti ľudských práv, píše agentúra AFP.

Európska únia Čítajte viac Pobaltské štáty uzavreli svoje hranice pre ruských občanov

Europoslanec Nils Ušakovs z Harmónie povedal, že strana stratila podporu za svoju kritiku invázie. „Harmónia sa musela rozhodnúť, či bude konať zodpovedne, alebo sa bude populisticky zahrávať s národnou bezpečnosťou a štátnymi záujmami. Naša strana urobila jasnú voľbu a odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a toto stanovisko nezmeníme,“ uviedol Ušakovs pre agentúru LETA.

Po skončení volieb Karinš deklaroval pripravenosť viesť budúcu vládu. Analytici predpokladajú, že koaličné rokovania budú zložité.

Vincent Kirstein Čítajte viac Kanadský veliteľ v Lotyšsku: Ak Rusko zaútočí, zastavíme ho

Predvolebnej kampani dominovala ruská invázia na Ukrajinu a jej následky. Mnohí Lotyši sú tiež znepokojení prudkým rastom cien energií a rastúcou infláciou.

VIDEO: Kanadský veliteľ: Aj so slovenskými vojakmi odstrašíme každý ruský útok

Video

Lotyšsko, ktoré po stáročia ovládali križiaci, Švédi, Poliaci a potom Rusi, získalo nezávislosť v roku 1918 a v rokoch 1944 – 1990 sa ocitlo pod sovietskou okupáciou. V súčasnosti tam po rusky hovoriaca menšina tvorí približne 30 percent z 1,8 milióna obyvateľov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko