Číre zúfalstvo? Rusi na Ukrajinu poslali tanky T-54 vyrábané za Stalina

Ruská armáda začala z Ďalekého východu vyskladňovať zakonzervované sovietske tanky T-54 a vlakmi ich posielať na ukrajinský front.

22.03.2023 15:58
T-54 tank Foto:
Sovietske tanky T-54 vystavené v Múzeu tankov Kubinka v Moskovskej oblasti v Rusku. Záber je z augusta 2017.
debata (399)

Informuje o tom bieloruská nezávislá organizácia Nexta na twitteri s odvolaním sa na anlytikov z Conflict Intelligence Team, nezávislej vyšetrovacej organizácii pôvodom z Ruska.

„Tanky vytvorené za Stalina sa vyskladňujú a prevážajú vo vlakoch z Ďalekého východu. Je to prvýkrát, čo boli tanky T-54 stiahnuté zo skladov od začiatku vojny na Ukrajine,“ píše Nexta.

VIDEO: Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video

O možnostiach alebo spôsobe nasadenia strojov na fronte analytici neinformovali, avšak upozornili, že stiahnutie takmer „muzeálnych“ tankov „jednoznačne naznačuje vážne problémy s poskytovaním obrnených vozidiel ruským ozbrojeným silám“.

Tanky T-54, neskôr modernizované na T-55, sovietsky režim vyrábal ako svoje hlavné bojové tanky v rokoch 1947 až 1981. Asi 50 krajín doteraz tieto stroje vlastní a používa. Dovedna ich bolo vyrobaných viac ako 95-tisíc, čo z nich robí najvyrábanejšie tanky na svete.

Vuhledar Čítajte viac Ukrajinci pri Vuhledare rozstrieľali elitnú jednotku aj s kolónou tankov. Mnoho Rusov ušlo

T-54 a T-55 boli nasadené v mnohých konfliktoch a krízach. Sovieti ich použili pri intervencii v Maďarsku roku 1956, ČSSR v roku 1968. Intenzívnych bojov sa tanky zúčastnili vo vojnách na Blízkom východe, vo Vietname či Afganistane. Tisíce týchto tankov majú stále zakonzervované, a pripravené na opätovné uvedenie do prevádzky aj krajiny bývalého východného bloku.

Na Slovensku sa zachovali len dva kusy T-54M, ktoré sú vystavené vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch.

399 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tanky #vojna na Ukrajine