Útoky na Belgorodskú oblasť sú čoraz viac centrom kritiky ruských vojenských elít

Útoky a ostreľovanie pohraničia v ruskej Belgorodskej oblasti sa čoraz viac stávajú ohniskom kritiky voči ruským vojenským elitám. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine konštatuje, že prominentní vojenskí blogeri využili útoky na kritiku ruského ministerstva obrany za to, že nefinancuje dobrovoľníkov na svojich hraniciach a rokuje s proukrajinskými skupinami. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

05.06.2023 12:52
Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Foto: ,
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský dobrovoľnícky zbor na hraniciach v regióne Suma, 24. máj 2023.
debata (4)

Protiputinovská skupina Ruský dobrovoľnícky zbor drží v zajatí dvoch ruských vojakov a uviedla, že ich odovzdá Kyjevu po tom, čo sa neuskutočnilo navrhované stretnutie. Ultranacionalis­tickí vojenskí blogeri na najnovší útok reagovali kritikou belgorodského guvernéra Viačeslava Gladkova za to, že bol ochotný rokovať s Ruským dobrovoľníckym zborom a Légiou Sloboda Ruska, a ruské úrady za to, že nedokázali dôsledne informovať verejnosť o situácii v Belgorodskej oblasti.

Jeden prominentný bloger podľa ISW využil útok v Belgorode na to, aby kritizoval ruské ministerstvo obrany za to, že „nefinancuje dobrovoľnícke formácie územnej obrany Belgorodu a nepovažuje dobrovoľníkov za skutočných bojovníkov“.

vojna, belgorod, rusko Čítajte aj Aj my bojujeme proti Rusom v Belgorodskej oblasti, tvrdia poľskí dobrovoľníci

Bývalý ruský dôstojník a zanietený ultranacionalista Igor Girkin podľa ISW vyhlásil, že Kremeľ nemôže so situáciou v Belgorodskej oblasti nič urobiť, „bez toho, aby sa zapojil do nákladného odklonu zdrojov, ktoré by sa pravdepodobne skončili operáciou, ktorá by pripomínala Bachmut“.

Partizánsky odboj Ruský dobrovoľnícky zbor

Partizánsky odboj Ruský dobrovoľnícky zbor

Fotogaléria
Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

Kyjev popiera, že by sa podieľal na predchádzajúcich útokoch cez hranice, ktoré podľa neho vykonali ruské protivládne skupiny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Igor Girkin #Belgorodská oblasť #Ruský dobrovoľnícky zbor