Aj my bojujeme proti Rusom v Belgorodskej oblasti, tvrdia poľskí dobrovoľníci

Takzvaný Poľský dobrovoľnícky zbor, ktorý pôsobí na strane ukrajinských ozbrojených síl, sa prihlásil k účasti v bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti. Informovali o tom poľské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie poľských bojovníkov.

05.06.2023 06:30
vojna, belgorod, rusko Foto: ,
Na obrázku prevzatom z videa poškodené obrnené vojenské vozidlo po bojoch v regióne západného Belgorodu v Rusku 23. mája 2023.
debata (31)

K zodpovednosti za vpády do ruského regiónu hraničiaceho s Ukrajinou sa doteraz hlásili dve zoskupenia – Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia Sloboda Rusku, ktoré podľa dostupných informácií tvoria zrejme Rusi pôsobiaci na Ukrajine.

Ticho, prosím. Oznámenie začiatku protiofenzívy? Nič nebude
Video

„Všetci nám kladú jedinú otázku, či sme sa zúčastnili operácie na území Belgorodskej oblasti… Odpoveď je jednoznačná, samozrejme áno!“ uviedlo poľské zoskupenie na telegramovom kanáli podľa serveru Polsat News. Skupina ďalej tvrdí, že sa zúčastnila „plnenia bojovej úlohy“ spoločne s Ruským dobrovoľníckym zborom.

„Na akcii sa zúčastnila prvá útočná skupina zboru. Všetci sa z úlohy vrátili celí a zdraví. Zadaná úloha bola úspešne splnená,“ oznámilo ďalej zoskupenie. Nie je však jasné, ktorej konkrétnej akcie sa poľskí bojovníci zúčastnili, poznamenal web Wprost.

Video
Ruskí partizáni použili pri útoku údajne aj americké stroje

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území. V poslednom čase sa v regióne podľa tamojšieho gubernátora Vjačeslava Gladkova situácia zhoršila. Gladkov v uplynulých dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní prihraničného regiónu zo strany Ukrajiny a nedávno sa Belgorodská oblasť stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“.

Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru. Légia Sloboda Rusku tento týždeň uviedla, že ruskí partizáni v bojoch v Belgorodskej oblasti pokračujú. V nedeľu Gladkov oznámil, že do obce Novaja Tavolžanka vstúpili „sabotážne a prieskumné skupiny“ a bojuje sa tam. Ruské ministerstvo obrany neskôr vyhlásilo, že pomocou delostrelectva v oblasti zahnalo skupinu „ukrajinských teroristov“. O akcii v oblasti v nedeľu informovali tiež ruskí partizáni. Ukrajina, ktorá sa už viac ako 15 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, sa oficiálne k útokom na ruské územie nehlási.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Poľský dobrovoľnícky zbor je prvou jednotkou pôsobiacou v rámci ukrajinských ozbrojených síl, ktorá sa skladá výlučne z Poliakov, píše Polsat News s tým, že jeho vznik bol oznámený vo februári. V tejto chvíli je známe, že poľskí dobrovoľníci sa zúčastňujú misií, do ktorých sú zapojení tiež členovia Ruského dobrovoľníckeho zboru a Légia Sloboda Rusku, poznamenal web.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine