Čaputová položila v Prahe veniec obetiam streľby, rozumie aj krokom českej vlády

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej zahynulo 14 ľudí a tiež strelec.

18.03.2024 19:30
debata (48)
Streľba v Prahe, polícia útočníka zlikvidovala
Video

Pri pamätníku Jana Palacha vo vystúpení pre médiá uviedla, že rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou v dôsledku odlišných postojov ku konfliktu na Ukrajine.

Robert Fico / Petr Fiala / Čítajte viac Česko v reakcii na slovenskú zahraničnú politiku odložilo medzivládne konzultácie

„Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, existujú dôležité, dokonca hodnotové rozdiely. To je to, čo (český) premiér (Petr) Fiala komunikoval. Musím povedať, že jeho argumentácii rozumiem. Niektoré vyjadrenia predstaviteľov vlády SR považujem za nešťastné,“ povedala Čaputová.

V súvislosti s tragickou streľbou na Univerzite Karlovej vyzvala neskôr na Facebooku na rešpekt namiesto nenávisti. „Ako to medzi blízkymi býva, túto bolesť sme prežívali spolu s Čechmi, tak ako s nimi prežívame aj ich radosti. Veľmi si želám, pre oba naše národy, aby sa nám nenávisť darilo nahrádzať rešpektom. Lebo nenávisť je vždy nasledovaná tragédiami,“ napísala na sociálnej sieti.

Slovenská prezidentka prišla do Prahy na pozvanie Knižnice Václava Hlava. V českej metropole má v pondelok na programe aj stretnutia s premiérom Fialom a prezidentom Petrom Pavlom, s ktorým spoločne navštívi premiéru filmu Tady Havel, slyšíte mě? o bývalom prezidentovi a jednej z hlavných postáv Nežnej revolúcie v roku 1989.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video

Do Česka naposledy zavítala v decembri, keď sa zúčastnila na poslednej rozlúčke so zosnulým kniežaťom a politikom Karlom Schwarzenbergom. V novembri bola v Prahe na summite prezidentov V4.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová