Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok potvrdil medializované správy, že pri izraelskom nálete prišiel o život významný predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Marwán Ísá.

18.03.2024 23:29
debata (3)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), Sullivan sa stal prvým vládnym predstaviteľom, ktorý potvrdil správu o smrti Ísu stojaceho v hierarchii Hamasu na treťom mieste.

„Ostatní najvyšší vodcovia sa skrývajú, pravdepodobne hlboko v sieti tunelov Hamasu, ale spravodlivosť si príde aj pre nich. Pomáhame to zabezpečiť,“ hovorí Sullivan na tlačovom brífingu v Bielom dome.

Predpokladá sa, že nažive a na slobode je stále vodca Hamasu Jahjá Sinwár.

Toto oznámenie prišlo krátko po tom, ako sa objavila správa, že prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok absolvovali spoločný telefonát.

Joe Biden, kampaň 2024 Čítajte viac Biden: Netanjahu svojím prístupom k vojne Izraelu viac škodí, než mu pomáha. Ten kritiku odmietol

Podľa Sullivana Sullivana Biden Netanjahuovi povedal, že Izrael má „právo ísť po Hamase“, ale vyjadril obavy z rastúceho počtu obetí v Pásme Gazy a plánovanú izraelskú pozemnú operáciu v meste Rafahu, kde Palestínčania vysídlení z iných častí enklávy našli útočisko, označil za chybu.

Sullivan dodal, že Biden vyzval Izrael, aby vypracoval „jasnú, strategickú koncovku“ pre vojnu s Hamasom.

Izrael Hamas Gaza Čítajte viac Šéfovia Mosadu a CIA rokovali o dohode o prepustení rukojemníkov v Gaze

Netanjahu potvrdil obsah rozhovorov s Bidenom v príspevku na sieti X a doplnil, že diskutovali o najnovšom vývoji vo vojne, vrátane deklarovaných cieľov Izraela eliminovať Hamas, oslobodiť rukojemníkov zajatých militantnou skupinou pri útoku zo 7. októbra 2023 a zabezpečiť, že Gaza už nikdy nebude pre Izrael predstavovať hrozbu. Netanjahu zároveň potvrdil zámer poskytnúť potrebnú humanitárnu pomoc, ktorá pomôže dosiahnuť tieto ciele.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael