Viac zbrojenia na úkor civilnej výroby. V záujme Ukrajiny je Francúzsko pripravené rekvirovať

Zbrane majú prednosť pred ostatnými výrobkami. V tomto zmysle sa vyjadril francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Dôvod? V prvom rade snaha Paríža účinnejšie pomáhať Kyjevu. Povedal, že je pripravený využiť svoju právomoc rekvirovať zdroje priemyslu alebo nariadiť fabrikám, aby urýchlili produkciu zbraní a munície pre ukrajinskú armádu. „Tieto možnosti sú na stole. Zákon to umožňuje ministrovi v prípade nedostatočnej rýchlosti výroby a plnenia termínov," citovala ho agentúra AFP.

30.03.2024 06:00
Russia Ukraine War Foto: ,
Samohybná húfnica CAESAR francúzskej výroby. Tento typ delostrelectva používa aj ukrajinská armáda.
debata (37)

„Od slov k činom? Emmanuel Macron pravidelne opakuje, že Francúzsko musí prejsť na ‚vojnové hospodárstvo‘, aby podporilo Ukrajinu," poznamenal denník Le Monde. Noviny pripomenuli, že prezident pred dvomi mesiacmi hovoril so šéfmi zbrojoviek, ktorým prízvukoval, aby vyrábali viac a rýchlejšie. „Ak to nie je hrozba, tak je to veľmi silný tlak na zbrojársky priemysel," komentoval výrok šéfa rezortu obrany obchodný časopis L'Usine nouvelle.

Veliteľ síl NATO: Nad Európou sa sťahujú temné mraky
Video
Pred 20 rokmi, 29. marca 2004, vstúpilo Slovensko do Severoatlantickej aliancie. Výročie zhodnotil počas svojej návštevy aj hlavný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) americký generál Christopher Cavoli. / Zdroj: TV Pravda, Foto: Veľvyslanectvo USA na Slovensku

Lecornu upozornil, že k zmienenému prípadnému kroku možno pristúpi v najbližších týždňoch. Odvolal sa pritom na minuloročný zákon o vojenskom plánovaní na obdobie 2024 – 2030, ktorý pripúšťa rekvirovať materiálne i ľudské zdroje, čiže prioritne ich využiť pre potreby ozbrojených síl.

Minister dal najavo nespokojnosť s nákupnými postupmi niektorých fabrík: často sa stáva, že majú poloprázdne sklady, pretože materiál si obstarajú až vtedy, keď dostanú konkrétnu objednávku. Šetrenie s výdavkami pri vytváraní zásob potom vedie k tomu, že nedokážu pokryť nečakane vysoký dopyt. „Francúzsko už stratilo niekoľko zákaziek na dodávku zbraní," upozornil L'Usine nouvelle. „Dopyt po francúzskych zbraniach je v zahraničí pritom vysoký, zvlášť to platí o delostrelectve a o radarových systémoch nasadených na Ukrajine," podčiarkla agentúra Reuters.

Lecornu išiel aj do podrobností. Zmienil sa o protilietadlovom raketovom komplexe Aster, ktorý vyrába fracúzsko-talianske konzorcium MBDA. Nedostatky nepripísal priamo tejto fabrike, chyby vidí inde: „Témouu je, aby subdodávatelia MBDA uprednostnili vojenské objednávky pred civilnými zákazkami." Francúzska armáda si vlani od tohto konzorcia objednala 200 rakiet Aster za 900 miliónov eur, ktoré by mala dostať do roku 2026.

Tieto rakety potrebujú nielen Ukrajinci. Le Monde pripomenul, že francúzske vojenské námorníctvo v Červenom mori od decembra minulého roku vypálilo 22 kusov Aster proti dronom, ktorými Húsiovia (jemenskí povstalci) útočia na obchodné lode.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Zdá sa, že Francúzsko sa už zlepšilo v jednej oblasti vojenskej výroby. Dlhé mesiace čelilo kritike, že nedokáže poskytnúť ukrajinskej armáde primeraný objem munície. Od vpádu ruských vojsk vo februári 2022 na Ukrajinu Paríž dodal Kyjevu 30-tisíc delostreleckých granátov, čo je veľmi malý počet. Lecornu teraz povedal, že cieľom je vyrobiť v tomto roku 100-tisíc kusov týchto granátov. „Pre našu armádu 20-tisíc, pre Ukrajinu 80-tisíc," spresnil minister.

Keby Lecornu naozaj chcel pristúpiť k tomu, čo nevylučuje ako možnosť, nerozhodol by o rekvirácii sám. Musel by príslušný návrh predložiť na rokovanie vlády a tá by mala konečné slovo. Zmienený zákon o vojenskom plánovaní parlament vlani zosúladil so zákonom o obrane, ktorý prešiel výraznou úpravou. „Bola to jeho prvá zásadná zmena od roku 1959," napísal server France Info.

Belgium EU Summit Čítajte viac Macron potešil Zelenského. Francúzske zbrojovky spustia výrobu na Ukrajine. Aké zbrane poskytnú?

Zákon o obrane síce obsahoval ustanovenie o možnosti rekvirovať, ale tá bola obmedzená. „Toto opatrenie sa mohlo uplatniť iba v prípade mobilizácie armády na francúzskom území," objasnil France Info. „V súčasnosti existujú nielen výhradne vojenské hrozby. Spájajú sa s kybernetickým priestorom, s vesmírom (zničenie satelitov), s moriami (likvidácia podmorských káblov," citoval tento server profesora práva Jeana-Paula Markusa v súvislosti s tým, že prípadný zásah štátu do výkonu vlastníckych práv majiteľov podnikov má nový kontext.

Treba zdôrazniť, že rekvirovať na základe zákona o obrane je dovolené výlučne pre vojenské účely. Znamená to napríklad, že štát nemôže využiť túto právnu normu, aby ukončil štrajk pracovníkov rafinérie, ani aby prinútil štrajkujúcich smetiarov vrátiť sa do práce.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna